Kovid-19’un dünya çapında sansasyon yaratması insanlık tarihinde bir dönüşümün gerçekleşmesine sebep oldu. Bu makalede ise Koronavirüs ile değişen patent trendlerine değineceğiz.
1647’de Sarı Humma, 1918’de İspanyol Gribi, 1957’de Asya Gribi, 1961’de AIDS, 1968’de Hong Kong Gribi, 1976’da CoV ailesinin ilk virüsü ve en öldürücüsü Ebola… CoV ailesinin 2. üyesi SARS, 3. üyesi MERS-CoV ve en son Domuz Gribi…
∴
Yine CoV ailesinden olan Koronavirüs’e (Covid-19) global anlamda verdiğimiz tepki ise saydığım diğer pandemilerin aksine biraz daha farklı oldu. Bunun nedenleri arasında Kovid-19’un; global anlamda çok fazla yayılım göstermesi, hastalığın coğrafyası, insandan insana çok hızlı bulaşması gibi birçok unsur var.
Koronavirüs İle Değişen Trendler
Ancak bir detay var. O da; dijitalleşmenin daha hızlı yaşandığı toplumlarda hastalığın sarsıcı boyutları ulaşmasıdır. Bununla birlikte diğer pandemiler karşılaştırılarak yapılan araştırmalarda insan hayatındaki öldürücülük boyutu “şimdilik” en az olan Kovid-19’un dünya çapında sansasyon yaratması, aynı zamanda insanlık tarihinde bir dönüşümün gerçekleşmesine sebep olmuştur.
Koronavirüs Dönüşüme Sebep Oldu
Koronavirüs ile değişen normallerimiz arasında iş yapış modellerimiz başı çekiyor. Evet, iş yapma şeklimiz çok ciddi anlamda değişti. Y ve Z kuşağının talep ettiği esnek çalışma modeline direnen şirketler dahil olmak üzere tüm firmalar mecburen esnek çalışma modeline geçiş yaptı. Bu geçişle birlikte bir kültür gelişti. Ve çok büyük bir ihtimalle bu durum kalıcı hale gelecek.
Bunun yanında iş yapış stillerimizde zaman kavramının önemi ortaya çıktı. Birçok toplantının fiziki olarak gerekli olmadığını ve karar alma mekanizmasının her şekilde işleyebildiğini gördük. Zamanın içinde karar alma hızının ve karar iletişimlerinin önemi müthiş derecede önem kazandı. Şeffaflık, talep edilen en önemli unsur oldu. Tüm bunlara ek olarak, bu süreçte edineceğimiz daha birçok değişken hayatımıza girecek gibi gözüküyor.
Kovid-19 Etkisiyle Gelen Farkındalık
Bilimin önemi tüm dünyada 7’den 70’e arttı. Salgının çaresi için tüm oklar bilime çevrildi. Herkes aşı, ilaç yani tedavi ile ilgili bilim insanlarının açıklamalarına dikkat kesildi. Bu süreçte dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Bill Gates’in CoV ailesine karşı geliştirilecek aşı için patent aldığı ortaya çıktı. Ve ABD Başkanı, Bill Gates’i almış olduğu bu patent nedeniyle direkt olmasa da suçladı.
Bill Gates’in aldığı patent bir kenara, ülkeler de peşi sıra aşı ve ilaç çalışması yapıyorlar. Kısacası kıyasıya bir rekabet mevcut. Kısacasıı ilacı / aşıyı ilk bulup patentin sahibi olmak ve onu satarak bu patentten akıl almaz bir gelir elde etmek için herkes kolları sıvamış durumda.
İşte, “etki” diye bahsettiğim tam olarak bu!
Bundan sonra da, Bill Gates örneğinde olduğu gibi, meydana gelebilecek veya şuan olan virüslerin / bakterilerin mutasyona uğraması durumunda oluşacak bir pandemi ve/veya hastalık için bilim insanları çalışmalara başlayacak. Şu anda bile, gelecek öngörüleri ile birçok hastalık için çalışmaların sürdüğünü; patent konularına ve bu konularda alınan patent sayısına bakarak söyleyebiliriz.
Patent Trendleri Değişecek
Öngörülerim, Coronavirus’un patent trendlerini de değiştireceğini söylüyor. İlaç alanında başlayan önleyici çalışmaların yansıması tüm sektörlerde geleceğe yatırım yapmanın önemini arttırdı. Artık hiçbir firma gerek bu tarz felaketlerde gerekse olası dönüşümlerde geride kalmak istemiyor.
∴
RİSKİ, KRİZE ÇEVİRMEDEN YÖNET mottosu şimdilerde tüm şirketlerin alacağı en stratejik kararlardan biri! Aynı zamanda dijitalleşen şirketlerin pandemi döneminde çarklarını döndürmeye devam etmeleri tüm şirketler için ders niteliği taşıyor.
Bu durumu da göz önünde tutarak; dijitalleşme, nano teknoloji ve yapay zeka konularında patent çalışmalarının artarak devam edeceğine kesin gözüyle bakıyorum. Diğer bir ifadeyle; GELECEK HEPİMİZE HAZIRLIKLI GELECEK!
💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.