Sovyetler Birliği’nin gazlı içeceği olan Gaz Voda, Syuzana Askorava aracılığıyla Türkiye pazarına giriş yaptı. Askarova, ürünün Rus halkı için önemini vurguladıktan sonra Gaz Voda’nın Soyvet dönemindeki yaşamı yansıtmayı amaçladığını dile getirdi.
Gaz Voda Türkiye’de! Askarova tarafından Türkiye’ye getirilen Gaz Voda‘nın burada; tarhun otu, vanilya, bergamot, armut, karadut, nar gibi aromaları satılacak. Askarova “Çok seveceksiniz” sloganıyla, farklı tat denemeye açık olanları İstanbul – Kadıköy‘deki dükkanına beklediğini açıkladı.
Gaz Voda Türkiye Pazarında
Gaz Voda ile Sovyet yaşam biçimini az da olsa Türk insanına göstermek istediğini dile getiren Askarova, konuyla ilgili açıklamada bulundu:
“Sovyetlerdeki yaşam biçimini minik de olsa yaşatalım istedik dükkanın içinde. O dönem de bizim sunduğumuz gibi sunuluyor. Şimdi de öyle. Eski 15 Sovyet ülkesinin de hepsinde var. Balkan ülkelerinde Oranjada diye geçiyor. Otomatlarda ya da cam haznelerde satıyorlar.”
Gaz Voda Nasıl Ortaya Çıktı?
Bu açıklamaya ek olarak Askarova, Gaz Voda’nın ortaya çıkış hikayesini büyük bir heyecanla kamuoyuyla paylaştı. Askarova, markanın ortaya çıkış hikayesini şu sözlerle dile getirdi:
“Bu gazozun hikayesi aslında çok ilginç. 1952 yılında ABD Başkanı Henry Truman, Stalin’e,- biraz nispet olsun diye sanıyorum- bir kasa Coca Cola gönderiyor. O zamanlar siyasiler birbirlerine hediye gönderiyorlar politik imalarla. Rus Devlet erkanı Coca Cola’yı çok seviyor. Ama Sovyetler’de özellikle Amerikan ürünü bir şey satılamayacağı için bunun muadili bir içecek geliştirmeye karar veriyorlar. Gaz Voda deyince akıllarına Sovyetler gelsin diye. Yani aslında Coca Cola’ya rakip olarak çıkıyor. O sırada da zengin bitki örtüsüne sahip Gürcistan’da bir eczacı, şurupları üretiyor. Sonunda aromalar gazoza dönüştürülüp satılıyor. Sonra devletin verdiği destekle gazoz Sovyet ülkelerine yayılıyor. Yani Coca Cola’ya karşı Sovyetler’de de bir gazlı içecek var deniliyor. Eskiden otomatlarda satılıyordu. Tek bir bardak vardı otomatlarda, aromanızı seçip o tek bardaktan gazozunuzu içiyordunuz, sonra bıraktığınız bardakla başkaları içiyordu. Sovyetler’in dağılmasından bu yana bazı ülkelerde hâlâ var bu.”
Amerika’ya Kadar Gitti
Askarova, Gaz Voda’nın Sovyetler Birliği’nin son dönemlerinde Birleşik Devletler’e de gönderildiğini belirterek şöyle söyledi:
“ABD’ye giden bazı arkadaşlarım bizim oradan aldığımızı sanıyor. Zira gazozun geçmişini bilmiyor insanlar. ABD bu konuda da baskın çıkıyor. Orada da bunu kendi ürünü gibi pazarlıyorlar. Şu anda İtalya’da ve ABD’de de satışı var hâlâ.”
Askarova,ilerleyen dönemde dükkanına daha fazla Rus lezzetini getirmeyi planladığının altını çizerek konuşmalarını şu sözlerle sona erdirdi:
“Gelecekte 3-4 çeşit Rus tatlısı, ‘pirojki’ gibi 2 çeşit Rus tuzlusu Gaz Voda dükkanında olacak. Orada gördüğümüz ve burada bilinmeyen tatları sunacağız. Ruslar eski yılbaşını kutlar, bu eski yılbaşı 10-13 Ocak’ta kutlanır. Bunları da buraya getirip, hem buradaki insanlara ekstra bir kutlama günü sunmak, hem de bu tür şeyleri Gaz Voda’nın bir eğlencesi haline getirmek istiyoruz. İlerleyen zamanlarda şurupları burada üretip şişelemenin yanı sıra farklı etkinlikler de planlıyoruz.”
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.