İnternet kullanıcılarının davranış ve etkileşimlerini baz alarak hazırlanan “Microsoft Dijital Nezaket Araştırması (2020)”de sıralamaya toplamda 25 ülke dahil edildi. Peki Türkiye kaçıncı sırada?

Microsoft, tarafından internet kullanıcıları odağında hazırlanan Dijital Nezaket Araştırması 2020 geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Bu rapor, internet kullanıcılarının online davranış ve etkileşimler karşısındaki, algı ve tutumlarının incelenmesi sonucu hazırlanıyor. Araştırmadan edinilen sonuca göre internet kullanımı sonucu insanların karşılaştıkları riskler, tehlikeler, saldırgan yaklaşımlar ve etkileşim türleri ortaya çıkarılıyor.

Dijital Nezaket Araştırması 2020 

25 ülke baz alınarak hazırlanan araştırmada değerlendirmeye alınan ülkeler belli bir puanlama sistemiyle dijital nezaket açısından sıralanıyor. Her ülkeden 500 kişinin katıldığı araştırmada kullanıcıların karşılaştıkları risklerin çeşidine ve sıklığına göre puanlama yapılıyor. Bu arada rapordayüksek skor nezaketin azalması anlamına geliyor. Raporu incelerken bu bilgiyi göz ardı etmemenizi tavsiye ederiz.

Ülkelerin Dijital Nezaket Sıralaması

Her ülkede 500 kişinin katılımıyla hazırlanan ve toplamda 25 ülkenin dahil edildiği Dijital Nezaket Araştırması Raporu‘na göre dijital nezakette en düşük ve en yüksek skora sahip ülkeler açıklandı. İşte o ülkeler!

En Düşük Skora Sahip 5 Ülke

Dijital Nezaket Araştırması raporunda en düşük skora sahip 5 ülke şöyle;

  • İngiltere %52
  • Hollanda %56
  • Almanya %58
  • Malezya %59
  • ABD %60

En Yüksek Skora Sahip 5 Ülke

Dijital Nezaket Araştırması raporunda en yüksek skora sahip 5 ülke şöyle;

  • Vietnam %78
  • Rusya %79
  • Kolombiya %80
  • Peru %81
  • Güney Afrika %83

Dijital Nezaket Skoru 2020

Türkiye Dijital Nezakette Kaçıncı Sırada?

Microsoft tarafından hazırlanan Dijital Nezaket raporunun bu yılki sonuçlarına göre,Türkiye online nezaketsizlikte 2 puan daha yükseldi ve yüzde 73 seviyesine geldi. Türkiye bu oran ile dijital nezakette 25 ülke arasında 16. oldu. Bu arada dünya ortalama skorunun yüzde 70 olduğunu hatırlatalım. Bu tabloya bakılınca Türkiye açısından 2020’yi; dijital nezaketin azaldığı yıl şeklinde değerlendirebiliriz.

Türkiye’de En Fazla Online Tehdite Kimler Maruz Kalıyor?

Microsoft tarafından yapılan araştırmaya göre, Y kuşağı olarak adlandırılan 1980 ile 1999 yılları arasında doğan internet kullanıcıları, Türkiye’de online tehdit / siber zorbalık ile ilgili en fazla mağdur edilen kitle olarak belirlendi. Bu arada Dijital Nezaket Araştırması’na göre; Y Kuşağı online tehdidi en çok, yakından tanıdığı kişilerden alıyor.

Online Tehditler Araştırması - 2020

Raporda ayrıca Türkiye özelinde sosyal ağlarda yaşanan tehditlerin boyutuna dair detaylar da paylaşıldı. Dijital nezaket araştırmasına göre Türkiye’de sosyal medyada yaşanan tehditler; yüzde 39 ile politik söylem, yüzde 34 cinsel kimlik, yüzde 34 cinsel yönelim, yüzde 32 dini söylem ve yüzde 29 dış görünüş şeklinde. Online tehditler içerisinde en rahatsız edici olanlar ise kişisel itibar zedelenmesi, mesleki itibar kaybı, kadın-erkek ayrımcılığı, siber zorbalık ve ayrımcılık ifadeleri  olarak belirlendi. Online tehdit  olayları en çok nefret söylemleri, trolleme ve cinsel taciz mesajları ile ortaya çıkmakta.

Microsoft tarafından hazırlanan Dijital Nezaket Araştırması ile ilgili rapora dair detayları incelemek için aşağıdaki infografikten yararlanabilirsiniz.

Dijital Nezaket 2020 - İnfografik


💡 En Pahalı 25 Alan Adı

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.