Pazarlama Ve Renkler temalı yazı dizisi devam ediyor. Bu defa rengimiz siyah. Bu makalede siyah rengin anlamı, siyah logolu markalar, tek renk kullanımında siyah, çoklu renk kullanımında siyah başta olmak üzere siyah renge dair tüm detayları aktardık! İşte; pazarlama ve markalaşmada siyah etkisi…
Evet, Branding Türkiye‘nin Pazarlama Ve Renkler konulu yazı dizisinin bu bölümünde siyah renk var. O halde hiç vakit kaybetmeden detayları aktaracak olduğumuz makaleye, Pazarlama Ve Renkler: Siyah Etkisi diyerek başlayalım.
Pazarlama Ve Renkler: Siyah Etkisi
Siyah rengin; kuvvetli, lüks ve dramatik (çarpıcı) çağrışımları vardır. Siyah renk kombinasyonları zıt algıları mükemmel şekilde birleştirir. Kullanım alanları farklı olsa da siyah renk; kişi, marka, ürün veya ortamı gizemli kılar. Buna ek olarak siyah renk; zarafeti simgeler.
Siyah Rengin Anlamı
Siyah, tasarım dünyasında varlığını daima sürdürecek bir renktir. Ürün ve ambalajda tercih edilirse tüketicide ürüne karşı sağlamlık algısı oluşur. Doğru renk birleşmesinde siyah gözü yormadan kendini hissettirir.
Genelde teknoloji sektörü tarafından tercih edilen siyah ve siyahın tonları aslında ürünlerin sağlamlığını vurgulamak için kullanılır. Zira siyah renk, sağlamlık, güvenilirlik gibi algıları oluşturmakla kalmaz aynı zamanda bu algının artmasını da sağlar. Dijital sektör ise siyah rengi teknolojisini kanıtlamak için tercih eder.
Bu arada siyah, kütle olarak “daha ağır” hissi verir. Örneğin; aynı ölçülerdeki beyaz ve siyah kutudan siyah olan kutu daha ağır gibi algılanır.
Müşteri iletişiminde siyahın kullanımı duyguları güçlendirir. Yetkinliklerini tamamlayarak belli konuma gelmiş firmaların ideal rengi siyahtır.
Sofistike imaj yaratır. Modern daha doğrusu lüks kesim tarafından siyah olan ürün ve ambalajlar ilgiyle karşılanır. Müşteri merkezli gerçekleştirilen pazarlama faaliyetlerinde siyah, iletişimi büyülü kılar. Öte yandan, siyahın doğru kullanımında müşterinin tatmin duygusu doyum noktasına ulaşır.
Ciddi kararlar alınırken siyah, faydaya odaklanmayı kolaylaştırır. Prestiji yükseltir. İdealler ciddi anlamda değer kazanır. Biçimsel şekle şık görünüm katar. Korkusuz, cesur insanlar ve güçlü kararlar almayı seven kişiler tarafından sıkça tercih edilir.
Moda dünyasının şıklık yaratmak için kullanılan temel renklerdendir. Siyah renk ile zarif ve aynı zamanda ciddi gözükmek mümkündür. İş yaşamında bazen prosedür gereği bazense tercih sebebi olan siyah, kişiye şıklık ve zarafet katar.
Siyah, otorite sahibi kişilerce (yönetici, ceo, politikacı vs.) sıkça kullanılır. Ayrıca lüks otomobillerin genellikle siyah tonlarında olduğu görülür. Bu sayede otomobil güçlü ve hızlı gibi özellikleriyle ön plana çıkar.
Tek Renk Kullanımında Siyah Etkisi
Parlak Siyah
Ton doygunlaştıkça rengin özellikleri kuvvetlenir. Bu nedenle siyahın en belirgin özellikleri bu tonda görülür. Parlak siyah tedirginlikleri azaltarak cesur adımları destekler. Logoda kullanıldığında markayı rakiplerine karşı güçlendirir. Buna ek olarak ürünün kalite ölçüsünü yükselterek pahalı fiyat algısı yaratır.
Bistre (Barut Rengi)
En popüler olduğu dönemler 16, 17 ve 18. yy zamanlarıdır. Kalite kavramını soyutlaştırır. Kabul görmüş marka değeriyle bu renk harmanlanırsa hedef kitlenin ilgisi çekilir. İnsanda merak duygusunu tetikleyen ender renklerdendir.
Kömür Rengi
Yenilikçi ve sofistike anlamları taşır. Sessiz ve sakin ortamların rengidir. Durağanlığı simgeler. Uygun renk kontrastları uygulandığında mekan tasarımında hoş bir algı oluşturur.
Abanoz Siyahı
Siyahın bu tonu markanın, ürünün değerini yükseltir. Bu sayede markanın tüketici tarafından daha sık hatırlanması sağlanır. Ambalajda kullanılması ürünün faydasını arttırır. Bu tonun kullanıldığı ambalajlarda ürünün sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşur.
Oniks Rengi
Özgüveni düşük personelin müşteri karşısındaki cesaretini attırır. İlgi dağınıklığını gidererek odaklanmayı sağlar. Hedeflenen pazarlama faaliyetinin gerçekleşmemesi durumunda dahi bu rengin olduğu ortamda çalışanların hevesi kırılmaz. Tam aksine bu renk, çalışma azmini güçlendirir. İkili ilişkilerde dengeleyici özelliği vardır. Ofis ve iç mekan tasarımında kullanılarak ortama şıklık katar.
Üzüm Siyahı
Yüksek gelir grubunu hedef kitlesi olarak belirlemiş firmaların ilgilendiği renktir. Lüks marka yönetiminde kullanılması ürüne, firmaya artı değer katar. Zira bu rengin kullanıldığı ürün ve ambalajlar otomatik olarak tüketicide lüks olarak algılanır. Bu sayede satış fiyatını periyodik olarak yükseltmek tüketicide tepkiye sebep olmaz. Bu arada üzüm siyahı dinamik yapıda bir renktir. Hız tutkunları tarafından da tercih edilir.
Gece Mavisi
Dolunay zamanı gökyüzünde sezilen koyu renktir. Güneş ışığında mavi, yapay aydınlatmalı ortamlarda siyahı andırır. Gecenin sonsuz gizemini yaşatarak ilgi geçmeyi amaçlayan firmalarca siyahın bu tonu sıkça kullanılır.
Çoklu Renk Kullanımda Siyah Etkisi
Renk kombinasyonunda uyumsuz siyah tonlarının kullanılması siyahın negatif çağrışımlarını öne çıkartır. Batı kültüründe ölüm ile özdeşleştirilen siyah yas rengidir. Eğlence mekanlarında kullanılması tavsiye edilmez. Zulüm ve baskı algısı oluşturur. Giyimde uyumsuz kullanıldığında ise karşı tarafı bastırma eğilimi, tehditkar tavır, yukarıdan bakma gibi olumsuz çağrışımları devreye sokar.
Renk uzmanı Oya Komar siyah hakkında şu açıklamayı yapıyor; “ Siyah rengi olumlu çağrışımlarını vurgulamak üzere özellikle ambalajda bir renk paletine eklerken, çevreleyen renklerle uyumunu ve özellikle dokusunu (matlık, ışık yansıtma, pürüz, kayganlık) gözetmek gerekir.”
Siyah Logoya Sahip Markalar
Sofistike, lüks, resmî, tarz, pahalı, otoriter, ciddi, zarif gibi anlamlar taşıyan siyah, birçok markanın tercihi olmuştur. Yüksek kalitedeki markalar tarafından temel renk olarak veya başka bir renkle eşleştirilerek özellikle tercih edilen siyah, yapı itibariyle ağırbaşlı ve ciddi bir renktir.
Aslında birçok logo öncelikle siyah ve beyaz olarak tasarlanıp daha sonra markanın bulunduğu sektör, hedef kitle ve amaçları doğrultusunda renklendirilir.
İşte siyah rengi kullanan markalardan bazıları;
- Apple
- Honda
- Mercedes-Benz
- Louis Vuitton
- Zara
- Nestle
- Prada
- Lexus
- Gucci
- Black Berry
- Branding Türkiye
- Lancome
Kaynakça
- Renk Danışmanı Oya Komar
- Leatrice Eiseman | A Pantone Color Resource | Messages and Meanings
- http://www.wikiwand.com/tr/Renkler_listesi
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Kategori:Siyah%C4%B1n_tonlar%C4%B1
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.