Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen “Okullarda Tasarım Beceri Atölyeleri” projesiyle multidisipliner bireyler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı‘nın faaliete geçirdiği bir proje olan okullarda tasarım beceri atölyeleri ile ilgili temel hedef disiplinlerarası bireyler yetiştirmek olurken atölyelerin ana temalarının “sanat”, “bilim”, “kültür”, “spor”, ve “yaşam” olduğu açıklandı.

Okullarda Tasarım Beceri Atölyeleri

MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında oluşturulan “Tasarım Beceri Atölyeleri (TBA)” projesinin Türkiye genelindeki 30 okulda pilot uygulama olarak başlatılmasına geçtiğimiz günlerde karar verildi.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere sınırlı sayıda şehirde ve o şehirlerdeki 30 okulda gerçekleştirilecek olan pilot uygulamanın ardından tasarım beceri atölyeleri, 3 yıl içerisinde Türkiye genelindeki tüm okullarda uygulanacak.

Bu arada atölyelerin tasarım ve projelendirmesi MEB İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı‘nda görevli mimarlarca yapılıyor. Hazırlanacak atölyeler için ilk protokol ise 2019 yılının Ocak ayında imzalanmıştı.

Türk Eğitim Sisteminde Bir İlk

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tasarlanan ve hayata geçirilen Tasarım Beceri Atölyeleri, çocukların sahip olduğu yeteneklerin uygulama düzeyinde geliştirilmesi ve çocukların el becerilerinin artırılması amacıyla özel olarak hazırlandı. Buna ek olarak Tasarım Beceri Atölyeleri, mesleklerle ilişkilendirilmiş şekilde planlandı. Böylece öğrenciler, çağın bir gerekliliği olan “düşün, tasarla, üret” fenomenini okulda deneyimleme fırsatı yakalayacaklar.

Türk eğitim sisteminde bir ilk olan Tasarım Beceri Atölyeleri’nin bir diğer özelliği de, çocukların bu atölyeler sayesinde ilgi ve mizaçları doğrultusunda yaşam becerileri kazanacak olması. Ve ayrıca bu atölyeler, çocuklara ilgi ve yetenekleri odağında mesleki yeteneklerini keşfetme fırsatı da verecek.


TBA I Hakkında

Çocuklarımızın bilim,sanat, spor, kültür ve yaşam alanlarındaki yeteneklerinin keşfedilmesini ve becerilerinin bütüncül olarak geliştirilmesini hedefleyen öğretim yaklaşımıdır. Atölyelerin teknik şartnamelerinde en az 48 m2’lik sınıf büyüklüğünde olması gerektiği belirtilmektedir.

TBA kurgusunda bilim, sanat, spor, kültür ve yaşam alanları olduğundan 5 alan olması esastır. Bilim, sanat ve kültür alanlarındaki atölyelerin kapalı alanlarda olması şarttır. Fakat spor alanının karşılanması için bahçede yer bulunuyorsa Salon Sporları yerine Açık Hava Sporları tercih edilebilir. Yaşam alanının karşılanması için okul bahçesinde ekilecek alan varsa Yaşam Becerileri yerine Tabiat ve Hayvan Bakımı Atölyesi yapılabilir. Böylece kapalı alan sıkıntısı yaşayan okullar için en az 3 kapalı alan ile TBA yapılabilir.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.