Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB, Temmuz’da (2018) kurulan ve kapanan şirket sayısına dair istatistikleri paylaştı.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB), Temmuz 2018’e dair önemli bir veri paylaştı. Buna göre TOBB Temmuz’da kurulan ve kapanan şirket sayısını kamuoyuna açıkladı.

TOBB, Temmuz’da Kurulan Ve Kapanan Şirketleri Paylaştı

TOBB tarafından açıklanan verilere göre, Temmuz ayında açılan şirket sayında %23’lük, kapanan şirket sayısında ise %33’lük bir artış oldu. Haziran ayına göre Temmuz ayında kurulan şirket sayısı %23,27, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise %2,17 arttı.

Kurulan Ve Kapanan Şirket Sayısı (Temmuz 2018)

Temmuz’da Kooperatif Sayısı Azaldı 

Temmuz’da kurulan kooperatif sayısı ise %12,94 azaldı. Bu dönemde Türkiye’de kurulan kooperatif sayısı 74 oldu. Haziran ayına göre Temmuz ayında kapanan şirket sayısında %32,94 artış, kapanan kooperatif sayısında %59,09, gerçek kişi ticari işletme sayısında %72,80 oranında artış oldu.

2017 – 2018 Karşılaştırması

Böylelikle Temmuz ayında kapanan şirket sayısı 1071 oldu. TOBB tarafından hazırlanan istatistikler yıllık bazda incelendiğinde, 2018 yılı Temmuz ayında, 2017 yılı Temmuz ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 30,84 oranında artış, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 23,70 oranında azalış oldu. Kurulan kooperatif sayısı ise aynı kaldı.

Buna ek olarak 2017 yılının Temmuz ayında kapanan şirket sayısında %16,33 oranında, kapanan kooperatif sayısında ise %13,22 oranında azalış oldu. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise %32,99 oranında artış oldu.

TOBB Başkanından Açıklama

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son günlerde bazı firmalarla ilgili çıkan iflas iddialarına tepki göstererek şöyle söyledi:

“Son günlerde sosyal medyada iflas listeleri dolaştırılıyor, bu alçaklık. Şirketlere itibar cellatlığı yapılıyor. Dedikodularla ayağımıza kurşun sıkmayalım.”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu özellikle sosyal medya veya başka iletişim kanalları üzerinden batan/iflas eden şirket listelerinin dolaşmaya başladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu bu konuda yaptığı açıklamada tepkisini belli ederek şu açıklamayı yaptı:

 “İflas eden şirket listeleriyle, şirketlere itibar cellatlığı yapıldığını üzülerek görüyorum. Altına kendi ismini ekleme cesareti göstermeden, firmalarla ilgili ‘zordalar, batıyorlar’ gibi dedikodular çıkarıp listeler hazırlamak ve bunları yaymak alçaklıktır, ekonomimize ihanettir. Cumhuriyet Savcılarına çağrı yapıyorum. Bu tür kara listeleri hazırlayanları tespit edip, haklarında gerekli hukuki işlemleri başlatsınlar lütfen. Bu listeleri hazırlayanlar ve yayanlar şirketlerimizin en büyük sermayesi olan itibarlarına zarar veriyorlar. Ekonomideki gelişmeler nedeniyle sıkıntı yaşayan firmalar olabilir. Ama bunlar battı diyerek bu tür sorumsuz ve vicdansız karalamalar yapmak, ülkemiz ve ekonomimiz için ilave ve hiç hak etmediğimiz yeni sıkıntılar doğurur. Ülkemizde kurulu her şirket, ülkemizin bir değeridir. Milli bir değerdir. 81 milyonun değeridir. İktisadi kalkınmanın lokomotifidir.”


💡 Bitmeyen Hesap (Kitap)

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.