Display (Görüntülü) reklam nedir? sorusunu en yalın haliyle; web sitesi, blog gibi dijital platformlarda kullanıcıların karşısına banner alanlarında çıkan ve reklam, pazarlama, satış ve iletişim amaçlı oluşturulan kampanyalardır şeklinde yanıtlayabiliriz.
Gelişen ve değişen teknolojiyle beraber reklamcılık sektörü hem reklamı üreten hem de tüketen açısından bir takım değişimler yaşamıştır. Bunlardan biri de “Display (Görüntülü) Reklam” olarak kavramsallaşmış olan görüntülü reklam modelidir.
Display Görüntülü Reklam Nedir?
Display (görüntülü) reklam nedir? sorusuna geçmeden önce display reklam için; hem reklam veren (ajans, firma) açısından hem de reklamı görüntüleyen (tüketici) açısından oldukça faydalı olan bir reklam yöntemidir diyebiliriz. Dijital platformlarda (web sitesi, blog, sosyal ağ vb.) içeriklerin genel görünümüne engel olmayan, kullanımı engellemeyen (minimalist), tüketiciyi yormayan ve bıktırmayan display reklamlar, bir kampanyanın başarılı ve sürdürülebilir olmasında büyük bir öneme sahiptir.
Özetlemek gerekirse internet mecralarının güçlenmesiyle ortaya çıkan tanıtım çalışmalarından biri olan banner (display) reklamlar, dijital platformlarda (web sitesi, blog, sosyal ağ vb.) kullanıcıların karşısında beliren reklamlardır. Bu arada belirtmek gerekir ki display reklam, dijital pazarlamanın dolayısıyla da dijital markalaşmanın bir parçasıdır. Bu tanıtım modelinde, kurum veya kuruluşun mal ve hizmetleri duyurulabilir, tanıtılabilir, satılabilir ve bunun yanında herhangi bir konuda farkındalık sağlanabilir.
∴
Geleneksel medyanın yanında yeni medyanın da farkında olup, dijital mecralarda tanıtım ve pazarlama faaliyeti gerçekleştirmek üzere tercih edilen yöntemlerden biri olan display (banner) reklamlar için en büyük problem reklam engelleyici uygulamalar veya eklentilerdir. Bu elbette ki display reklamlar için bir sıkıntı. Fakat hala birçok firmanın ilk tercihi display reklamdan yanadır.
Başta da belirttiğim gibi display (görüntülü) reklam çalışmalarında hedeflerden biri de markanın farkındalığını arttırmaktadır. Display reklamların geleneksel reklam çalışmalarına karşı en büyük avantajı ise ölçülebilir ve sürdürülebilir olmasıdır. Ayrıca display reklam çalışmalarında amaçlanan tüketiciyi aksiyona teşvik etmek olduğu kadar o tüketicinin sadakatini de arttırmaktır.
Örnek verilecek olursa; ekranda verilen 5-10 saniyelik bir display reklamda “Floating Advertising” kullanılarak akılda kalıcı diğer bir ifadeyle aksiyona geçen sadık bir tüketici kitlesi kazanmak gibi somut sonuçlar elde edilmektedir. Diğer bir ifadeyle display reklamda tıklanma vasıtasıyla potansiyel kullanıcı siteye çekilir ve böylece firma ile tüketici arasında bağ kurulmuş olur.
Display Reklam Nerelerde Kullanılır?
Haber siteleri, bloglar, oyun siteleri, ticari portallar, bloglar, sosyal ağlar, dijital dergiler vb. gibi alanlarda display reklam kurgulanabilir. Her mecranın kurumsal çizgisine uygun şekilde olmak kaydıyla kategori, içerik, hedef kitle, amaç gibi konu başlıkları çerçevesinde display reklam tasarımları hazırlanabilir. Odak grup ve çeşitli analiz ve araştırmalar sonucu ise display reklamlarda başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.
Eğer mecra ve diğer hedeflemeler konusunda doğru kurgu yapılabilirse display reklam ile hem var olan müşteriler hem de yeni tüketiciler hedeflenebilir. Daha doğrusu her iki kitleye de hitap edecek display reklam stratejileri aynı anda gerçekleştirilebilir. Kısacası display reklamı uygun mecralarda kurgulayarak kullanıcıyı markanızı kullanması konusunda teşvik edebilirsiniz.
Display Reklamda Hedefleme Nasıl Yapılır?
Display reklam nedir? sorusundan sonra bir diğer önemli soru da display (görüntülü) reklamda hedeflemenin nasıl yapılacağına dair sorudur. Görüntülü (banner) reklamlarda birkaç kategori baz alınarak hedefleme yapmak mümkündür.
Bunlar;
- Anahtar Kelime ile Hedefleme
- Konu Hedefleme
- İlgi Alanına göre Hedefleme
- Demografik Hedefleme
- Yeniden Pazarlama (Remarketing)
∴
Display reklam aracılığıyla hedef kitleyle doğru ve sürdürülebilir etkileşim marka adına bir başarıdır. Diğer bir ifadeyle hedef kitlenin doğru tanımlanması en az display reklamı tasarlamak kadar önemlidir. Kısacası herhangi bir dijital mecraya reklam çıkılmadan evvel o mecranın kullanıcı portföyünü bilmek ve reklam alanını buna göre satın almak gerekir. Burada anlatmaya çalıştığım şu; bir mecraya reklam verirken o mecranın analitik verilerine (tıklanma, görüntülenme, etkileşim, dönüşüm, yaş, cinsiyet, meslek, ülke, şehir vb.) ortalama bir değerle hakim olmak önemlidir.
Banner reklamların etkinliğini arttırmak için bir takım destekleyici çalışmalar da yapılmaktadır. Görsel ve grafik kullanımının yanı sıra display reklamlarda “Rich Media” denilen kurgular da yapılmaktadır. Diğer bir ifadeyle display reklamlarda artık durağan görsellere ek olarak çağı yakalayan, hareket eden, değişimi vurgulayan, dönüşüm odaklı, mesajı yansıtan ve dikkat çeken animasyonlara ve giflere de yer verilebilmektedir.
Zenginleştirilmiş medya uygulamaları ile daha dikkat çekici, akılda kalıcı display (banner / görüntülü) reklam çalışmaları ortaya çıkarmak mümkündür. Görüntü, ses, video gibi dinamik içeriklerle interaktif bir şekilde hedef kitleyle iletişim kurmak dönüşüm oranlarını arttırmaktadır. Pop-up, retargeting, bant reklamlar display reklamın deyim yerindeyse elini güçlendiren uygulamalardır.
∴
Display reklamlar genel olarak 2 ye ayrılmaktadır;
- Klasik Display (Banner) Reklamlar
- Arama Motoru Odaklı Display Reklamlar
Görüntülü Reklamda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Hedef kitleye hitap eden içerikler olmalıdır.
- Hedef kitlenin gözünü yormayacak şekilde minimalist tasarımlar hazırlanmalıdır.
- Kolay ve akılda kalıcı mesajlar verilmelidir.
- Reklamın daha çok tıklanması veya ilgi görmesi için reklam içeriğinde yalan bilgi verilmemelidir.
- Rich media uygulamaları kullanılıyorsa animasyonlarda ve seslerde abartıya kaçılmamalıdır.
- Verilen mesaj ile reklam görseli birbirine uyumlu olmalıdır. Kullanılan renkler veya sesler içerikle uyumlu olmalıdır.
- Reklamın içeriği markanın kurumsallığıyla uyumlu olmalıdır.
Display Reklam Modelleri Nedir?
- Rollover Modeli; Bir web sitesinde mouse ile aşağı yukarı hareketler neticesinde oluşan reklamdır.
- Expandable Modeli; Her yöne; aşağı, yukarı, sağ, sol doğrultusunda yapılan hareketler sonucu oluşan reklamdır.
- Sticky Modeli; Bir web sitesinde aşağı yukarı hareket edilse de yerinde duran (yapışkan) display reklam modelidir.
- Page Skin Modeli; Sayfa giydirme modelidir. Sayfanın arka planında bir bütün olarak bulunan modeldir.
- Floating Advertising Modeli; Site açılınca tüketiciyle hemen karşılayan, bazen birkaç saniyede bazen ise daha uzun süre beklemeyi gerektiren modeldir.
- Advertising Conver Modeli; Bu reklam türünde mause imleci display reklam alanına getirildiğinde içerik genişler. Uzaklaşınca ise daralır.
- Interstitial Modeli; Bu display reklam modelindeyse diğerlerine nazaran daha az kullanılan modeldir. Diğer sayfadan ötekine geçerken karşılaşılan display reklam modelidir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.