Virüse dair bilgi artık her yerde var. O yüzden ben, bir dijital pazarlama uzmanı olarak, bu makalede sizlere Kovid-19 sürecinde pazarlama çalışmaları odağında neler yapılabileceğini aktaracağım. O halde şöyle bir soruyla başlayalım; Koronavirüs pazarlama uzmanları için ne anlama geliyor?
Zor zamanlardan geçiyoruz. Sadece Türkiye veya dünyanın belli bir bölgesi değil. Tüm dünya zor günler yaşıyor. Çünkü birkaç ay önce başlayan salgın hala devam ediyor. Dolayısıyla salgına karşı halen teyakkuzdayız. Bu salgının da aktörü Koronavirüs ailesinden. Dünya Sağlık Örgütü bu virüse Kovid-19 adını verdi. Koronavirüs, üst solunum yolu üzerinde etki ediyor ve bağışıklığı zayıf olan kişileri öldürüyor.
Kovid-19 Pazarlaması
Virüs hakkında bilgiyi artık her yerden elde edebilir konumdayız. O yüzden ben, bir dijital pazarlama uzmanı olarak, bu makalede sizlere Kovid-19 sürecinde pazarlama çalışmaları odağında neler yapılabileceğini aktaracağım. Diğer bir ifadeyle bu makalede “Koronavirüs pazarlama uzmanları için ne anlama geliyor?” sorusu etrafında; bu süreçte yapılabilecekleri ve durumun bize ne getireceğini anlatmaya çalışacağım.
Bu arada sanırım bu dönemde yapacağımız pazarlama çalışmaları için Kovid-19 Pazarlaması demek yanlış olmaz.
Trafik
Kovid-19 çıktığından ve sınır kapıları, şirketler kapanıp insanlar evden çalışmaya başladığından beri birçok firma trafik kaybı yaşadı. Bu kaybı müşterilerimiz de yaşadı. Bazısının işleri deyim yerindeyse baltalandı. Ve hatta bazı firmalar daha ilk 2 hafta içerisinde battı.
Organik trafiğin dip yaptığı şirketler iş yapamadığı için çalışanlarına maaş vermekte zorlandılar. Az önce belirttiğim gibi bazısı çözümü şirketi kapatmakta buldu. Fakat devlet hızlı bir aksiyon göstererek bir takım ekonomik tedbirler aldı. Ancak bu önlemlere rağmen; turizm, seyahat gibi bazı sektörler ne yazık ki ciddi manada darbe yedi.
∴
Dijital pazarlama faaliyetlerinde, trafik alamadığımız durumlarda, girişimimizin geliri de azalıyor veya tamamen yok oluyor. Burada iki ihtimalimiz var; ya trafik alabilmek için işimizi komple dijitalleştireceğiz ve tüm pazarlama faaliyetlerini seferber edeceğiz ya da etkileşime ve daha az kâra odaklanıp bir şekilde trafiği sürdürmeye çalışacağız.
Bu arada; medya, finans, sağlık, yemek (online sipariş), ilaç gibi hizmetleri ya da ürünleri olan şirketler için büyük bir artı değer söz konusu. Bu alanlara yönelik faaliyet gösteren firmaların trafikleri tavan yaptı. Bu da satışlarının arttığı ve girişimlerinin büyüyeceği anlamına geliyor.
Bilinirlik
Salgın zamanında herkes evine kapanmışken en iyi yapabileceğimiz çalışmalardan birisiyse salgın sonrasına hazırlıktır. Bu dönem süresince; bilinirlik, erişim gibi markaya yatırım yapabileceğimiz çalışmaları artırmamız bizim için iyi bir çözüm olacaktır. Buna göre, markanız / girişiminiz için; bilinirlik ve erişim, etkileşim reklamları, video ve görüntülü reklamcılık, mobile odaklı reklamlar, SEO, sosyal medya yönetimi, mobil pazarlama, içerik üretimi gibi pazarlama süreçlerine ağırlık vermeniz gerekiyor.
Satış
Koronavirüs sürecinde çok fazla işletme kapandı. Restoran gibi yerlerse satışlarına online sipariş üzerinden devam ediyor.
Sosyal izolasyona uygun olarak davranan ve evden çıkmayan halk, doğal olarak sürekli internette geziniyor. Bu dönemde; uygun mecralarda reklam verip e-ticaret sitemiz veya pazar yeri adı verilen (N11 gibi) noktalardan satışımızı artırabiliriz.
Sorunlu olan kısım kontaminasyon. Yani virüsün her şeyi kirletiyor olması durumu. Bunun için de aldığınız önlemleri dijital kanallardan takipçilerinize aktararak ve firma olarak hijyene değer verdiğinizi sosyal ağlardaki paylaşımlarla göstererek müşterilerinize güven sunabilirsiniz. Dolayısıyla da satış sürecinizi güçlendirebilirsiniz.
Öte yandan insanların bu zor durumunda onları sömürmek ahlaka, akla ve mantığa sığmaz. Söylemek istediğim şu; ucuza kapattığınız malzemeleri stoklamak veya fahiş fiyata satmak girişimcilik değildir. Bu, pazarlama uzmanlığı da değildir.
Sınırlar kapandığı için Çin gibi ülkelerden Türkiye’ye mal gelmesi belki önümüzdeki yıla sarkacak. Dolayısıyla yerel işletmelere ağırlık verip, tedariği sağlamanız ve ürünleri sağlıklı bir şekilde paketleyerek temassız teslim seçeneğini ön plana çıkartmanız gerekiyor. Kısacası bunu bir fırsat olarak değerlendirip, ürün ve hizmetleri için yüksek fiyatlar belirleyenler kazanamayacak.
Son olarak, sektör değiştirmeniz gerekiyorsa, verileri kontrol ederek en çok artan; sağlık, temel gıda, barınma, elektronik, ev ve dekor, depolama, spor ve ekipmanlar gibi alanlara geçiş yapmanız mantıklı olabilir.
#EvdeKal Türkiye
Her gün yeni testler, testlerin sonucunda da yeni vakalar açıklanıyor. Vakalar ise; yoğun bakımda, yoğun bakımdan sonra iyileşenler ve ölenler şeklinde üçe ayrılıyor. İnşallah en kısa zamanda Kovid-19 salgını biter.
Öte yandan salgının bitmesi bizlerin elinde. Bu yüzden hepimiz azami derecede sosyal izolasyonu sağlamalıyız. Salgını atlatmayı ancak böyle başarabiliriz. Koronavirüs’ü yenip aydınlık yarınlara ve sokaklara çıkmak için bugün #evdekal, hayatta kal Türkiye.
∴
Koronavirüs pazarlama uzmanları için ne anlama geliyor? sorusu etrafında hazırladığım bu makaleye yönelik önerileriniz veya bu konu özelinde sunacağınız ipuçları olursa yorum yapabilirsiniz. Böylece hep birlikte ekonomiye, markalara, girişimlere katkı sağlamaya devam edebiliriz.
Kaynakça
- Gooogle
- Neil Patel Blog & Youtube kanalı,
- HBR
- Covid-19 Marketing
- New Pandemic Normal
- Coronavirus Marketing Age
- HSMAI
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.