İnovasyon, toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması anlamına gelmektedir. Sürekli kendini güncelleyen dünyamızda inovasyon asıl gerçekliğimizdir. Peki inovatif insan olmak nedir?
Her birimiz sabit düşünen ve/veya sabit düşüncelerini evrimleştiremeyen toplumun içerisindeki birer bireyiz. Cümlenin bu şekilde ağır bir itham taşıması; bir gerçekliğin fikirlerimize çarpması sebebiyledir. Zira toplum ya da toplumun en küçük yapı taşı olan ailelerce çizilmiş sınırlar içerisinde yaşamaya ve düşünmeye itiliyoruz. Aykırı bir düşünce öncelikle buzdan bir duvara çarpıyor. Ve eğer tutarlılığı yoksa o buza yapışıp kalıyor. Aslında güçlü bir fikir derinlemesine bir çatlak açmaya yeter. Kült olarak gördüğümüz bazı evrensel fikirlerin içerisinde bocalayıp duruyoruz ve zamanı verimli kullanma noktasında bocalıyoruz.
İnovatif İnsan Olmak
Üretme ve üretileni geliştirme üzerine dizayn edilmiş zihnimize inat; üretileni de kullanım alanı içerisinde verimli kullanamıyoruz. İnovatif insan profilinde göreceğiniz tek standart eylem değişimdir. Yani sürekliliğini koruyan ve bir kültür olarak benimsenen tek olgu “değişim”dir.
Değişimi nasıl tanımladığınız veya anlamlandırdığınız ise sizin inisiyatifinizdedir. Sahip olduğunuz her erdemli davranış bir değişimin eseridir. Bireysel farkındalığınız geliştikçe kendinizi inove etmeye diğer bir ifadeyle kendinize yetmemeye başlarsınız. Kendinize yetmediğiniz anda ise kendi dünyanızda kendinizle buluşmuş olacaksınız.
İnovasyon Sürekliliği Olan Bir Süreçtir
İnovasyon durdurulamayan ve sürekliliği devam eden bir nevi bir “süreç”tir. O nedenle de değişimin sonuna girdiğinizi düşündüğünüz an; aslında en büyük yanılgıyı yaşamış olacaksınız.
∴
İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en belirgin özellik düşünebilmesi ve düşündüklerini eyleme dökmesidir. Yani fikir edinebilme yeteneğine sahip yegâne varlıktır insan. Fikirlerinizi; olasılıkları düşünerek farklı bir bakış açısıyla harmanladığınız an devrim yapmış olursunuz. Kendi zihninizde yaptığınız bu devrimler size yeni bakış açısı kazandırmakla kalmaz, bir sonraki devriminizin daha güçlü ve sert olmasına da zemin hazırlar.
∴
Şimdiye kadar okuduklarınız eminim hiçbiriniz için çok da ahım şahım olmayan söylemlerdi. Haklısınız. Peki gündelik hayatınızda bu devrimi kaç defa yaşıyorsunuz düşündünüz mü hiç?
Her sabah yaşam koşullarınızdan biraz dert yanarak ve biraz şikâyet ederek çıktığınız evden, hanginiz aynı zihin yapısıyla geri dönüyorsunuz.
Tabiatımız gereği düşünüyor ve fikir üreticiliği yapıyoruz. Üretilen fikirleri eyleme dökme noktasında ise maalesef aciz ve mustaribiz. Kendimizde inovatif karakteri oturtamadığımız için yaşam alanımızda ki bireylere de bunu hissettiremiyoruz. Fikir ihracatında ise zaman geçtikçe uzmanlaşıyoruz. Mesela kendi başarısızlığımızı başkalarına da yapıştırma eğilimindeyiz. Biri bize fikrimizi sorduğunda sürekli bir olumsuzluk içerisindeyiz.
Dünyanın En Büyük Hazinesi Nedir?
Yıllar önce katıldığım bir kişisel gelişim etkinliğinde çok güzel bir soru sorulmuştu. Konuşmacının sorusunu aynen yazıyorum:
Dünyanın en büyük hazineleri nerede saklıdır?
diye sormuştu konuşmacı. Kendim de dahil olmak üzere salonda bir beyin fırtınası başlamıştı. O anki fikrimi beyan edecek olursam; yaşımın da verdiği hayal gücüyle gözümün önünde darphane beliriverdi. Ne de olsa orada engellenemez bir para üretimi söz konusuydu. Salonda benimle aynı fikirde olmasalar da eminim benzer düşüncede olan insanlar vardı. Salonda beyin fırtınası sürerken konuşmacı ömrümce unutmayacağım cevabı vermişti:
MEZARLIKLAR!
∴
Eyleme dökülmeyen, gerçekleşmesi için adım atılmayan ve gün gelip mezara götürülen fikirler; dünyanın en büyük hazinesinin mezarlıklar olmasını açıklıyordu. Bu arada konuşmacının sorduğu sorunun evrenselliği ile kendi cevabımın basitliği nedeniyle biraz afallamıştım. Konuşmacı haklıydı ve söylediği şey ölüm kadar gerçekti. Tam burada birkaç şey sormak istiyorum;
- Peki siz kendinizle beraber bu ganimete ne kadar katkıda bulunacaksınız?
- Mevcut yaşamınızdan sıyrılıp kendi hayallerinizin peşinden gitmeye cesaret ediyor musunuz?
- Ölmeden önce yapmayı isteyip, kafanızda sürekli inove ederek eyleme dökmediğiniz neler var?
Bir düşünün, bir cevap verin.
Düşüncelerinizi bir gün mutlaka eyleme dökmeniz ve inovatif insan olmanız dileğiyle…
💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.