“A’dan Z’ye Marka Yönetimi” konulu yazı dizimizin bu haftaki konusu; Marka Türleri / Marka Çeşitleri yahut genel bir tabirle tanımlamak gerekirse; “Markaların Sınıflandırılması” oldu. Bu konuyu 6 ana başlık ve 14 alt başlık şeklinde planlayarak anlatmayı tercih ettim. Bu yüzden de yazı dizisinin “marka türleri” kısmını birkaç bölüm olarak hazırladım.
Markanın tarihi / markanın tarihçesi konulu ilk makalede “insanlık tarihi kadar eski” şeklinde nitelendirdiğimiz “marka” kavramının tarihsel gelişimini ilkel dönemden başlayarak günümüze değin anlattık.
İkinci makalede ise evrensel açıdan kabul görmüş birçok yorumla yani tanımlamayla birlikte kendi yorumumu ve fikrimi de katarak “marka kavramı” ile ilgili detaylı bir analiz yaptık.
Böylece markanın tarihi ile başlayan yazı dizisini marka nedir? odağında sürdürdük. Sonuç olarak, markaya dair hem tarihsel bakış açımızı geliştirdik hem de kavramın etimolojisine ve niteliğine dair fikir sahibi olduk.
Marka Türleri – Marka Çeşitleri
Bu makalede ise “marka” kavramını; barındırdığı çeşitlilik açısından değerlendireceğiz. Özetle bu makalenin konusu “marka türleri” / “marka çeşitleri” olacak. Ancak bu konuda değerlendirme yaparken çatı bir ifadeyle konuyu desteklemek, daha doğrusu konuyu genişletmek gerektiğini düşündüm. O yüzden de marka çeşitliliğini, “markaların sınıflandırılması” başlığının kapsamına almaya karar verdim.
Markaların Sınıflandırılması
Evet, Marka Türleri / Marka Çeşitleri konusunu “Markaların Sınıflandırılması” başlığıyla daha genel bir şekilde anlatmak zorundayız. Zira marka türleri / marka çeşitleri meselesi yalnızca marka tescili odağında yani hukuki bir çeşitlilikle sınırlandırılamaz. Yani bir de işin “bütünleşik pazarlama” yönü var. Ve bunu es geçemeyiz.
Daha önceki makalede belirttiğim gibi marka konusunda her daim aklımızda 2 seçenek olmalıdır. Diğer bir deyişle marka konusu; “bütünleşik pazarlama” odağında ve “hukuksal” açıdan olmak üzere 2 farklı ve temel metodolojide değerlendirilmelidir. Aksi halde gerek kavramsal gerekse pratik açıdan bir bocalama yaşarız. Bu da marka konusunu anlama, anlatma ve aktarma yönünden, tabiri caizse, elimizi kolumuzu bağlar.
∴
Sözü fazla uzatmadan şimdi artık “Markaların Sınıflandırılması”na geçmek istiyorum. Evet, marka türleri / marka çeşitleri konusu “Markaların Sınıflandırılması” başlığı altında 6 ana başlık 14 alt başlık şeklinde planlanmıştır.
Buna göre markaların sınıflandırılması;
- Kullanım Amacına Göre Markalar
- Ticaret Markası
- (Ticaret Markası Niteliğinde) Üretici Markası
- (Ticaret Markası Niteliğinde) Dağıtıcı Markası
- Hizmet Markası
- Ticaret Markası
- Sahiplerine Göre Markalar
- Bireysel (Ferdi) Marka
- Ortak Marka
- Garanti Markası
- Tanındığı Çevreye Göre Markalar
- Alelade Marka
- Tanınmış Marka
- Tescilin Etkisini Gösterdiği Coğrafi Alana Göre Markalar
- Ulusal Marka
- Topluluk Markası
- Uluslararası Tescilli Marka (Madrid Sistemine Göre)
- Duyusal Algılamaya Göre Markalar
- Tescilli Olup Olmamasına Göre Markalar
- Tescilli Marka
- Tescilsiz Marka
şeklinde kategorize edilebilir.
∴
Marka Türleri konusunu Markaların Sınıflandırılması üst başlığıyla detaylandırarak bu konunun ilk bölümünü tamamlamış oluyoruz. Makalenin sonraki bölümünde “Kullanım Amacına Göre Markalar” konusuna değineceğiz.
Kaynakça
- Marka Yönetimi – Prof. Dr. Nurhan Babür Tosun
- Marka Yönetimi – Prof. Dr. Hamdi Yasaman
- Marka Yönetimi Ve Marka Stratejileri – Mehmet Akif Çakırer
- Stratejik Marka Yönetimi – Mürsel Ferhat Sağlam
- Branding Türkiye – www.brandingturkiye.com
💡 Marka yönetimi – iletişimi, dijital markalaşma vb. konularıyla ilgili sormak istedikleriniz olursa bana Linkedin üzerinden ulaşabilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.