Pazarlama Ve Renkler temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz gri. Bu makalede gri rengin anlamı, gri logolu markalar, tek renk kullanımında gri, çoklu renk kullanımında gri başta olmak üzere gri renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada gri etkisi…

Evet, Branding Türkiye‘nin Pazarlama Ve Renkler konulu yazı dizisinin bu bölümünde gri renk var. O halde hiç vakit kaybetmeden detayları aktaracak olduğumuz makaleye, Pazarlama Ve Renkler: Gri Etkisi diyerek başlayalım.

Pazarlama Ve Renkler: Gri Etkisi

Beyaz ile siyah arasında bir renk olan gri bu yönüyle deyimlere dahi konu olmuştur. Ancak gri her şeyden önce teknoloji ve bilimi çağrıştıran bir renktir. Ayrıca gri rengin kitleler arası denge unsuru oluşturan bir algısı vardır. Ciddiyet  ve sadakat duygularını içselleştirmeyi kolaylaştırır. Otorite sağlar. Enerjiyi yükseltir. Sezgileri güçlendirir. Bu arada beyazın sakinliği ve siyahın melankolik etkileri gride de görülür.

Gri Rengin Anlamı

Ciddi bir ortam oluşturulmak istendiğinde gri, ilgiyi üstüne çekmez. Buna ek olarak gri işini önemseyen diplomatik kişilerce otorite sağlamak için kullanılır. Kontrol sağlanmak istendiğinde gri en doğru tercihtir. Gri sayesinde ortamdaki kontrol en doğru şekilde yönetilir. Odak noktası iş yerine sadakati arttırmak olduğunda genellikle gri tercih edilir.

Siyah ve beyaz arası bir renk olması nedeniyle kişinin duygularını dengeler. Naif, hayal gücü yüksek ve sakin duygular barındırmaya aracılık eder.

Gri aynı zamanda nezaketin rengidir. Bunun yanında ikili ilişkilerde gri renk, mesafeyi korur. Fazla kullanıldığında boğucu bir etki bırakmaz aksine dinamik bir etkisi vardır. Gri renk ayrıca kısa süreli duygu değişimleri yaşatan bir renktir.

Tek Renk Kullanımında Gri Etkisi

Gümüş

Personel ve müşteri arasında, hedeflenenden daha kolay ve rahat iletişim kurmayı kolaylaştırır. Kişilerin merak duygusunu tetikleyerek gerçeği arayışa sürükler. Ayrıca bu ton aksesuarların vazgeçilmez rengidir. Buna ek olarak gümüş rengi, romantizmi de çağrıştırır.

Koyu Gri

Tempoyu düşürmeden sürekli aktif olmak grinin bu tonu ile mümkündür. Sıra dışı olmak yerine net ve belirgin kararlar almaya yardımcı olur. Sıradanlığın göze batmasını engeller. Diğer bir ifadeyle koyu gri, sıradanlığı mükemmelleştirir.

Beyaz Gri

Kişinin iç huzurunu dengeler. Personelin iş stresini azaltır. Relaks / sakin çalışma ortamı sunar.

Arsenik Gri

Belirsizlikten hoşlanmayanların rengidir. İş hayatında geleceğini şekillendirmeye ve planları yürütmek için kişiye motivasyon sağlar.

Kayrak Gri

Markayı  estetik bir konuma getirir. Ofis içinde çalışanlar arası görev tanımlarından oluşan dengesizliği giderir. Eşitliğin oluşmasına ve kişilerin kendilerini görevlerden soyutlayarak özgür işler başarmasını destekler. Bilgelik ve güveni çağrıştırır. Kıyafetlerde kullanımı ise, bireye şıklık ve zarafet katar. Rahatsızlıkları giderir. Ayrıca, sakinleştirici özelliği vardır.

Taupe Grisi

Mekanda oluşturulmak istenen uygun ışık bu tonla rahatlıkla sağlanır. Ayrıca bu renk ışığın insanı yormasını engelleyen bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak fantastik ortam oluşturarak başta çocuklar, olmak üzere geniş bir kitle tarafından samimi olarak algılanır. Hayal gücünü olumlu manada etkileyen yönünün yanında gerçekçi duyguları da canlandırır.

Lavanta Grisi

Grinin denge unsurunu en güçlü yansıtan renk tonudur. Zihni sakinleştirir. İç huzurun dengesini korur. Bu renk için eşittir denge demek yanlış olmaz.

Çoklu Renk Kullanımında Gri Etkisi

Yanlış renk birlikteliklerinde bir takım olumsuzluklar yaşanabileceğini daha önce de belirtmiştik. Çoklu renk kullanımında grinin yanlış kombinasyonu, siyahın olumsuzluklarını ön plana çıkararak karamsarlık ve tekdüzelik olgularına neden olur.

Enerjiyi yükseltir fakat bu renge aşırı maruz kalınması bazı olumsuzluklara, örneğin, çocuklarda aşırı hiperaktifliğe zemin hazırlar. Bireyleri içine kapanık hale getirir. Buna ek olarak karamsar ve kısıtlayıcı duyguları çağrıştırır.

Çoklu renk kullanımında grinin yanlış kombinasyonu, logoda kendini gösterirse bu durum şirketin marka değerini düşürür. Çünkü sahtelik ve yoksulluk gibi etkiler ön plana çıkar. Ayrıca ürünün ucuz algılanmasına neden olur. Bu gibi sonuçlarla karşılaşmamak için gri tonlarını en ince ayrıntısına kadar analiz etmek ve hangi kullanımda markaya fayda sağlayacağını iyi araştırmak gerekir. Marka değerini yükseltmek doğru renk kombinasyonları ile sağlanır.

Gri Logolu Markalar

İlgi çekicilik, zarafet, ciddiyet, denge gibi anlamları olan gri renk, logo rengi tercihinde ana renk olarak çok kullanılmasa da logoya daha doğrusu markaya ekstra bir anlam yüklemek amacıyla tercih edilen özel bir renktir. Siyah ve beyaz renklerde olduğu gibi gri renk de birçok logoda gözümüze çarpar. Özetle; grinin; destekleyici, tamamlayıcı bir renk olma özelliği vardır. Bilhassa aksesuar ve bijuteri firmaları tarafından çokça tercih edilir.

     Kaynakça

  • Farklı Kültürlerde Renklerin Anlamları- Vural ÇEKİNMEZ (İGEME Şube Müdürü)
  • Farklı Kültürlerde ve Eğitimsel Süreçte Renklerin Dili-Nihat ÇALIŞKAN, Elif KILIÇ 
  • https://www.filliboya.com/
Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.