Instagram beğeni sayısını kaldırıyor. Böylece artık hiç kimse bir başkasının paylaştığı görselin kaç beğeni (like) aldığını göremeyecek. 

1 milyarı aşkın kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal ağları arasında yer alan, fotoğraf/kısa video paylaşım odaklı sosyal ağ Instagram, radikal bir değişikliğe gidiyor. Buna göre artık hiç kimse bir başkasının paylaştığı içeriğin (fotoğraf, video) ne kadar beğeni / like aldığını göremeyecek.

Instagram Beğeni Sayısını Kaldırıyor

Geçtiğimiz günlerde internet ve teknoloji dünyasını meşgul eden “Instagram beğeni sayısını kaldırıyor” temalı haberler kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşturdu. Yalnızca bireysel kullanıcılar değil, markaların da yakından takip ettiği bu değişikliğin detayları henüz açıklanmasa da şimdiden bu konuya dair tahminler söz konusu.

Belli bir kullanıcı sayısına ulaşan her sosyal ağ, algoritmasını kullanıcı lehine diyerek, kullanıcı aleyhine olacak şekilde değiştiriyor. Akabinde kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler, takipçilerin çok düşük bir yüzdesine gösteriliyor. Bu da paylaşımın etkileşim almasını zorlaştırıyor. Hatta imkansız hale getiriyor. Böyle olunca da kullanıcılar paylaşım yapmamaya başlıyor. Bu durumun farkında olan Instagram, beğeni sayısını gizleyerek insanları paylaşım yapmaya teşvik etmeyi hedefliyor. Eminim ki like kaygısı olmazsa hepimiz normalden daha fazla paylaşım yaparız.

Neden Böyle Davranıyoruz?

Bunun basit bir yanıtı var; tamamen duygusal. Sanırım anladınız. Ancak yine de açıklayayım… Sosyal ağlar belli bir kullanıcı kitlesine ulaştıktan sonra sadece sosyal ağ olmakla kalmaz aynı zamanda bir reklam – pazarlama – ticaret platformuna dönüşür.

Instagram Beğeni Sayısı

Bu da sosyal ağın elini güçlendirir. Böylece sosyal ağ, kullanıcılarına şunu deme lüksüne kavuşur; ne kadar para o kadar köfte yani like… Kısacası ortada bir parayı veren düdüğü çalar durumu oluşur. En nihayetinde artık o mecradaki kitleye, üstelik sizi takip eden kitleye ulaşmak için o mecraya para vermek (reklam) zorunda kalırsınız. Zira algoritma artık; takipçilerinizin çok düşük bir yüzdesine içeriklerinizi gösterecek şekilde çalışmaktadır

💡 Dipnot

Burada bir parantez açmak daha doğrusu bir dipnot vermek isterim. Bilindiği üzere; bir web sitesinin ya da mobil uygulamanın sosyal ağ olarak nitelendirilmesi için o web sitesi ya da mobil uygulamanın 3 temel olguyu karşılıyor olması gerekir.

Bunlar;

  • Etkileşimlilik
  • Katılımcılık
  • Paylaşımlılık

Sosyal medyanın temelini oluşturan bu 3 ana olgudan biri olmazsa yahut yetersiz düzeyde olursa, o web sitesi ya da mobil uygulama sosyal ağ niteliğini büyük oranda kaybetmiş olur. Bunun sonucunda o sosyal ağ milyonlarca kullanıcıya sahip olsa da aslında çöl kadar ıssızdır. Çünkü kimse artık orada paylaşım yapmak istemez.

Google Plus Sendromu 

Benim “Google Plus Sendromu” olarak adlandırdığım bu durum, her mobil uygulamanın ya da internet sitesinin başına gelebilir. Hatta Instagram benzeri sosyal ağlar, bir anda çöküşe geçebilir. Çünkü yeni çıkan ve etkileşim algoritması kullanıcı lehine çalışan başka bir sosyal ağ kullanıcılar tarafından tercih edilebilir.

Bir süre önce kapatılan Google Plus, 500 milyonu aşkın kullanıcısına rağmen ıssız bir çöl gibiydi.

Google gibi bir dev tarafından kurulan ve yönetilen Google Plus’ta yeterli düzeyde katılımcılık, etkileşimlilik ve paylaşımlılık olmadığı için Google+ işlevsizleşti. Sonuç olarak da kapatıldı.

Bu durumun yaşanmasında Google Plus’tan sonra çıkan birçok sosyal ağın Google+’a yetişmesinin etkisi de var. Zira Google+ yıllar boyunca hep yerinde saydı. Çünkü Google Plus’ın algoritması kullanıcıları paylaşım yapmaya teşvik edici şekilde çalışmıyordu. İşte bu yüzden çok uzak olmayan bir gelecekte Instagram’da da benzeri bir ıssızlık yaşanabilir. Like sayısının gizlenmesi bu açıdan bakıldığında doğru bir strateji olarak görülüyor. Bakalım Instagram’ın beğeni sayısını gizlemeye yönelik bu hamlesi kullanıcıları paylaşım yapmaya teşvik edecek mi? Bekleyip göreceğiz.


💡 Google Plus Resmen Kapatıldı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.