Nielsen’ın Dijital Dönüşüm adlı raporunda Türk tüketicilere dair değerlendirmeler yer alıyor. Araştırmada bazı karşılaştırmalara da yer verilmiş. İşte tüm detaylarıyla o rapor!

Dünya genelindeki trend ve alışkanlıklar üzerine araştırmalar yapan dünyaca ünlü araştırma şirketi Nielsen, Türk tüketicileri değerlendirdiği bir dijital dönüşüm raporu hazırladı. Raporun ana başlığı ise Türk tüketicilerin dijital dönüşümünü kapsıyor. Araştırmada bazı karşılaştırmalara da yer verilmiş.

İnternetle Değişen Tüketici Davranışları

İnternetin gücü ile beraber alışveriş kültüründe yaşanan gelişmeler dijital dönüşümün bir parçası olmuştur. Ürün ya da hizmetlere online olarak yani internet üzerinden kolaylıkla ulaşmak yani istek ve ihtiyaçlarımıza “bir tık mesafede olmak” aslında dijital dönüşümün bir gerçeğidir.

Tüketicilerin ihtiyaçlarına kolaylıkla yanıt veren internet ise firmaların tüketicilerle kolaylıkla bağ kurmasını sağlamaktadır. Bu durumda diyebiliriz ki internet, müşterilerin satın alma davranışlarını büyük ölçüde değiştirmiştir.

Nielsen’ın Dijital Dönüşüm Raporu

Nielsen‘ın dijital dönüşüm temalı raporunda internet ve sosyal medya kullanımı üzerine bir takım sonuçlar yer alıyor.

Buna göre; Türk kullanıcıların diğer ülkelerdeki kullanıcılara oranla internette ve sosyal medyada daha fazla zaman harcadığı görülüyor. Net rakamlarla ifade edecek olursak dünya genelinde internet kullanımı %53 iken Türkiye’de bu oran %67’dir. Raporda ayrıca sosyal medya kullanımıyla ilgili de bir takım sonuçlar bulunuyor. Buna göre Türk kullanıcıların dünyadaki diğer kullanıcılara göre aktif sosyal medya kullanımı %63‘tür.

Mobil kullanıcısı sayısında ise küresel sonuçlar %68 iken bu oran Türkiye’de inanılmaz derecede yüksektir. Buna göre; Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı %90 olarak ölçümlenmiştir. Açıklanan veriler doğrultusunda Türkiye’deki kullanıcıların dünya ortalamasına göre internette ve mobilde oldukça fazla vakit harcadığı anlaşılmaktadır. Peki bu ne anlama geliyor?

Teknoloji ile kurulan bu bağ tabi ki tüketim alışkanlıklarını da oldukça etkilemektedir. Alışveriş kültüründeki yaşanan değişimler de araştırmanın içerisinde yer alıyor.  Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, yeni bir tüketici profilinin oluştuğundan bahsediyor. Bu durum; geleneksel tüketiciyle aynı hareket eden ama daha güçlü ve bilinçli bir tüketicinin var olduğuna işaret etmektedir.

E-Ticaret Ve Tüketim

Tüketim furyasında bu kadar büyük bir aksiyon almasında e-ticaretin de payı oldukça yüksektir. E-ticaret siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde en çok tercih edilen ürünlerin başında ise bebek bakım ürünleri gelmektedir. Türkiye’ de online alışverişte bebek bakım ürünlerinin ardından; ev temizlik ürünleri, kişisel bakım ve evcil hayvan maması başı çekmektedir.

E-Ticaret Türleri

Amerika’da da online alışverişte, Türkiye’de olduğu gibi bebek bakım ürünleri ilk sırada yer alıyor Sonraki sıralarda ise sporcu beslenme ürünleri (gıda takviyeleri) ve hayvan maması yer almaktadır.

Nielsen tarafından hazırlanan ve açıklanan raporun (Dijital Dönüşüm Raporu) diğer bir konusu ise e-ticaretin, pazardaki gücü üzerinedir. Tüketimin dijitale kayması perakende sektörünü bitirmekten ziyade güçlendirmiştir. E- ticaretin perakende sektörüne dayanak olması küreselde, Türkiye’ye göre daha fazla olduğu kayıt edilmiştir. Bununla ilgili bir oran vermek gerekirse e-ticaretin perakende sektöründe etkisi %9 olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelecek yıllarda bu oranın %12’lere ulaşacağı öngörülmektedir.

İnternet kullanımındaki bu oranlar ve e-ticaret alanındaki bu olumlu gidişat markaların, dijital markalaşma konusuna ve dijital dönüşüme ayak uydurması gerektiğini bir kez daha göstermektedir.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.