KPMG Türkiye, 6 yıldır gerçekleştirdiği “Yıkıcı Teknolojilerin Değişen Yüzü” adlı araştırmasını 2018 için yayınladı. Araştırmaya göre yapay zeka yatırımları gittikçe artıyor.

KPMG Türkiye tarafından yapılan ve yapay zeka, robotik teknolojisi, nesnelerin interneti gibi dijital dönüşümü temsil eden olguların yükselişine vurgu yapan araştırmada ilgi çeken detaylar mevcut.

Yıkıcı Teknolojilerin Değişen Yüzü Araştırması

Bu yıl araştırmaya 750’den fazla küresel teknoloji lideri katıldı. Katılımcılar önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerin dijital dönüşüm aksiyonlarını sağlayacak yıkıcı teknolojileri değerlendirdiler. Buna göre; katılımcıların yüzde 17’si nesnelerin interneti, yüzde 13’ü yapay zeka ve yüzde 10’u ise robotik şeklinde yanıt verdi.

KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Sektör Lideri Serkan Ercin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi;

”Nesnelerin interneti veri açısından oldukça büyük ve gelişimini hızlı bir şekilde sürdürüyor. Bağlantılı cihazlar, yeni iş modellerinin oluşturulmasını sağlayan akıllı sistemler haline geliyor. Dünya genelinde nesnelerin internetine yönelik harcamaların 2021 yılına kadar 1,1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor

Ercin, geçtiğimiz birkaç yıldan bu yana nesnelerin internetinin fiziksel dünyayı dijitalleştirerek deneysel aşamadan katma değer sağlayan bir konuma geçtiğini belirtti. Ercin’in açıklaması şöyle devam etti:

“Nesnelerin interneti, daha fazla görünürlük, şeffaflık ve verimlilik sağlayarak tedarik kanadını optimize ediyor. Aynı zamanda talep kanadında da, veriden yola çıkarak artan müşteri beklentilerini karşılıyor. Nesnelerin internetinin, birçok şirket için ürün satışından hizmet sunumuna ciddi bir değişimi beraberinde getirmesi bekleniyor. Fakat sensörler tarafından toplanan veri çerçevesinde şirketlerin siber güvenlik ve veri gizliliğini sağlamak konusunda hazırlıklı olmaları gerekiyor.”

Yapay Zeka Yatırımları Gittikçe Artıyor

KPMG’nin yaptığı araştırmaya göre bilişsel ve yapay zeka sistemlerine yapılacak yatırımların dünya genelinde 2021 yılına kadar 52,2 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Özellikle ABD ve Çin’deki büyük teknoloji oyuncuları arasında, Ar-Ge, birleşme ve satın alma alanlarında büyük yatırımlar öngörülüyor. Ercin bu konuda şöyle bir açıklamada bulundu:

“Yapay zeka, bilişsel programlama ve makine öğrenimi uygulamaları dünya genelinde yaygınlaşmaya devam edecek. Örneğin, Amazon ve Alibaba’nın e-ticaret platformları yapay zeka inovasyonu konusunda dijitalleşmeye öncülük eden çok başarılı örnekler. Bu şirketler halihazırda, dinamik fiyatlandırma, personel planlaması, satışları artırmak, müşteri bağlılığı oluşturmak ve ürün ile hizmet inovasyonu sağlamak için makine öğrenimi kullanımı gibi algoritmaların sunduğu avantajlardan faydalanıyor”

Robotik Yükselişte 

Yapılan araştırmaya göre; “robotik” sektörü, hizmet robotlarına talebin artmasıyla birlikte ciddi bir dönüşümden geçiyor. Hizmet robotları ise genel olarak konaklama ve perakende sektöründe kullanılıyor. Bu arada hizmet robotlarının  kullanımı maliyetleri düşürmenin yanı sıra verimliliği de artırıyor.

Robotik alanındaki inovasyonlarla çalışan sayısının minimum olduğu fabrikalar daha da gerçeklik kazanıyor. Çünkü robotlar insanlar için tehlikeli olarak nitelendirilen işlerde çalışıyor ve sensörlerle uyarı vererek tehlikeleri önlüyor. Ayrıca nesnelerin interneti ile birlikte robotik inovasyonu “uzaktan ameliyat” gibi yeni uygulamalara da imkan sunuyor.Talepteki artış ve işlevsellikteki gelişmelere paralel olarak, robotik ürün ve hizmetleri için önümüzdeki on yıl içerisinde milyonların hayatını etkileyecek küresel bir kitle piyasası ortaya çıkması bekleniyor.


💡 Bill Gates Neden İstifa Etti?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.