Kurumsalda Elini Taşın Altına Koymak: Kurumsal Sosyal Sorumluluk

Sosyal sorumluluk denilince hemen hepimizin aklına yardım kampanyaları, eğitim destekleri ya da aktüel konulara ilişkin farkındalık oluşturma çalışmaları gelse de “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” konusu aslında sandığımızdan ve algıladığımızdan daha derin. Öyle ki; kurumsal sosyal sorumluluk bir nevi “kurumsalda elini taşın altına koymak”tır.
Öncelikle sorumluluk kelimesini tek başına inceleyecek olursak; “kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.” şeklinde tanımlayabiliriz.
Sosyal Sorumluluk kavramını kurumsal bir çerçevede düşünecek, bir parça da iş hayatına entegre edecek, işin içine de biraz tanıtım, halkla ilişkiler katacak olursak bu kez kavram “Kurumsal Sosyal Sorumluluk” şekline bürünür. Bunu ise; “paydaşlara yönelik sosyal sorunlarla uğraşma, bu sorunlara dikkat çekme ve bir farkındalık yaratarak topluma farklı bir bakış açısı kazandırma yükümlülüğü” şeklinde tanımlayabiliriz.
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı; kurumsal yapıların, ekonomiye olan katkısının dışında topluma sosyal anlamda da katkı sağlamakla yükümlü olduklarını gösterir. Burada durup kavramı yeniden ve daha kapsamlı şekilde tanımlamamız gerekirse, kurumsal sosyal sorumluluk;
“Bir kurumun ekonomik ve hukuksal sorumluluklarının ötesinde etik ve sosyal sorumluluklarını, toplumsal değerleri, finansal performansını destekleyecek şekilde göz önünde bulundurarak paydaşlarının sosyal ihtiyaçlarına da cevap vermesidir.”
Bu arada Kurumsal Sosyal Sorumluluk, halkla ilişkiler kampanyaları kapsamında gerçekleşen bir olgudur. Diğer bir ifadeyle kurumsal sosyal sorumluluğun, toplumun ihtiyaçları, talep ve beklentileri göz önünde bulundurularak, stratejik adımlarla gerçekleştirilmesi esastır. Toplumla bütünleşmek, sempati kazanmak ve daha da önemlisi marka olmanın temel esaslarından biri olan farkındalık yaratmak isteyen kurumların, topluma karşı sorumluluklarını yerine getirme çabası olan bu projeleri hazırlamak ve toplumda bilinç yaratmak zorlu ve zaman alan bir döngü olsa da günümüzde hemen her gün değişen gündem dolayısıyla projeleri sürekli kılmak aslında pek de mümkün değil.
Gerek ülkemizde gerekse globalde gündemin sürekli değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Ekonomik krizler, kaynakların alarm vermesi, sosyal eşitsizlikler, eğitim sorunları, pandemi ve salgın hastalıklar, siyasal sorunlar derken birden fazla gündemimiz var. İşte bu yüzden sosyal sorumluluk projesi hazırlanırken genel geçerliliği olan toplumsal bir soruna yoğunlaşmak marka açısından daha idealdir. Çünkü bir sosyal sorumluluk projesinin başarılı olması için toplumun ihtiyaçları ile örtüşmesi ve toplumun ihtiyacı olan bilince hizmet etmesi gerekir.
Bu noktada sosyal sorumluluk odağında değerlendirilebilecek o genel konulardan bazıları şunlardır;
Kurum açısından sosyal sorumluluk projesi üretmek zannedildiği kadar kolay bir iş değildir. Sosyal sorumluluk projesi oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kurumun uzmanlık alanı dahilinde bir proje konusu oluşturabilmek ve projede detaylı bir araştırma ve geliştirme yürütebilecek bir ekip oluşturulmasıdır. Bu bilgiler ışığında, kurumsal bir sosyal sorumluluk projesi yaratılırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
Kurumsalda elini taşın altına koymak şeklinde ifade edilen kurumsal sosyal sorumluluk ile bir işletme ne kazanır? İşte sosyal sorumluluk projelerinin bir firmaya kazandırdıkları!
Halkla İlişkiler tarihinde bir çok marka, yarattığı ve başarılı olarak yürüttüğü, sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri sayesinde markalarını geliştirmiş ve itibar kazanmışlardır. Bunlara örnek vermek gerekirse; Opet’in “Temiz Tuvalet” projesi, Hürriyet Gazetesi’nin “Aile İçi Şiddete Son” projesi, Turkcell’in “Engelsiz Eğitim” projesi, Unilever bünyesi markalarından OMO’nun “Minik Kalpler” projesi, Branding Türkiye’nin “Yeşil Pelerinli Markalar” projesi ülkemizde hemen herkesin aşina olduğu ve markaların takdir kazandığı projelerdir.
Türkiye’nin en çok dinlenen ve takip edilen fenomen podcast markası Hani Kurumsaldık‘ın “25. Bölümü”nde Kurumsal Sosyal Sorumluluk konuşuldu. Ayrıca 24. bölümde de Yeşil Pelerinli Markalar hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. İlgili yayınları dinlemek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz;
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.