Ekonominin en tutkulu devri olarak tanımlanan “Tutku Ekonomisi” devri, tüm girişimci ruhlu freelancer adayları için başlıyor!

Yenilikçi zihin yapısına sahip “freelancer”lar günümüzde hızlanan tutku ekonomisi tarafında hizmet sunan tüm online platformlarda çalışabilecekler! Yani freelancerlar; özellikle satış ve pazarlama süreçlerinde daha fazla söz sahibi olarak herhangi bir platform bünyesinde kendi şirketlerinde çalışıyormuş gibi iş yapabilecekler.

Ekonominin En Tutkulu Devri

Küresel çapta freelance çalışma oranı gün geçtikçe artış göstermektedir. Son senelerde Uber ve Airbnb türevi hizmet modelleri ile birlikte hızlanan Disruptive (yıkıcı) iş modelleri sonucunda, hizmet ekonomisi farklı bir boyut kazandı. Bu model dahilindeki bireylerin emsal platformlardaki ayrışmaları ve kendilerine has, güçlü ve girişimci yanlarını ortaya çıkartmaları ise gün geçtikçe zorlaşıyor. Tam da bu eksiklikten temellenen SaaS girişimleri, yakın gelecekte çok daha önem kazanarak, kendilerinden söz ettiriyor olacaklar.

Günümüzde girişimciler pazar yerleri sayesinde müşteriye daha kolay ulaşabiliyorlar. Bu sayede kendilerini daha özgün biçimde pazarlayabiliyorlar. Çoğu girişimci çoktan bu eğilimi fark edip, bu yolda birtakım girişimlere imza atmaya başladı bile. Örneğin Udemy… Eğitim odaklı bir platform olan Udemy aldığı komisyondan tamamen vazgeçtiği senaryoları dahi kabullenerek kendi müşterileriyle birlikte gelen bazı girişimcilerden sadece kredi kartı komisyonu almaya başlamıştır.

Öte yandan kendi müşteri kitlesine sahip olan girişimciler, aracı komisyonundan korkmadıkları için müşterilerini bu platforma yönlendiriyorlar. Ve bu şekilde kayıpsız bir gelir sağlıyorlar. Zaten ciddi bir kitleye sahip olan ve “Creator” olarak da tanımlanan bu niş uzmanlar, kendilerini ve takipçilerini daya iyi doyurabilecek pratik ve başarılı platformlarda büyümeyi sürdürüyor.

Yeni Model Freelance Platformları

Bu devrimsel hareketin peşinde olan bir başka platform ise Shopify. Herhangi birinin bu e-ticaret altyapısı ile pratik biçimde girişimlerini filizlendirmeleri yardımcı araçlar sayesinde çok daha kolaylaşmıştır. Kısacası platform tarafından sağlanan ve ilk noktadan son noktaya kadar her detayı kolaylaştırma eğiliminde olan bu araçlar işlerin pratik bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Diğer sayısız platform ile çeşitli API bağlantılarının kurulmasına izin veren esnek dijital yapısıyla da rakiplerinin önlerine geçme ihtimalleri artıyor.

Buna benzer girişimler genelde kullanıcılarının sahip oldukları ve olacakları cirolar ile bir büyüme yakalamayı hedefliyor. Daha büyük ve zaman zaman küresel pazarlarda alım-satım yapan bireyler, genelde büyümenin sıradaki adımı olarak Shopify emsali yapıları tercih ediyor.

SaaS altyapı olarak da bilinen hizmet odaklı altyapı modeline geçtiğinin müjdesini veren Protranslate tercüme hizmetleri Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Kerem Kalkancı’nın konu üzerine şöyle bir yorumu mevcut:

“Geçmişte ‘alaylı’ olarak tanımlanan ama tutku ve yeteneği ile öne çıkan tüm yazılımcılar, freelance grafikerler, UI/UX uzmanları ve tercümanların tümü, bu yenilikçi platformlar sayesinde büyük girişimcilere dönüşebiliyor. Geçmişteki gibi “diploma şart” anlayışına karşı çıkan bu platformlar, disruptive (yıkıcı) etkileriyle hizmet piyasalarında herkesin aynı seviyede yarıştığı bir alan oluşturdu. Protranslate olarak biz de aynı fikirle yola çıkarak bu kişilerin sahip oldukları diplomaların yanı sıra, yapılan sınavlarda gösterdikleri net başarıları hesaba katıyoruz. İşini iyi yapan bu insanları böylece Protranslate aracılığıyla hizmet sunmalarını kabul ediyor, eşzamanlı olarak ilk girişimcilik adımlarını atabilmelerini sağlıyoruz.”

Yenilikçi Girişim Modeli Ne Açıdan Farklı?

Peki Uber ile Protranslate gibi platformlarında hizmet sunan “freelancer”lar, diğer hizmet sağlayıcılarının arasından nasıl sıyrılabiliyor? Bu konuda da fikirlerini ve görüşlerini paylaşan Kalkancı şu ifadeleri kullandı:

“Daha hızlı, atik, girişimci eğilim sahibi, yetenek yelpazesi geniş freelancer bireylerin kendilerini ve işlerini geliştirmelerine izin veren bir platform sunmak çok önemli. Bu yüzden bu kişilere yaptıkları işin “kendi girişimleri” olduğu hissiyatı sağlanabildiğinde, platforma olan sadakatin de artmasını bekleyebiliyoruz.”

Sayın Kalkancı Uber ve Upwork gibi güçlü hizmet platformlarının geleceklerine dair sorulan soruya ise şöyle cevap verdi:

“Bu platformlar hayatlarımıza dokunmayı sürdürecek. Gelen yeni nesil ile birlikte, onların sahip olduğu müşteri memnuniyeti anlayışı, satış yetenekleri ve pazarlama becerileri de; yenilikçi ve esnek imkan ve araçlarla çevrilmiş yepyeni platformlar göreceğiz. Bu sayede yalnızca bir hizmet sunmaktan fazlasını başarmayı amaçlayan genç girişimcilerin, rakiplerinden çok daha atik biçimde sıyrılmalarına da ortam hazırlayacak platformlar ile çalışıyor olacağız.”

Sıkı durun!

Çünkü “Yaptığınız işin patronu siz olun.” anlayışını destekleyen, bağlarını koparma hazırlıkları yapan ve kendilerine has ilgi kitleleri yaratan birçok bağımsız hizmet sağlayıcı için kritik sayılabilecek birçok SaaS girişimiyle tanışmak üzereyiz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.