UNICEF, “Adil Olmayan Bir Başlangıç” temalı bir araştırma yaparak “Eğitimde Eşitsizlik Raporu” hazırladı.
UNICEF tarafından hazırlanan ve “Adil Olmayan Bir Başlangıç” temasına sahip araştırma sonunda “Eğitimde Eşitsizlik Raporu” hazırlandı. Rapor, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 41 ülkeyi kapsıyor. Bu araştırmaya göre, eğitimde eşitsizliğin en yaygın görüldüğü ülkeler Bulgaristan ve Malta olurken, Almanya ise genel eğitim eşitliği açısından 23’üncü sırada yer aldı. Peki Türkiye kaçıncı sırada?
UNICEF Eğitimde Eşitsizlik Raporu Hazırladı
Unicef tarafından hazırlanan raporda Avrupa Birliği (AB) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü‘nün (OECD) verileri değerlendirildi. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde çocuklara okul öncesi dönemde verilen destek ile ilkokul ve ortaokulda sunulan imkanlar karşılaştırıldı. Bu arada raporda ebeveynlerin eğitim durumu, göçmen kökenli olmak, cinsiyet, okul türü gibi etkenlerden hangilerinin eğitimde eşitsizliğe yol açtığı da incelendi.
Araştırma sonuçlarına göre, araştırmanın yapıldığı bütün ülkelerde ebeveynlerin eğitim ve sosyal durumunun, çocukların eğitim başarısını etkilediği açıklandı. Araştırmanın gerçekleştirildiği 16 ülkede, yoksul ailelerinin çocuklarının ekonomik durumu iyi olan ailelere kıyasla okul öncesi eğitimden daha az yararlandığı belirlendi.
Türkiye Son Sırada
Okul öncesi eğitimde Litvanya, İzlanda ve Fransa en üst sıralarda yer alırken, Türkiye ise son sırada yer aldı. Raporun 2015 yılı verilerine göre, Türkiye’de her üç çocuktan ikisinin zorunlu eğitim öncesi anaokuluna gittiği görülüyor. Ayrıca rapora göre çocukların 68,6’sı ilkokula başlamadan önce haftada en az bir saat okul öncesi eğitim imkânından yararlanıyor.
∴
Raporda, OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü)’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2015 araştırmasında Türkiye hakkında yeterli veri bulamadı. Bu sebeple Türkiye, ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki eğitim eşitsizliği açısından yapılan karşılaştırmalarda yer almadı.
Rapora göre, ilkokulda eğitim eşitliğinin sağlandığı ülkelerden ilk 3’ü Hollanda, Letonya ve Finlandiya, eşitsizliğin en çok görüldüğü ülkelerin ilk 3’ü ise Malta, İsrail ve Yeni Zelanda şeklinde.
15 yaş grubu çocuklar arasında eğitim eşitliğinin en fazla olduğu ülkelerin ilk 3’ünün Letonya, İrlanda ve İspanya olduğu açıklandı. Aynı rapora göre; Bulgaristan, Malta ve İsrail‘de, 15 yaş grubundaki çocukların eğitimde aynı imkanlardan yararlanamadığı ortaya çıktı.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.