İçerik Yönetim Sistemi olarak adlandırılan ve CMS olarak kavramsallaştırılan bir alt yapı neticesinde oluşturulan WordPress’i daha etkin kullanmak içinse eklentilere ihtiyaç vardır. Bu makalede en çok kullanılan 10 WordPress eklentisini listeledik.
Günümüzde en çok ziyaret edilen birçok popüler web sitesi dahil olmak üzere milyonlarca web sitesi CMS denilen sistemle hazırlanıyor. En popüler CMS ise WordPress’tir. Dünyanın en popüler ve en çok tercih edilen içerik yönetim ve tasarım sistemi olan WordPress, ilk zamanlar blog tasarlama / kurma niyetiyle oluşturulmuştu ve bu amaçla kullanılıyordu.
WordPress’in Önemi
Öte yandan WordPress açık kaynak kodlu bir sisteme sahiptir. Bu durum uygulama, tasarım ve eklenti geliştiricilerinin, WordPress’i zenginleştirmesini sağlamıştır. Böylece WordPress ile artık yalnızca blog değil, aynı zamanda kişisel web sitesi, kurumsal web sitesi, haber sitesi, içerik sitesi, ürün tanıtım sitesi ve e-ticaret sitesi kurulabiliyor.
Günümüzde fazlasıyla geniş bir kullanım alanına ve kullanıcı sayısına sahip olan WordPress aracılığıyla web sitesi yapmak kod aracılığıyla web sitesi yapmaktan daha kolay ve hızlıdır. Ama WordPress ile kurulmuş olan bir web sitesinin başarısı biraz da WordPress eklentilerine bağlıdır. Şöyle ki eğer arama motorlarında üst sıralarda olmak, aramalarda ön plana çıkmak, kullanıcı deneyimi açısından iyi bir puan almak istiyorsanız WordPress eklentilerine ihtiyacınız var.
En Çok Kullanılan 10 WordPress Eklentisi
Bu aşamada şu soru ortaya çıkıyor. Hangi WordPress eklentileri kullanılmalı? Bu soruya yanıt olması amacıyla sizler için en çok kullanılan 10 WordPress eklentisini derledik.
Yoast SEO
WordPress alt yapısında bir web sitesine sahipseniz SEO ayarlarını Yoast SEO eklentisini kullanarak hızlı bir şekilde yapılandırabilirsiniz. Free birçok özelliğe sahip olmasıyla en çok kullanılan ve önerilen WordPress eklentileri listesine ilk sıralarda giren bu eklentinin birkaç özelliğine değinmek gerekirse:
- Google arama sonucu snippet önizleme yapabilme.
- Sayfaları, arşivleri, yazıları ve benzeri gönderi türlerini kolay bir şekilde noindex, nofollow konumuna alabilme.
- İleri seviye permalink (kalıcı bağlantı) kontrolü sağlama.
- Breadcrumb (gezinme çubuğu) desteği.
- .htaccess dosyasını düzenleyebilme
başta olmak üzere birçok free ve premium özelliğe sahiptir.
WP Super Cache
WordPress’te gerek temalardaki kod yoğunlukları gerekse arka planda çalışan eklentiler web sitesinde yavaşlamaya neden oluyor. WP Super Cache eklentisi sayesinde web sitenizdeki sistem yükünü hafifletmek ve siteyi normalden daha hızlı hale getirmek mümkün. Arama motorları için hızın önem arz ettiğini düşünürsek WP Super Cache eklentisinin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Google Analytics
Kullanıcıların web sitenize, içeriklerinize, sunduğunuz ürün ya da hizmetlere tam olarak nasıl tepki verdiğini bilirseniz işte o zaman sizin için işler daha bir kolaylaşır. Tam burada Google Analytics devreye giriyor. Bu eklenti sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcıları izleyebiliyorsunuz.
Analitik verilerine göre kullanıcıların alışkanlıklarını, sosyal ölçümlerini, lokasyonlarını gerçek zamanlı, günlük, haftalık, aylık olmak üzere öğrenebiliyorsunuz. Daha birçok farklı istatistiği çeşitli metrikler aracılığıyla analiz etme imkanı bulduğunuz bu uygulamayı eklenti olarak WordPress sitenize yükleyip Google Analiytics kodunu buraya yapıştırdığınızda web sitenizin panelinden analitik bilgilerinizi güncelleyebilir ve gözlemleyebilirsiniz.
WP Page Navi
Her gün blog yazısı paylaştığınızı düşünelim. Sayfa ziyaretçilerinizin yazılarınızı bulmada sorun yaşamalarını istemezsiniz. WP Page Navi bu durumu yaşamamanız için geliştirilmiş bir eklentidir. Eklentinin nihai amacı, sitenizin ana sayfasında yer alan yazıların / içeriklerin aşağıya doğru sonsuz şekilde uzaması yerine 1, 2, 3, 4, vs. şeklinde sayfalama yapmasıdır. Böylece ziyaretçiler eski yazılara daha rahat ulaşacaklardır.
Akismet
İster blog olsun ister kurumsal bir web sitesi hiç fark etmez. Genel olarak WordPress sitelerinde paylaşılan yazılar ve sayfalar yoruma açık oluyor. Belki başta yorumlar bir sorun oluşturmayabilir ya da manuel çözülebilir fakat işler ilerlediğinde yani web sitesi on binlerce kişinin ziyaret ettiği bir mecra haline geldiğinde yorumlarla nasıl başa çıkılacak? İşte bu eklenti spam yorumlara karşı web sitenizi korumaya yardımcı olmak için geliştirilmiş.
Contact Form 7
En çok tercih edilen iletişim formu eklentisi olan Contact Form 7 ile ziyaretçiler sizinle hızlı ve kolay bir şekilde iletişime geçebilir. Oldukça basit ve bir o kadar da işlevsel bir eklenti olduğunu söylemeden geçmemek lazım.
WP e-Commerce
Hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelen e- ticaret ile ticaret farklı bir boyut kazandı. Klasik ticaretten, e-ticarete doğru kaymaya başlayan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. İnsanlar ihtiyaç duydukları ürün ya da hizmeti satın almak için markete veya mağazaya gitmiyor. Artık online mağaza ve marketler sayesinde birkaç tık ile istediğimiz ürünü alabiliyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmiş olan bu eklenti aracılığıyla geliştiriciler kendi HTML ve CSS kodlarını kullanabilmekte. Birçok WordPress temasıyla uyumlu çalışan bu eklenti kolay kurulumu ve kullanımı ile milyonlarca kişinin tercihi olmuş durumda.
Jetpack
Birçok eklenti, WordPress kullananlar tarafından en çok tercih edilen eklentilerden birisidir. Tek bir eklenti ile birden fazla özelliği kullanabilmesi nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. Jetpack eklentisinin sahip olduğu özelliklerden bazılarını şu şekilde listelemek mümkün:
- Yazı görüntülenme sayısı
- Fotoğraf galerisi
- İstatistik
- Duyurular
- Otomatik sosyal medya paylaşımı
- Link kısaltma özelliği
- Mobil tema
- Ekstra widget alanı sağlamak
- Carouself
Wp Touch
Günümüz de akıllı telefon ve tablet kullanımı fazlasıyla yaygın hale geldi. Artık siteler bilgisayardan değil de akıllı telefon veya tabletlerden takip ediliyor. Durum böyle olunca sitelerinizin daha fazla ziyaret edilebilir olması için mobil uyumlu hale getirmek gerekiyor. WP Touch eklentisi ile bu sorunu çözebilirsiniz.
All in One WP Migration
Web siteniz beklenmedik tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. Bloglarınız her an kaybolabilir, sunucular çökebilir, açıklar nedeniyle WordPress hacklenebilir, eklentiler sitenizi kilitleyebilir. Bu ve benzeri tehlikeli durumlarda All in One WP Migration eklentisi, sitenizi koruma altına almanıza yardımcı olur. Bu eklenti belirli aralıklarla veri tabanındaki verilerin kopyasını kaydeder. Bu şekilde herhangi bir sorun olduğunda yedeklenen verileri tekrar yükleyebilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
çok teşekkür ederiz çok faydalı bir bilgi.
çok tesekkür ederim faydalı bilgi sağolun..
Bilgi için çok teşekkürler iyi günler