TÜİK tarafından hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Tüketici Güven Endeksi, Temmuz 2022 için yayınlandı. Bir önceki aya göre artan endekse dair bütün detaylar haberimizde!

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %7,4 oranında arttı; Haziran ayında 63,4 olan endeks, Temmuz ayında 68,0 oldu.

Buna ek olarak endekse dair detaylar ile endeksin Temmuz 2022‘deki durumuna ilişkin ayrıntılar haberin devamında!

Tüketici Güven Endeksi (Temmuz 2022)

TÜİK tarafından yayınlanan Tüketici Güven Endeksi Temmuz 2022 raporunda yer alan tablo ve grafiklere göre Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre azalış gösterdi.

Bu bilgilerin ışığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mevsim Etkilerinden Arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Temmuz 2022 başlıklı tabloda son 12 aya ilişkin verileri paylaştı. Ayrıca Mevcut Dönemde Hanenin Madddi Durumu, Gelecek 12 Aylık Dönemde Hanenin Maddi Durum Beklentisi, Gelecek 12 Aylık Dönemde Genel Ekonomik Durum Beklentisi ve Gelecek 12 Aylık Dönemde Dayanıklı Tüketim Mallarına Harcama Yapma Düşüncesi gibi detayların yer aldığı bir başka tablo daha paylaşan TÜİK, bunları Haziran 2022 ile Temmuz 2022 odağında değerlendirdi.

Bu arada konuya ilişkin ayrıntılı raporu TÜİK’in resmi web sitesinden incelemek mümkün. Buna karşın raporlara dair güncel bilgiyi eş zamanlı olarak Branding Türkiye’den de takip edebileceğinizi hatırlatalım. Örneğin anlık bilgi aktarımı için Branding Türkiye’nin Telegram Kanalı‘na katılabilirsiniz. Takip etmek için buraya tıklamanız yeterli.

Endeks Hakkında Bilgi

Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.

Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endekslerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesini/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmektedir.

Bu arada Tüketici Güven Endeksi ile ilgili etkin bir değerlendirme yapmak adına Ekonomik Güven Endeksi‘ni de incelemenizi öneririz. Böylece daha etkin bir karşılaştırma ve analiz yapabilirsiniz.

Kaynak: TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)


Tüketici Endeksi (Haziran 2022)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.