Çin’in Wuhan şehrinde başlayıp kısa sürede tüm dünyaya yayılan Koronavirüs salgınını anlık olarak takip edebileceğiniz haritalar ile ilgili bir liste hazırladık.

2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan bölgesinde başlayarak çok kısa bir süre içerisinde tüm dünyaya yayılan ve pandemi halini alan Koronavirüs salgınını anlık olarak takip etmeye yarayan bazı yazılımlar hazırlandı. Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yayınlanan bu haritalar sayesinde Kovid-19’u yerel, bölgesel ya da küresel olmak üzere gerçek zamanlı olarak takip etmek mümkün.

Koronavirüs Salgınını Takip Edebileceğiniz Servisler

Bildiğiniz üzere her akşam Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın güncel Koronavirüs istatistiklerini paylaşmasının akabinde Branding Türkiye’de Koronavirüs Gündemi kategorisinde sizlerle mevcut Kovid-19 rakamlarını paylaşıyoruz. Bu yazıda ise dünya çapında yayılımını sürdüren Coronavirüs salgınını takip edebileceğiniz kaynakları liste halinde sunmak istedik.

İşte çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan Koronavirüs haritaları

Korona Virüs Haritası John Hopkins

Johns Hopkins University (JHU) Koronavirüs Haritası

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan bu harita, en popüler Koronavirüs takip servislerinden biri diyebiliriz. Zira bu harita; tüm dünyadaki Kovid-19 vakalarını, ölümleri, iyileşen hasta sayılarını gerçek zamanlı takip etmeyi mümkün kılıyor

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Microsoft COVID-19 İzleyici

Koronavirüs’ü takip edebileceğiniz bir diğer kaynak  Microsoft tarafından hazırlanan “COVID-19 İzleyici” adlı servis! Harita bir Microsoft ürünü olan Bing’in ekibi tarafından hazırlandı. Bilgiler ise  World Health Organization (WHO), U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ve European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) gibi kaynaklardan sağlanıyor. Bu arada Microsoft’un sunduğu bu servis Johns Hopkins Üniversitesi’nin yayınladığı haritaya kıyasla daha hızlı çalışıyor. Ayrıca mobil cihazlar için daha iyi bir deneyim sunan “Covid-19 İzleyici” adlı bu servisin en güzel tarafı Türkçe olarak da kullanılabilmesi.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Covid Visualizer

Bu servis Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki 2 öğrenci tarafından geliştirilmiştir. Verileri Worldometer’in gerçek zamanlı güncellemelerinden alarak yayınladığını belirten servisin oluşturulma misyonu ise; COVID-19’un etkisini görselleştirmek için basit, etkileşimli bir yol sağlamak olarak ifade ediliyor. Covid Visualizer, bu salgının belli bir bölge, ülke ya da kıtayı değil tüm gezegeni tehdit ettiğini vurgulamak adına üç boyutlu ve etkileşimli bir dünya üzerinden Koronavirüs salgınını takip etmeyi mümkün kılan yapıda tasarlanmış.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Coronavirus Pandemic: Real Time Counter (Youtube)

Bu servis artık kullanılmıyor ancak servisin diğer kaynaklardan farkı; Youtube odağında bir Koronavirüs haritası olmasıydı. Şöyle ki; “Coronavirus Pandemic: Real Time Counter, World Map, News” adlı bu harita Youtube üzerinden oluşturulan canlı yayın ile sunulan bir hizmetti. Kendine has bir harita takip yazılımı bulunmamasına karşın bu kanal, çeşitli servislerden elde ettiği verileri Youtube aracılığıyla izleyicilere sunmasıyla biliniyordu.

Corona Tracker

Bana göre Koronavirüs haritaları arasında en başarılı servislerden biri Corona Tracker! Onu böylesine iyi ve başarılı bulmamın nedeni görselleştirmenin ve bilgi paylaşımının oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor olması diyebilirim. Kısacası bu servis gerçekten temiz daha doğrusu sade ve nitelikli bir arayüze sahip. Bu arada Corona Tracker’i; veri bilimciler, tıp uzmanları, UI / UX tasarımcıları, fullstack geliştiricileri başta olmak üzere tüm dünyadan 460’dan fazla gönüllü destekliyor.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Worldometers COVID-19

Sade, anlaşılır ve kaliteli bir arayüze sahip olan Worldometers, grafikler ve detaylı listelerle Koronavirüs salgınının anlık durumunu paylaşmasıyla biliniyor. Hatta dünya çapındaki bazı servisler Worldometers verilerini kullanıyor. Bu serviste; toplam vaka sayısı, günlük yeni vaka sayısı, toplam ölüm sayısı, günlük ölüm sayısı, toplam iyileşme sayısı, aktif vaka sayısı ve ölüm riski olan vaka sayısı gibi detaylar yer alıyor.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Google News

Popüler arama motoru Google tarafından hazırlanan Kovid-19 haritası Google News üzerinden sunuluyor. Belli periyotlarda güncellenen servis, hem dünya geneli hem de bölgesel Koronavirüs takibi yapmayı sağlıyor. Bu servis aracılığıyla; vaka sayısı, zamana göre vaka sayısı, zaman içinde yeni vaka sayısı gibi detaylara ulaşmak mümkün.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Dijital Dönüşüm Ofisi Koronavirüs Haritası

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan Koronavirüs takip sistemi; gerek içerik gerek grafik ve gerekse bilgi paylaşımı anlamında oldukça doyurucu bir yapıya sahip. Hatta dünya çapındaki servislerle kıyaslandığında bu servis için en iyilerden biri diyebiliriz. Bu arada sistemde Ana Sayfa üzerinden genel takip yapmak mümkün. Buna ek olarak; Tarihçe, Karşılaştır, Ölüm Oranları, İlk Tespitler, Günlük Tarihçe, Nüfusa Göre Veriler sayfaları ile salgına dair bilgi edinebilirsiniz.

Haritayı incelemek için buraya tıklayın.

Evet, Koronavirüs salgınını gerçek zamanlı olarak takip edebileceğiniz haritaları listeledik. Eğer listeye eklememizi düşündüğünüz bir takip ve harita servisi varsa lütfen bize ulaşın. 🙂

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.