ABD merkezli araç çağırma uygulaması Uber, Türkiye’deki Uber XL faaliyetlerini 31 Mayıs 2019 itibarıyla durdurduğunu açıkladı. Nisan (2019) başında Uber XL hizmetini durdurma kararı alan Uber, 31 Mayıs itibariyle yasağı resmi olarak uygulamaya koydu!

Bir süredir taksicilerle Uber sürücüleri arasındaki sözlü ve fiziki bir takım çekişmelere şahit oluyoruz. Buna ek olarak Uber, yalnızca sosyal ya da ekonomik bir mesele olmakla kalmayıp siyasetin de gündemine yerleşmişti. Tüm bunların beraberinde global araç çağırma girişimi Uber, en son 31 Mayıs’ta aldığı kararla yine Türkiye gündemine oturdu.

Uber’in almış olduğu bu radikal karar; sarı taksi işletmecilerini ve taksi şoförlerini sevindirirken, Uber sürücüleri ise tam tersine bu gelişmeden dolayı bir hayli üzgün. Zira Uber sürücüleri bu iş için epey yatırım yaptıklarını söylüyorlar.

Bu yazıda tüm yönleriyle Uber XL’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurmasına yönelik süreci aktarmaya çalışacağız.

Uber XL Türkiye’deki Faaliyetlerini Niye Durdurdu?

Uber XL Türkiye’deki faaliyetlerini neden durdurdu sorusunun tek bir yanıtı yok. Daha doğrusu bu karar tek bir mesele neticesinde alınmış değil. Zor ve yorucu bir sürecin ardından Amerikalı şirket Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Sonrasında oluşabilecek bilgi kirliliğini önlemek adına Uber bu kararına ilişkin resmi bir açıklama paylaştı. İşte firmanın “Uber XL” faaliyetlerini durdurma kararı sonrası yaptığı o açıklama:

“Uber, 2014 yılı itibariyle İstanbul’da hizmet vermeye başlamış ve güvenli ulaşımın popüler seçeneği haline gelmiştir. Türkiye’de 4 milyondan fazla kullanıcı uygulamamızı indirmiş, 12,000 Uber XL sürücü ortağı ile 6,000 şirket Uber sayesinde gelir elde etmiştir. Maalesef, çok zor bir karar almak durumunda kalarak İstanbul’daki Uber XL faaliyetlerimizi 31 Mayıs tarihi itibariyle durdurduğumuzu bildirmek isteriz. Uber, Türkiye için uzun vadeli bir iş ortağı olmak istemektedir. Yolcularımıza Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi ürünlerini sunmaya devam edeceğiz.

Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı koruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ve tüm ilgili yerel paydaşlarla beraber çalışmak istiyoruz.

Bize güvenen tüm yolcularımıza ve her koşulda saygınlık ve profesyonellikleri ile örnek olan her bir Uber XL sürücü iş ortağımıza çok teşekkür ediyoruz.”

Uber XL Sürücülerinden İtiraz 

Uber XL faaliyetlerinin Türkiye’de durdurulmasının akabinde, Uber sürücüsü olmak için araç alan ya da aracını yenileyen sürücüler, bu karar neticesinde mağdur olduklarını belirterek, Yenikapı miting alanında toplandı. Sürücüler, işsiz kaldıklarını ve Uber sebepli borçlar nedeniyle mağdur olduklarını ifade ederken, Uber’in bundan sonraki adımının ne olacağı ise merakla bekleniyor.

Madalyonun Öteki Yüzü: 21 bin 300 Kişi İşsiz Kaldı

Konuya ilişkin VOA Türkçe‘ye açıklamalarda bulunan Turizm Birlik ve Geliştirme Platformu’ndan UBER sürücülerinin sözcüsü Vedat Kaya, Uber XL hizmetinin sona erdirilmesi sonrası 3 bin 630 şirketin iflas ettiğini ve 21 bin 300 kişinin de işsiz kaldığını belirtti. Sözcü Vedat Kaya’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle;

“Sistemde 7 bin XL araç var. Uber sisteminde araç sahipleri çalışamıyor. Her bir araç için de iki sürücü olması gerekiyor ve bu sayı toplamda 21 bin kişiye tekabül ediyor. Şu anda 21 bin kişi işsiz ve 3 bin 630 civarında şirket iflas etti. Yarattığı tahribat bu. Sistemin içindeki araçların bankalara olan borcu yaklaşık 4 milyar TL gibi bir rakam. Bu bizde ciddi bir tahribat yarattı. Bunun ekonomiye de yansıması olacak. Bankaların otoparkları bu araçlarla dolacak.”


💡 Ekonominin En Tutkulu Devri

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.