Dünyaca Ünlü 10 Araba Markasının Logoları ve Anlamları

Otomobil sektörünün öncü markalarının yer aldığı bir liste hazırladık. İşte dünyaca ünlü 10 araba markasının logoları ve bu logoların anlamları.
Herkesin mutlaka favori daha doğrusu sadakat duyduğu bir marka vardır. Ve her markanın herkes tarafından merak edilen kendisine has bir marka hikayesi olur. Ve hikayeyi anlatmaya logodan başlanır. Bu durum araba markaları için de geçerlidir.
Bu makalede sizler için sıraladığım dünyaca ünlü 10 araba markasının logosunu ve bu logoların ifade ettiği anlamları yazdım. Listede yer alan markalar şöyle
O halde başlayalım!
∴
Almanya merkezli bir otomobil şirketi olan BMW (Bayerische Motoren Werke) 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından kurulmuştur. İlk zamanlar amacı uçak motoru üretmek olan şirket, 1928 yılında Fahrzeugtechnik Eisenach A.G adında bir otomobil şirketini bünyesine katarak 1929 yılından sonra seri otomobil üretimine başlamıştır. Firmanın logosu kuruluşundan günümüze kadarki izlerini taşımaktadır. Logonun mavi kısmı gökyüzünü simgelerken beyaz kısmı uçak pervanesini simgelemektedir. Kısacası BMW kuruluş amacını bugün dahi logosunda taşımaktadır.
Alman merkezli bir marka olan Mercedes-Benz kurucularından Karl Benz, Deutz’daki motor fabrikasındaki görevinin ilk yıllarında, gücü ve başarıyı temsil edeceğini düşünerek fabrikasının üzerinde bir yıldız asmıştır. 1916 yılında yıldızın etrafı, içinde 4 küçük yıldızın ve Mercedes isminin yer aldığı bir daireye çevrildi. Daimler’in amblemi ise yuvarlak içerisinde Mercedes yazısıydı. 1926 yılında Daimler-Benz birleşmesi ile Benz’ in defne yapraklarından çelengi yıldızın etrafını sardı. Markanın adını oluşturan Mercedes ismini merak edenler için de Karl Benz’in büyük kızının isminin Mercedes olduğunu belirtelim.
Bir Fransız markası olan Renault, Louis Renault tarafından kurulmuştur. Baklava şekline sahip olan amblem geleceği simgeliyor. 1925 yılından bu yana farklı tasarımlara sahip olan amblem 1992 yılında küçük değişiklerle şimdiki halini almıştır. Logonun şekil itibariyle ters çevrildiğinde değişmemesi marka kimliği adına önemli sayılmaktadır. Marka logosundaki net ifade ve geleceği simgeliyor olması nedeniyle 90+ yıl boyunca modernliğini korumaktadır.
1937 yılında kurulmuş olan Volkswagen, dünyanın en büyük otomobil firmalarından biri olarak günümüze kadar gelmiştir. İlk araba modeli tek tip ve halka hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle markanın logosu tasarlanırken de bu misyona sadık kalınmıştır. Diğer bir ifadeyle Volkswagen, halkın arabası olduğunu görsel olarak da vurgulamaya çalışmıştır. 1930’lu yılların sonuna dayanan kuruluşu ve 2 kelimeden oluşan ismiyle Volkswagen markasının logosu bu ismin baş harflerinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Almanca “Volks” kelimesi “halk” anlamına geliyor. “Wagen” kelimesinin ise “araba” anlamına geliyor. Kelimelerin boyutsal olarak birleştirilmesi ile bugün halen kullanılan logo o tarihlerde oldukça sade bir şekilde tasarlanmıştı. Günümüze kadar birçok kez ama ufak tefek değişikliklerle güncellenmiş olsa da logodaki misyon temel anlamda korunmuştur.
Japon menşeili dünyaca ünlü araba markasının logo tasarımında kullanılan 3 elips sayesinde Toyota kelimesinin harflerini görmek mümkündür. Bu 3 elipsin anlamını ise şu şekilde özetlemek mümkün;
Bunlar aynı zamanda Toyota markasının hem misyonunu hem de vizyonunu özetlemektedir. Diğer bir ifadeyle Toyota, logosunda kurumsal kimliğini ve kültürünü yansıtabilmiş bir markadır.
1903 yılında Henry Ford tarafından Amerika’da kurulmuştur. 1904 yılında bir arabada kullanılan Ford’un logosu ise 1911 yılına kadar harflerinde küçük değişikler ile bir takım güncellemelere uğramıştır. 1911 yılında şimdiki el yazısı şeklini alan Ford amblemi 1927’de oval içerisine alınarak o şekilde kullanılmıştır. O günden itibaren kullanılan logoda köklü bir değişiklik yapılmamıştır.
Fransız bir şirket olan Peugeot, normalde bisiklet ve motor üretimi yapmaktaydı. 19. yüzyılın sonlarına doğru sadece bisiklet üretimi ile başlayan şirket şimdilerde PSA Peugeot Citroen’in bir parçası olarak faaliyetini devam ettirmektedir. Logonun basıldığı yerler arasında testere ve yaylar olduğu için “bir aslan gibi güçlü” vurgusu ve sloganıyla satılan ürünlerdeki aslan amblemini firma daha sonra araba üretimine geçildiğinde de kullanmıştır.
1899 yılında Giovanni Agnelli tarafından İtalya’nın Torino şehrinde kurulmuştur. FIAT kelimesinin açılımı Fabbrica Italiana Automobili Torino (İtalyan Otomobil Fabrikası Torino) şeklindedir. En çok logo değişikliği yapan markalardan bir tanesi olan Fiat, kelime olarak bir anlam ifade etmemekle birlikte birden fazla kelimenin ilk harfleri kullanılarak oluşturulmuş bir markadır. Diğer bir ifadeyle marka ismi bir söz öbeğinin kısaltılmışıdır. Geçmişten bugüne birçok değişime uğrayan Fiat logosunun bugünkü halinde ise kırmızı renk vurgulanmıştır.
1932 yılında araba üretmeye başlayan AUDI firması ambleminde 4 adet halka birbirine geçmiş halde bulunuyor. Audi, bu logoyla kurulduğu yılda faaliyette olan “Auto Union” (Otomobil Birliği) isimli kuruluşun 4 farklı üyesini vurgulamıştır. Bu üyeler; Wanderer, DKW, Audi ve Horch adlı üreticileridir. Daha sonra 1958 yılında Auto Union tamamen ortadan kaldırılarak; 2 şirketin sahibi olan August Horch’un Latince anlamından türetilen “Audi” ismi ortaya çıkmıştır. O günden bugüne kadar Audi, logosunda yok denecek kadar az değişiklik yapmıştır. Logonun bugünkü haliyle ilk hali arasında çok az fark bulunmaktadır.
Hyundai markası 1947 yılında Güney Kore’de Chung Ju-Yung tarafından inşaat şirketi olarak kurulmuştur. 1960-1970 yıllarında, gemi, otomobil ve makine üretimi gibi alanlara ağırlık gösteren şirket, Hyundai gibi büyük bir araba markası oluşturmak üzere bir nevi zemin hazırlamış ve bu şekilde piyasanın ilgisini çekmeye başlamıştır. Hyundai logosunda ise italik şekilde “H” harfi yer almaktadır. Bu tasarıma dikkatli bakıldığında iki müşterinin el sıkışmasını görürüz. Logo bu haliyle güveni ve memnuniyeti ifade etmektedir. Etrafındaki halka ise firmanın küreselliğini simgelemektedir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.