İçerik pazarlaması trendi her geçen gün biraz daha artıyor. Ayrıca arama motorları özellikle de Google içeriğe büyük önem veriyor. Bu da içerik pazarlamasının seo’ya etkisinin olduğunu gösteriyor.
Google’ın sürekli değişen algoritmaları bir süre öncesine kadar içeriğin sayısına önem veriyordu. Şimdiyse Google, içeriğin kalitesinin daha önemli olduğunu söylüyor. Böyle olunca nitelikli içerik üretimi alanında rekabet kızıştı. Birçok site bu durumdan dolayı sıralama kaybederken gerçekten kaliteli içerik üreten siteler yükselişe geçti.
İçerik Pazarlamasının Seo’ya Katkısı
Google’ın “nitelikli içerik” talebi yazılı olarak belli bir kurala bağlı olmasa bile bu odakta içerik üretirken SEO faktörünü göz önünde bulundurmakta yarar var. Kısacası bundan böyle içerik üretitken hem kullanıcıya hitap etmesi hem de arama motoru dostu olması faktörlerine dikkat etmek gerekiyor. Diğer bir ifadeyle SEO’ya uygun olarak üretilen içerikler sayesinde sıralama ve dönüşüm elde etmeniz kolay olacaktır.
SEO’ya Uygun İçerik Üretmek
SEO, hepimizin de bildiği gibi arama motoru optimizasyonu olarak Türkçe’ye çevirdiğimiz, Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında yapılan arama sonuçlarında ilk sayfalara yükselmek için yapılan bir çalışmadır. Ve içerik pazarlaması stratejisi belirlerken SEO’yu göz ardı edemeyiz. Peki SEO’ya uygun içerik üretirken nelere dikkat etmeliyiz? Şimdi maddeler halinde bu konuyu derinlemesine işleyelim.
1) Anahtar Kelime Analizi
İçeriğinizi hazırlarken ilk adımınız anahtar kelime analizi olmalıdır. Zira hedef kitlenize ve arama istatistiklerine göre uygun anahtar kelimeler belirlemek arama motorlarında içeriğinizin bulunmasını kolaylaştıracaktır. Benim size tavsiyem birincil anahtar kelimelerinizin yanında uzun kuyruklu (long tail) anahtar kelimeleri de içeriğinize eklemeniz olacaktır. Fakat bunu yaparken içerikteki anahtar kelime yoğunluğunu abartmayın.
Anahtar kelime analizi ile ilgili araştırmalarınızı yaparken birçok araçtan faydalanabilirsiniz. Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Moz, Semrush, Keywordtool.io, Google Trends ve Google’da yapacağınız aramalarda önerilen ilgili aramalar kısmındaki kelimeler size yardımcı olacaktır.
2) Özgün ve Kaliteli İçerik
İçerik pazarlaması ve SEO’da en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri “özgün” olmaktır diyebiliriz. Çünkü kopya içerikler Google tarafından tespit edilip sıralamada geriye atılarak ziyaretçilerin siteye gelmesini engelleyebilir. İçeriklerinizi kopyala yapıştır yapmak yerine birkaç kaynaktan bilgi toplayarak kendi özgün içeriğinizi oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır.
Kaliteli içerik konusuna gelirsek; bu, herkesin bakış açısına göre farklılık gösterebilir. Yani görecelidir. Fakat ortaya çıkan içerik istediğiniz sonuçları alıyorsa ve hedef kitlenizi memnun ediyorsa buna kaliteli diyebiliriz. Yani belirlediğiniz amaçlar doğrultusunda ve hedef kitlenizin ne istediğini bilerek içerikler üretmeniz gerekmektedir. Bunun araştırmasını da önceden yapmış olmalısınız.
3) SEO Uyumluluğu
İçeriğiniz hazırlarken anahtar kelimeleri belirlediniz ve özgün olmasına özen gösterdiniz. Şimdi sırada içeriği siteye yüklerken dikkat etmeniz gerekenler yani SEO’ya uygun olması zorunlu olan bir takım noktalar var. Bunları sırasıyla inceleyelim.
Başlık (Tittle): Tittle etiketi içeriğinizin başlığını oluşturan en önemli SEO etkenidir. Başlığınızı oluştururken anahtar kelimenin başlık içerisinde yer almasına ve max 50-70 karakter aralığında olmasına dikkat etmelisiniz. Mesela örnek verecek olursak bu içeriğin başlığı “İçerik Pazarlamasının SEO’ya Etkisi” 35 karakterden oluşuyor ve anahtar kelimeler başlıkta yer alıyor.
Açıklama (Meta Description): Meta Description içeriğinizin başlığının altında bulunan açıklama alanlarıdır. Aramalar doğrudan etki eden bu açıklama alanları sıralama sonuçlarında büyük rol oynamaktadır. Meta Description karakter sayısı 160-230 aralığında olmalıdır. Ve anahtar kelimelerin açıklama kısmında yer almasına dikkat etmelisiniz.
H Etiketleri ( h1, h2, h3, ..): SEO çalışmalarında başlıklara H etiketleri verilmektedir. İçeriğiniz ana başlıklar ve ara başlıklar olarak ayrılmaktadır. Verilen başlıkların arama motorları tarafından daha iyi algılanması için bu başlıkların doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. H etiketlerini kullanarak başlıklarını düzenleyebilir, okuyucu ve arama motoru dostu bir içerik oluşturabilirsiniz.
URL Yapısı: URL adres çubuğunda sitenizin linkinden sonra gelecek olan içeriğinize vereceğiniz linktir. Bu linki oluştururken öncelikle çok uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Anahtar kelimeleri linkin içerisinde geçirmek ve gereksiz karakterlerden kaçınarak SEO dostu bir link oluşturabilirsiniz. Örneğin bu yazının linki: https://www.brandingturkiye.com/icerik-pazarlamasinin-seoya-etkisi/
Backlink: İçeriğinize site içi ve site dışı bağlantılar alarak içeriğinizle birlikte sitenizide SEO açısından güçlendirebilirsiniz. İyi bir siteden alacağınız backlink ile içeriğinizi destekleyebilirsiniz. Aynı zamanda benzer konularda yayınladığınız içeriklerden yeni içeriğinize link vererek site içerisinde bir yönlendirme sağlayabilirsiniz.
4) İçeriğin Yayınlanması ve Paylaşılması
İçeriğiniz artık hazır ve SEO’ya uygun olduğunu düşünüyorsanız sitenizde yayınlayabilirsiniz. Fakat içeriğinizi sitenizde yayına almanız hedef kitleye ulaşması için yeterli olmayabilir. İçeriğinizi yayınladıktan sonra sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ve insanların da bunu paylaşmasını sağlayın. İçeriğinizin paylaşılması arama motorları üzerinde linkinizin kolay bulunmasını sağlayacak ve hedef kitlenize sizi daha çok yaklaştıracaktır.
Sosyal medya bugün elinde büyük bir kitleyi bulunduran ve yönlendiren bir pazarlama aracıdır. Bunu doğru bir şekilde kullanarak geniş kitlelere hitap edebilirsiniz. Yani sosyal medya aracılığıyla içeriklerinizin ve sitenizin daha kolay erişilmesini sağlayabilirsiniz.
İçeriklerinizin ilgi görmesini istiyorsanız öncelikle ürettiğiniz içeriklerin kaliteli olmasına özen gösterin. Sonrasında ise sosyal mecralarda paylaşarak ve paylaşılmasını sağlayarak daha çok ziyaretçi edinmeye çalışın. İnsanların içeriklerinizi beğenip paylaşması kolay olmayacaktır fakat sosyal medya ile ilgili stratejilerinizi geliştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.
5) Raporlama ve Geri Dönüşler
Her şeyi tamamladınız. İçeriğinizi hazıladınız, yayınladınız ve sosyal mecralarda paylaştınız. Şimdi sırada içeriğinizin raporlanması var. İçeriğinizden elde edeceğiniz organik ve ücretli trafikler, etkileşimler, beğeniler, yorumlar, geri dönüşler başta olmak üzere tüm istatistikleri iyi bir şekilde analiz edebilirseniz, bundan sonraki içeriklerinizi oluştururken bu bilgiler size fayda sağlayacaktır.
Raporlardan toplayacağınız verileri sıradaki içeriklerinizi hazırlarken kullanarak yaptığınız hataları azaltabilir ve kullanıcıların ne istediğini bilerek hareket edebilirsiniz. Her içeriğinizin ölçümlemesini yaparak genel bir rapor oluşturabilirsiniz. Hedefleriniz doğrultusunda plan ve stratejilerinizi raporlar sayesinde oluşturabilirsiniz. Google Analytics, Yandex Metrica veya benzer araçları kullanarak içeriklerinizi ölçümleyebilirsiniz.
Kullanıcıların içeriklere yapacağı geri dönüşleri iyi değerlendirerek yaptığınız iyi ya da kötü şeyleri görmenizi sağlayabilir. Yorumları mutlaka değerlendirin, göz önünde bulundurun. Bu noktalar sizi kullanıcıya daha çok yakınlaştırır ve kalıcı olmasını sağlar. Geri dönüşlere ve yorumlara cevap vermeye özen gösterin. Böylece kullanıcı kendinin önemsendiğini hissedecektir.
SEO Olmadan İçerik Pazarlaması Olmaz
İçerik pazarlamasının öneminden ve faydalarından daha fazla bahsetmeye gerek yok sanırım… İçerikleriniz oluştururken SEO için uyumlu olmanızın neden bu kadar önemli olduğunu yukarıda açıkladım. İçerik pazarlaması stratejilerinizi belirlerken özellikle de içerikleriniz oluştururken SEO uyumlu olmasına özen göstermeyi ihmal etmeyin.
Hedef kitlenize ulaşmak ve daha geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız arama motorlarıyla iyi geçinin. Bunun yolu da SEO’dan geçiyor.
İçerik pazarlaması ve SEO arasındaki ilişkiyi birer takım oyuncusu olarak görebilirsiniz. Gol atmak için herkese ihtiyaç var. Bazı oyuncuları önceki yazılarımda belirttim. Diğer oyuncuları da sonraki yazılarımda açıklarım 🙂
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.