Dijital teknolojideki gelişmeler, etkisini sağlık iletişimi alanında da göstermiştir. Örneğin dijital sağlık uygulamaları ve sosyal ağlar sayesinde haberleşme ve bilgi akışı hız kazanmıştır.

Günümüzde dijital teknolojideki gelişmeler ve sosyal ağlar, sağlık iletişimine farklı bir boyut getirmiştir. Buna ek olarak sosyal medya; içerik üreten ve ürettiği içeriği yayan bir hedef kitleyi de beraberinde getirmiştir.

Bu arada gerek özel sektör gerekse kamu tarafından sunulan hizmetlerin toplum sağlığı bağlamında  büyük etki gösterdiği görülürken, sağlık konusunda genel bir bilinç ve davranış değişikliği yaratmada kâr amacı gütmeyen kurumlara da önemli bir görev düşmektedir.

Sağlık Sektöründe Dijital Pazarlama

Sağlık sektöründe dijital pazarlama, geleneksel pazarlama aksiyonlarına göre daha düşük maliyetlerle hedeflenen kitleye  (hasta, hastane, medikal cihaz  ve ilaç firmaları) bir hizmeti ya da ürünü tanıtmayı sağlaması açısından tercih edilmektedir. Ancak bu aşamada sağlık sektörünün dinamikleri göz önüne alınmalıdır. Diğer bir ifadeyle reklam / tanıtım koşullarına uygun ve etik değerlerle hareket edilmelidir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır. Bunun için “mucizevi etkiler” veya “tek çözüm bu ürün” gibi mesajlarla dijital pazarlama iletişimi yapılmamalıdır.

Dijital Sağlık Uygulamaları

Sağlık sektörünün dijitaldeki durumunu içeren istatistiklere baktığımızda hastaların kendi sağlık sorunları ile ilgili olarak dijital ortam aramalarının arttığını söyleyebiliriz. Örneğin araştırmaya göre; Türkiye’deki 45 yaş üstü kişilerin düzenli internet kullanım alışkanlığı %58‘den %65‘e çıkmıştır. Buna ek olarak 45 yaş üstü kişilerin haftada en az bir kez internet kullanım alışkanlık oranı ise %32‘den %37‘e yükselmiştir.

Google Adwors, Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin gibi sponsorlu reklam verilerek pazarlama yapılabilen platformlarda doğru hedef kitlelerin belirlenmesi ve ilgili dataların eşleştirilmesi şüphesiz ki dijital pazarlamadaki verimliliği arttıracaktır.

Bunların dışında her gün milyonlarca kişi merak ettiği konuya dair dijital platformlarda arama yaparken o konuya dair Youtube videolarına denk gelmektedir. Bu arada doktorlar ve hastaneler çeşitli uzmanlık alanlarına ilişkin video yayınladıklarında, bu içeriklerin hastanın tercihine büyük etkisinin olduğu görülmüştür.

Hızlı Yanıtlar Önemli

Bu doğrultuda sağlık sektöründe hizmet sunan kişiler; verimli bir pazarlama yönetimi adına sosyal medyayı ve arama motorlarını doğru içerik ve mesajlarla besleyip takipçilere sunmalıdır.

Bu arada sosyal ağlarda ve forumlarda kullanıcılarının yorumlarına hızlı bir şekilde geri dönüş yapan kurumlar, kullanıcılarda sağlık hizmet kalitesi bilinci oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda markaya dair kalite algısı da oluşturuyor. Aynı şekilde çağrı merkezleri ve müşteri temsilcilerinin de profesyonel tutumları kurumun bütünsel pazarlama faaliyetlerine pozitif yönde katkıda bulunuyor. O yüzden dijital pazarlama sürecinde bu detaylar da göz ardı edilmemelidir.

Özet olarak tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de hizmet kalitesini ve marka değerini daha yüksek bir konuma taşımak isteyen kurumların offline ile online enregrasyonlarını doğru yönetmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla dijital bakış açısı denilen olgu; sağlık sektörü odaklı iletişim ve pazarlama çalışmalarında (dijital PR, konsept ve kampanya çalışmaları, farkındalık ve sosyal sorumluluk kampanyaları, multimedia iletişim) mutlaka yerini almalıdır.


💡 Youtube İstatistikleri

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.