Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ediyor. Bu süreçte ülkeler diplomatik olarak Rusya’ya tepkilerini gösterirken markalar da Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla gündeme geliyor. Örneğin Apple Pay Google Pay MasterCard Visa ve PayPal gibi finans ve ödeme yöntemi odağında faaliyet gösteren dev firmalar Rusya’da faaliyetlerini askıya alma kararı aldı. 

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde sabaha karşı yerel saatle 05:50’de Donbas’a askeri harekatle başlayan Rusya – Ukrayna savaşı halen dünyanın bir numaralı gündemi! Taraflar birkaç kez müzakere amaçlı bir araya gelseler de henüz savaşı bitirecek nihai bir karardan bahsetmek pek mümkün değil.

Bu süreçte dünya genelinde birçok ülke Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulayarak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı durdurması için uğraşırken, markalar da bu süreçte Rusya’ya karşı aldıkları yaptırım kararlarıyla dikkat çekiyor. En son Apple Pay Google Pay MasterCard Visa ve PayPal gibi dev firmalar Rusya’daki faaliyetlerini askıya alarak tepkilerini ortaya koydu.

Apple Pay Google Pay MasterCard Visa Ve PayPal’dan Yaptırım

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumu devam ediyor. Bu süreçte başta Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok ülke Ukrayna’ya siyasi, sosyal, ekonomik ve askeri yardımda bulunurken Rusya’ya ise aynı odakta yaptırımlarda bulunuyor. Tabi bu yaptırımlar sadece kamu diplomasisi odağında gerçekleşmiyor. Markalar da bu süreçte Rusya’daki faaliyetlerini durdurarak savaşa olan tepkilerini gösteriyorlar. Bunlar arasında en dikkat çekenler hiç şüphesiz finans ve ödeme yöntemleri odağında faaliyet gösteren markalar oldu. Bugüne de ise Apple Pay Google Pay MasterCard Visa ve PayPal gibi dev firmalar Rusya’da faaliyetlerini askıya alma kararı aldı.

Finans Ve Ödeme Yöntemi Markalarından Yaptırım

Bu bağlamda dünyanın en büyük çevrim içi ödeme hizmeti platformlarından olan PayPal, Rusya’daki hizmetlerini askıya aldığını kamuoyuna duyurdu. Öte yandan ABD ve AB’nin yaptırım kararları sonucunda uygulanacak kısıtlamalar kapsamında Apple Pay, Google Pay başta olmak üzere birçok dijital cüzdanın Rusya’da kullanılması yasaklandı. Hatta Rusya’nın en büyük 5 bankasının uluslararası aksiyonları bu sebeple önemli ölçüde etkilendi. Business Insider’da yer alan bir habere göre Rusya Merkez Bankası, bu yaptırımlar sebebiyle dövizle işlem yapamaz hale geldi.

Evet, Apple Pay Google Pay PayPal gibi finans ve ödeme yöntemi markalarının Rusya’ya yönelik ksıtılamalarına ek olarak MasterCard ve Visa gibi çok uluslu finansal hizmet şirketleri de Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldı.

Bu kapsamda Visa tarafından yapılan açıklamaya göre ilerleyen günlerde şirkete ait tüm işlemlerin durdurulması için Rusya’daki müşteriler ve ortaklar ile beraber çalışılacağı aktarıldı. Bu sürecin akabinde ise ülkeden verilen Visa kartları ile gerçekleştirilen işlemlerin Rusya dışında çalışmayacağı belirtildi. Ayrıca Rusya dışından başka kurumlar tarafından verilen Visa kartların da Rusya’da çalışmayacağı ifade edildi.

Mastercard ise yaptığı açıklamada ekonomik durumun belirsizliği ve devam eden çatışmalar sebebiyle Rusya’daki ağ hizmetlerinin askıya alındığı duyurdu. Bunun yanında, Rus bankaları tarafından sağlanan kartların Mastercard ağı tarafından desteklenmeyeceği belirtildi. Ülke dışında verilen kartların ise Rus işletme ve ATM’lerinde çalışmayacağı açıklandı.

Özetlemek gerekirse global markaların Rusya’ya yönelik yaptırımları sürüyor. Tüm bunlar Rusya’nın Ukrayna’daki askeri faaliyetlerini engelleyecek mi yoksa savaş her şeye rağmen devam mı edecek göreceğiz. Diğer yandan, Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın iş ve markalar dünyasındaki yansımasını Branding Türkiye’den aktarmayı sürdüreceğiz.

Branding Türkiye’yi tüm dijital platformlardan ve sosyal ağlardan takip etmek için mikro sitemizi buradan ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: WebTekno, NTV, Sözcü


ABD’nin Rusya Yaptırımları

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.