Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Twitter’da paylaşılan infografikler ile 6 maddede sosyal medya düzenlemesi ile ilgili tüm detayları öğrenmek mümkün.
Temmuz ayının başından itibaren Türkiye’nin önemli gündemlerinden biri olan sosyal medya düzenlemesi yasalaştı.
1 Ekim 2020 itibarıyla yürürlüğe girecek olan düzenleme, bilindiği üzere sosyal ağ sağlayıcılarına bir takım sorumluluklar getiriyor. Öte yandan eğer dijital mecra sağlayıcıları bu yükümlülükleri yerine getirmezse veya getiremezse kanun kapsamında bazı cezalara muhatap olacaklar.
6 Maddede Sosyal Medya Düzenlemesi
Geçtiğimiz günlerde tüm detaylarıyla birlikte yazmış olduğumuz sosyal medya düzenlemesi hakkında bilgi almak için Sosyal Medya Düzenlemesi (Tüm Detaylar) başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
Bu yazıda ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Twitter’da paylaşılan infografiklere yer vereceğiz. “Sosyal Medya Düzenlemesi Neleri İçeriyor?” temalı görsellerde sosyal ağ yasasına dair detaylar 6 farklı görselde özetlenerek konuya dair açıklık getirilmiş
Madde – 1: Sosyal Ağ Sağlayıcı Tanımlaması
Bu madde sosyal ağ sağlayıcılarını tanımlamaktadır. Sosyal ağ sağlayıcısı; kullanıcıların sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.
Madde – 2: İdari Cezaların Bildirilmesi
Kanun kapsamında verilen idari cezalar, muhatabın yurt dışında olması halinde Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bildirilecektir.
Bilgi Teknolojileri Ve İletişimi Kurumu (BTK) tarafından bildirilen idari cezalar, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmündedir ve bildirimin yapıldığı günü izleyen beşinci günün sonunda tebligat yapılmış sayılacaktır.
Madde – 3: Yer Sağlayıcının Yükümlülükleri
Bu madde yer sağlayıcının (sosyal ağ) yükümlülüklerini düzenlemektedir. Bu maddeyle;
- Yükümlülüklere uymayanlara öngörülen idari para cezaları arttırılmıştır.
- Yükümlülükleri yerine getirmeyenlere milyon liradan 10 milyon liraya kadar idari para cezası öngörülmüştür.
Böylece yer sağlayıcıları, kanunlara uyarak sorumluluklarını yerine getirecek ve kanuna uymadığı takdirde idari para cezasıyla karşılaşacaktır.
Madde – 4: Erişimin Engellenmesi
Bu madde suç unsuru oluşturabilecek yayınlarla mücadele kapsamında erişimin engellenmesini düzenlemektedir. Bu düzenlemeyle;
- Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.
- İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar yerine içerik ve yer sağlayıcılar tarafından uygulanacaktır.
Madde – 5: Kişilik Haklarının Korunması
Bu madde, kişilik haklarının daha etkin korunmasını amaçlamaktadır. Kişilik haklarının ihlaline konu olan içerikler, yetkili makamlarca erişimin engellenmesine karar verilmesine rağmen arama motorlarında yer almaktadır. Bu düzenlemeyle;
- Arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik hakları daha etkin korunacaktır.
Madde – 6: Sosyal Ağ Sağlayıcıların Yükümlülükleri
Bu madde, sosyal ağ sağlayıcıların yükümlülüklerini düzenlemektedir.
Buna göre;
- Sosyal ağ sağlayıcı; bildirim olması durumunda içeriği 24 saat içinde kaldıracak, aksi halde doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu tutulacaktır.
- Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecektir.
Temsilci;
- Tebligat, bildirim ve taleplerin gereğini yerine getirmek
- Kişilerin kanun kapsamındaki başvurularını değerlendirmek
- Kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Maddenin uygulanabilir olması için;
- Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğü yerine getirmezse 10 milyon – 30 milyon Türk lirası para cezası uygulanacak,
- Sosyal ağ sağlayıcının reklam yayınlaması yasaklanabilecek ve
- İnternet bant genişliği %90’a kadar sınırlandırılabilecektir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.