Sadece şirketlerin markaları olmaz. Günümüzde insanların da bir marka değeri var. Bu yazıda ise kişisel marka olmanızı sağlayacak 4 öneri paylaşacağız.

Kişisel marka olmanızı sağlayacak önerilerek geçmeden önce Amerikalı İş Adamı ve Yazar Robert Kiyosoki’nin harika sözüyle başlamak istiyorum.

“Eğer bir bir marka değilseniz sadece bir ürünsünüzdür.”

Marka Olmak Niye Önemli?

Marka olmak pazardaki diğer ürünlerden ayrışmaktır. Öte yandan marka, ürüne artı değer eklemekle eş değer bir anlama sahiptir Marka olmanın önemini en iyi Cüneyt Asan’ın Hikayeniz Yoksa Hikaye Olursunuz konuşmasında dinlediğimde anlamıştım. Cüneyt Asan, TGW isimli ünlü çay firmasının 50 TL’ye denk gelecek 1 kg’lık rize çayını 1000 TL’ye satma sürecini anlatarak marka olmak bu demişti. Evet, gerçekten de marka olursanız 50 TL’lik bir ürüne 20 kat değer ekleyebilirsiniz.

Bu arada sadece şirketlerin markaları olmaz. Günümüzde insanların da bir marka değeri var. İşte bunu profesyonelce ele aldığınız takdirde sahip olduğunuz değeri arttırabilirsiniz. Vehbi Koç’un; “Sağlığınız 1’se sahip oldukarınız bu 1’in sağına gelen 0’lardır” sözünü hatırladınız mı? Sağlımızın önemini anlatan bu güzel sözü baz alarak diyebilirim ki sağlığımız 1 ise kişisel markamız bu 1’in yanına koyacağımız beş sıfır demektir.

Kişisel Marka Olmanızı Sağlayacak Tavsiyeler

Marka olmak niye önemli? sorusunu kısaca yanıtlayıp kişisel markalaşmanın önemine değindikten sonra artık sizi yaptığınız işte diğerlerinden farklı kılacak ve öne çıkmanızı sağlayacak olan önerileri aktarabilirim. İşte kişisel marka olmanızı sağlayacak 4 öneri!

1) Düzenli İçerik Üretin

Günümüzün en önemli pazarlama uzmanları arasında gösterilen Neil Patel’in dediği gibi; “Haftada 1 kez düzenli olarak yaptığınız işle ilgili içerik üretin.” Bu, sizi o alanda hem geliştirecek hem de bildiğiniz konuda paylaşımlar yapan yani söz söyleyen kişi olmanızı sağlayacaktır. Bu da sizi içerik üretmeyenlere göre öne geçmenizi sağlayacaktır. Yazar ve girişimci Nicoles Cole bunun öneminden şöyle bahsediyor: “Eğer siz alanınızla ilgili faydalı içerikler üretirseniz günün sonunda bu kişi faydalı şeyler biliyor ve faydalı şeyler söylüyor diye zihinlerde algılanırsınız.” Bu söz içerik üretiminin önemine dair gerçekten de harika bir özet niteliği taşıyor!

2) Kendi Tarzınızı Yaratın

Kişisel markalaşma sürecinde kendinize ait bir tarz oluşturmanız, sizi diğerlerinden farklılaştırır. Aynı zamanda bu durum sizi hayranlık uyandıracak bir noktaya da taşır. Steve Jobs’un meşhur siyah kazakları, Mark Zuckerberg’in meşhur terlikleri, Cem Yılmaz’ın meşhur siyah t-shirtleri ve David Beckham’ın şıklığı.

Steve Jobs Siyah Kazak

Hepsinin ortak özelliği tarzlarıydı. Tarzları sayesinde konuşuldular. Aynı zamanda alanlarında farklılaştılar. Eleştirildikleri de oldu. Ama Amazon’un kurucu Jeff Bezos’un dediği gibi; “Eğer eleştiri almak istemiyorsanız hiçbir şey yapmayın.”

3) Nazik ve Pozitif Olun

Bu bölüme de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un markalaşmaya ait harika sözüyle başlayalım. “Siz odada yokken sizin arkanızdan söylenenler sizin markanızdır.” Yani kişisel markalaşma sürecinde eleştirilmek de pozitif konuşulmak da aynı derecede önemlidir. Yaptığınız iş muhakkak birileri tarafından eleştirilecek. Ancak nezaketinizi korursanız o olumsuz eleştiriler sert bir duvara çarpacaktır. O yüzden kişisel markalaşma sürecinde; nezaketli ve pozitif olmaya özen gösterin. Ayrıca insanlara yardımcı olun.

4) Kendinizi Anlatabileceğiniz Ortamlar Yaratın

Kendinizi anlatacağınız ortamlar oluşturmalısınız. Mesela bir röportaj, bir seminer veya bir konuşma… Yahut farklı mecralarda konuk yazarlık gibi. Daha çok ve farklı alanda insanların karşısına çıkmanız bilinirliğinizi artıracaktır. Yaptığınız aksiyonlardan hemen para kazanayım gibi düşünmeyin. Kişisel marka yaratmak uzun vadeli bir iştir. Ve istikrarlı bir çaba gerektirir.

Özetle marka olmak büyük bir çaba gerektirir, dönüşü hemen alınmaz ama yıllar geçtikçe bilinirliğinizi ve değerinizi arttırmanıza yardımcı olur. Bu arada satış ve markalaşma üzerine aklınıza gelen her soruyu bana Linkedin üzerinden sorabilirsiniz.


💡 15 Markanın 18 Yıldaki Değişimi

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.