2021 yılında yurt dışı seyahati yapacaklar için dünyanın en tehlikeli ülkeleri açıklandı. International SOS tarafından yayınlanan listede aynı zamanda dünyanın en güvenli ülkeleri de yer alıyor.
Sağlık ve güvenlik alanlarında hizmet veren International Sos, 2021 yılı boyunca yurt dışına iş veya eğlence amaçlı seyahat yapacak kişileri uyardı. Bu kapsamda açıklanan dünyanın en tehlikeli ve en güvenli ülkeleri listelerini sizler için derledik.
Dünyanın En Tehlikeli Ülkeleri
Önümüzdeki yıl (2021) için yurtdışına iş ya da eğlence amaçlı bir seyahat planınız var mı? Eğer cevabınız “Evet” ise International SOS firmasının küresel güvenlik ve tıp uzmanları tarafından hazırlanmış olan “Seyahat Risk Haritası”nı incelemenizde yarar var. Haritada en koyu renkler en tehlikeli ülkeleri simgelerken, en açık renkler ise en güvenli ülkeleri simgeliyor.
Seyahat Risk Haritası
İşte International SOS tarafından hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan seyahat risk haritası
Haritada kullanılan renklerde açık yeşil ile işaretlenen yerler risksiz, sarı ile işaretlenen yerler en düşük derecede riskli, turuncu ile işaretlenen yerler orta derecede riskli ve son olarak kırmızı / koyu kırmızı ile işaretlenen yerler ise en yüksek derecede riskli yerler olarak belirlendi.
Yukarıdaki harita incelediğinde en tehlikeli ve uzak durulması gereken üç ülke şöyle;
- Libya
- Suriye
- Afganistan
∴
Ülkelerin güvenlik seviyelerinin belirlendiği “Seyahat Risk Haritası” hazırlanırken; çalışanlara yönelik siyasi şiddet tehdidi (terörizm, isyan, siyasi kaynaklı huzursuzluk ve savaş dahil), sosyal huzursuzluk (mezhepsel, toplumsal ve etnik şiddet dahil), şiddet ve küçük suçlar temel alınıyor. Ayrıca ulaşım altyapısı, endüstriyel ilişkilerin durumu, güvenlik ve acil durum hizmetlerinin etkinliği ile doğal afetlere karşı duyarlılık da yine bu haritayı belirleyen unsurlar arasında yer alıyor.
Bu arada haritaya detaylı olarak baktığımızda en yüksek riskli ülkelerden 14 tanesinin Afrika ile Orta Doğu’da yer aldığını görüyoruz. Bu ülkeler: Afganistan, Yemen, Suriye, Libya, Mali, Somali, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile Nijerya’nın bazı bölgeleri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna, Pakistan, Irak ve Mısır’dır.
Bu ülkelerin seçilme sebepleri ise tehlikeli noktaları, savaş, hükümetin bir kontrolünün olmaması, kanunsuzluk, ulaşım güçlüğü ve yolcuları/uluslararası görevlileri hedef alan silahlı grupların saldırı tehditleri ile uygulanan şiddetlerdir.
∴
Haritada en düşük riskli ülkeler arasında Avustralya, Japonya, ABD, Kanada ve Avrupa’nın büyük çoğunluğu yer alırken; orta derecede riskli ülkeler arasında ise Türkiye, Rusya, Brezilya gibi ülkeler yer alıyor. Risksiz olarak yer alan ülkeler ise sadece İskandinav ülkeleri oldu.
Pandeminin Risk Haritasına Etkisi
Aralık 2019’da ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını, ülkelerin tıbbi güvenlik riskinin kökten değişmesine neden oldu. Bu da haritanın yeniden şekillenmesini gerekli kıldı.
Aşağıdaki haritada beyaz ve gri ile işaretlenen yerler düşük derecede riskli, mavi ile işaretlenen yerler orta derecede riskli, mor ve pembe ile işaretlenen yerler ise en yüksek derecede riskli yerler olarak açıklandı.
Yukarıdaki haritaya göre; pandemiyi en doğru şekilde yöneten ülkeler “en güvenli” olarak betimlenirken, yanlış yönetenler ise “en güvensiz” olarak betimlendi. Bu arada salgından sonra en düşük risk derecesini elde eden yalnızca dört ülke var. Bunlar: Tanzanya, Yeni Zelanda, Nikaragua ve Svalbard.
∴
Bu arada haritada düşük derecede riskli ülkeler arasında Türkiye, Kanada, Çin, Avustralya yer alıyor. Buna karşın orta derecede riskli ülkeler arasında ABD, Brezilya, Hindistan ile çoğu Avrupa ülkesinin olduğu görülüyor. Yüksek derecede riskli ülkeler arasında ise Rusya, Libya, Irak ve Afganistan var. Yalnızca Gürcistan pembe renk ile gösteriliyor. Bu da Gürcistan’ın çok yüksek risk sınıfında olduğunu gösteriyor.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık.