Branding Türkiye’nin ilgiyle takip edilen “Sosyal Ağlar” yazı dizisinin bu bölümünde özellikle iş dünyası profesyonelleri tarafından kullanılan ve blog odaklı bir mecra olan “Medium”u ele alacağız. Makale boyunca Medium Nedir?, Medium Nasıl Kullanılır?, Medium Niye Önemlidir?, Medium’un Özellikleri Nelerdir? sorularına yanıt vereceğiz.
“Sosyal Ağlar” konulu yazı dizisinde bu defa Medium var. Medium için; “Linkedin kitlesinin blog odaklı içerik üretimi ve tüketimi amacıyla kullandığı bir sosyal ağdır” şeklinde bir özet yapsak yeridir. Zira gerçekten de Medium, barındırdığı kitle ile diğer sosyal ağlardan tıpkı Linkedin gibi ayrışıyor.
Bu yüzden de Medium’da nitelikli, deyim yerindeyse dişe dokunur içerikler bulmak mümkün. Ancak Medium’u bu tanımla sınırlandırmak doğru olmaz. O nedenle bu makaleyi “Medium’un Tarihçesi”, “Medium Nedir?”, “Medium Nasıl Kullanılır?”, “Medium İstatistikleri” gibi alt başlıklarla zenginleştirdik.
Medium’un Tarihçesi
2012
Blog odaklı bir platform olan Medium, Twitter’ın kurucularından Evan Williams ve Biz Stone tarafından 2012’de kullanıma sunulmuştur. Medium’a başlarda tüm kullanıcıların içerik yüklemesine izin verilmiyordu. Ayrıca Medium’a kayıt olmak Twitter ile mümkündü. Medium kurulduktan kısa süre sonra tüm kullanıcılara açılmış olsa da başlarda test hesapları bulunuyordu ve 4 farklı blog kategorisinin test edilebileceği hesaplar şunlardı:
- Been There Loved That
- Look What I Made
- The Writer’s Room
- The Obvious Collection
2013
Medium, kurulduktan yaklaşık 1 yıl sonra kaliteli / nitelikli içerik mottosunun hakkını vermek adına bir yeniliğe gitti. Evan Williams tarafından kaleme alınan “Don’t write alone” (Tek başınıza yazmayın) başlıklı makalede kullanıcıların, yazdıkları içerikleri bir başkasına okutarak onay alması sürecinin başladığını duyurdu.
2014
2014’ün başlarına rastlayan bir tarihte Medium; Linkedin, Facebook gibi önemli yatırımlara imza atmış olan Greylock Ventures ve Google Ventures‘ten yatırım aldı. Melek yatırımcılarla birlikte girişim sermayelerinin bulunduğu 11 kişi ve kurumun 25 Milyon Dolar yatırım yaptığı Medium, Seri A yatırımıyla hızlı bir büyüme kaydettiğini göstermiştir. Aynı yılın ortalarına doğru (Mart 2014) artık aylık 13 milyon tekil ziyaretçiye ulaşan Medium bu dönemde, iOS uygulamasının yayında olduğunu duyurarak, kitlesini arttırma yönünde yeni bir adım daha atmış oldu.
2015
Medium 2015’te 57 Milyon Dolar tutarında Seri B yatırımı alarak büyümesini sürdürdü. Andreessen Horowitz, Google Ventures ve Greylock Partners‘ın önderliğinde gerçekleşen yatırım turunda şirkete Bu yatırım turunda, Seri A’da yatırım yapan bazı yatırım şirketleri ve melek yatırımcılar da yer aldı.
2016
Medium, Seri C yatırım turunda 50 Milyon Dolar yatırım aldı. Seri C olarak gerçekleşen yatırım turunun sonunda Ben Horowitz ve JLabs’in CEO’su Judy Estrin Medium’un yönetim kuruluna girerken, risk sermayesi şirketi Greylock Partners’tan David Sze ise yönetim kurulundaki görevinden ayrıldı.
2017
Medium’a abonelik modeli geldi ve aylık 5 dolar karşılığında Medium’a abone olunabileceği duyuruldu. Aboneler Medium’un misyonunu desteklemenin yanı sıra özel hikayeler, yeni özellikler ve çevrimdışı okuma gibi 3 yönden avantajlı olacaktır. Medium aynı yıl Türkiye’deki yerel faaliyetlerini sonlandırdığını duyurdu. Zira şirket tüm faaliyetin San Francisco’daki merkez ofiste toplanmasına karar vermişti. Bu hamle Medium’un Türkiye’deki sadık kitlesini bir hayli şaşırttı.
Medium Nedir?
Twitter’ın kurucularından olan Evan Williams ve Biz Stone, anlatacak çok şeyi olan bazı Twitter kullanıcılarının 140 karakter zorunluluğu isyanına kulak vererek blog odaklı bir mecra olarak Medium’u kurmuştur.
∴
Evan Williams ve Biz Stone, blog yazmak isteyen herkesin içerik üretebileceği mikro blog platformu olan Medium’u, 2012 yılında kullanıcılarına duyurmuştur.
Klasik ve karmaşık blog sitelerindeki gibi blog yazmak isteyen kişilerin kendine özel bir blog sitesi / sayfası yok. Yani Medium’da kullanıcılar blog sitesini kurmak, hazırlamak ve yönetmekle uğraşmıyorlar. Diğer bir ifadeyle blog sitesi yönetmekle uğraşmak istemeyen ama bu tür paylaşımlar yapmak herkes, Medium.com’da içerik üretme fırsatına kavuşmuştur.
Medium’da paylaşılan yazıların başında ortalama okuma süresi de belirtiliyor. Ayrıca bir başka özellik olarak, kullanıcılar yazdıkları blogları paylaşmadan önce, bir arkadaşına okutabiliyor. Bu açıdan bakıldığında Medium içeriklerinde temel anlamda bir editleme süreci yaşanıyor diyebiliriz. Bu arada yazı paylaşıma açıldıktan sonra içeriği okuyan kullanıcılar yazıdaki herhangi bir bölüme yorum bırakabilmektedir. Kısacası Medium’da nitelikli içerik üretimine teşvik için tüm detaylar düşünülmüş.
Medium’un kullanımı kolay olduğu gibi işleyişi de aynı şekilde kolaydır. Bu yönüyle yani işleyiş şekliyle Medium, aslında Twitter’dan çok da farklı değildir. Takipleşme özelliğinin yanında Medium’da kişiler / kullanıcılar, beğendikleri yazıları “LoveIt” butonuna basarak beğenebiliyorlar. Yine bir tıkla kullanıcılar istedikleri bir yazıyı kendi profillerinde paylaşabiliyorlar.
Tüm bu özellikle aynı zamanda Medium’un kısa sürede Seri A, Seri B ve Seri C yatırımları alarak büyümesini sağlamıştır. Diğer bir ifadeyle Medium, farklı ve nitelikli içerik stratejisiyle hem kendine has kullanıcı kitlesini oluşturmuş hem de yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Medium Nasıl Kullanılır?
Şimdi; Medium Nedir? kadar önemli olan bir başka başlığa geçtik; Medium Nasıl Kullanılır?
∴
Medium.com’da bog içerikleri yazıp bu içerikleri paylaşmak için öncelikle bir Medium hesabınızın olması gerekmektedir. Bunun için ise Medium.com sitesine giderek “Sign In” butonuna tıklamalısınız.
Platform size 4 tane seçenek sunarak; Google, Facebook, Twitter veya E-mail hesaplarınızdan bir tanesiyle kolayca kayıt olmanızı sağlamaktadır. Birkaç saniye içinde kayıt yaptıktan sonra profilinizdeki “New Story” kısmına basıp hemen ilk içeriğinizi yazmaya başlayabilirsiniz. Çünkü Medium’da blogunuzu düzeltmekle ya da farklılaştırmakla uğraşmak zorunda değilsiniz. Sadece profil fotoğrafı yüklemeniz ve kısa bir bio yazmanız yeterli. Evet, birkaç adımda Medium blogu oluşturmanız mümkün. Ayrıca web sitenizi ve Facebook – Twitter bağlantınızı yaparak profilinizde bu bilgilere de yer verebilirsiniz. Hepsi bu kadar! Artık yazmaya başlayabilirsiniz.
Bu arada yayınladığınız yazılar “Stories” kısmında yayınlanır. Bu kısımdan eski yazılarınızı görmeniz mümkün. Ayrıca eski yazılarınız üzerinde istediğiniz bir değişikliği de “Edit” butonuna tıklayarak yapabilirsiniz.
Medium’da da tıpkı diğer sosyal ağlarda olduğu gibi beğendiğiniz kişileri / kurumları takip edebilirsiniz ve aynı şekilde başka kullanıcılar da sizi takip edebilirler. Veya sadece bir kişiyi takip etmekle kalmayıp, herhangi bir etiketi ya da herhangi bir yayını da takip etme şansınız var. Aynı zamanda beğendiğiniz içerikleri profilinizde paylaşmanız da mümkün. Kısacası Medium, etkileşim için tüm detayları düşünmüş ve bu anlamda kendi kültürünü oluşturmayı başarmıştır.
Medium Kavramları Sözlüğü
Medium Tarihçesi, Medium Nedir? ve Medium Nasıl Kullanılır? konularından sonra şimdi de Medium Kavramları Sözlüğü‘ne değineceğiz. Bilindiği üzere her sosyal ağın kendine has terimleri vardır. Dolayısıyla Medium’da da bilmeniz gereken Medium’a özel bazı kavramlar var.
Kişi Hesabı
Medium.com’a mail adresinizle veya Facebook, Twitter, Google hesaplarınızdan herhangi biri ile kayıt yaptığınızda kişi hesabınız oluşmaktadır. Kişi hesabınızı oluşturur oluşturmaz içeriklerinizi yazıp yayınlayabilirsiniz. Bu sizin kişi hesabınızdır. Diğer bir ifadeyle Kişi Hesabı, Medium’daki dünyanızdır.
Etiketler
Bu kavrama zaten Instagram, Twitter gibi mecralar sayesinde aşinayız. Yine bu mecrada da blog yazan kişiler; ilgi alanlarına, yazılarının konusuna ve hitap etmek istedikleri kitleye göre içeriklere etiketleme yapması gerekiyor. Yazının etkileşim alması ve bir kitleye ulaşması açısından etiketler önemlidir. Zira yazılarınızı paylaşırken doğru etiketler seçerek, yazılarınızın daha fazla okunmasını sağlarsınız. Bu sayede daha fazla etkileşim alabilir ve takipçilerinizi arttırarak popülerlik elde edebilirsiniz.
Yayınlar
Bu terimi açıklamak için Facebook’ta kurulan sayfa veya grupları örnek verebiliriz. Kişi hesabınız ile bir yayın oluşturabilirsiniz. Böylece kendi blogunuzu kolaylıkla yönetebilir ve kendi içeriklerinize ek olarak diğer kullanıcıların yayınlarına da yayın editörü olabilirsiniz. Tabi aynı şekilde diğer kullanıcılar da sizin yayınlarınıza katkı sağlayabilir. Kısacası; yayınınıza editörler ve yazarlar alarak onların, yazılarını bu yayında paylaşmalarına olanak sağlayabilirsiniz. Fakat yayına katılan yazarların yazıları paylaşılmadan önce katıldığı yayına gönderilir ve ancak editörlerden onay aldıktan sonra yayınlanır. Hiç takipçisi olmayan, keşfedilmeyen yazarların yazısı onaylanıp paylaşıldıktan sonra kendi takipçisi olmasa bile o yayını takip eden herkes tarafından gördüğü için yazarın etkileşimi de artar.
Medium İşbirliği
Medium’un 2017 yılında duyurduğu ve blog yazılarınızdan para kazanmanıza olanak sağlayacak olan “Medium Partnership” olarak adlandırılan bu uygulama Medium İşbirliği kavramıyla lanse edilmektedir. Bu uygulama sayesinde bloggerlığı bir nevi meslek haline getirmek isteyen kişiler yazılarını özelleştirebilir. Özelleştirmekten kasıt ise şu; Medium İşbirliği programına dahil olan kullanıcıların yazıları sadece her ay Medium’a, Medium’un belirlediği miktar kadar para ödeyen kullanıcılar tarafından okunabilmektedir. Bu şekilde, bir ücret karşılığında okunan özelleştirilmiş yazılar sayesinde Medium’dan para kazanabilmek mümkündür. Medium’un paylaştığı istatistiklere göre Medium ile işbirliği yapan yazarlar aylık ortalama 1500 Dolar kazanabilmektedir.
Medium’un Türkiye’den Çekilmesi
Medium, Ekim 2014 tarihinde Türkçe desteğinin olacağını duyurmuş ve İngilizceden Türkçeye içerik kazandırma amacıyla Türkçe kanalının yönetimi için, dil elçisi olarak Ahmet Özkale ile çalışmaya başlamıştı. Bu aksiyon sonucu Türkçe içerik ve Türk yazar sayısı artmış ve Medium Gönüllü Çeviri Ağı’na yaklaşık 20 kişi katılmıştı. Bu da Medium’daki Türkçe içeriğin artmasını sağlamıştı. Ancak bu kararın akabinde, 2016 yılının sonlarına doğru yapılan açıklama herkesi şaşırttı. Çünkü Medium, Türkiye faaliyetlerini durduracağını açıklamışt.
Medium’un Türkiye’deki faaliyetlerini durduracağını duyurması Türk kullanıcılar tarafından gerçekten de şaşkınlıkla karşılandı. Zira Türkçe yayını sadık bir kitleye ulaşmıştı. 2017’nin başlarında New York ofisini de kapatarak bütün faaliyetleri San Francisco’daki merkez ofisinde toplamaya karar veren Medium’un Türkçe dahil birçok dildeki resmi yayınlarını kapatması ise mecranın geleceği ile ilgili birçok soru işaretinin oluşmasına neden olmuştur.
Türkiye, “Toplam Okuma Zamanı”nda İlk 10’da
2015 yılında Türkçe içerik ve kullanıcı sayısı hakkında net bir açıklamada bulunmayan Medium, Türkiye’de yavaş ama istikrarlı büyümenin olduğunu belirtmişti. Bu arada Esterkyn, Medium’un en çok önem verdiği metriğin TTR, yani “Toplam Okuma Zamanı (TTR)” olduğunu söylemişti. TTR açısından ülkeler arasında yapılan sıralamada ise Türkiye, ilk 10 ülke arasında yer almıştır.
Medium İstatistikleri
- Medium 60 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir
- Medium’un ziyaretçi sayısı 2015 – 2016 arasında %140 artış göstermiştir.
- Medium’da 2016 yılında 7.5 milyon içerik yayınlanmıştır.
- 2016’da Medium’da ortalama haftalık 140 bin hikaye yazılmıştır.
- Medium’daki kullanıcılar Medium içeriklerini okumak için ayda ortalama 4.5 milyon saat harcıyor.
- Medium’da 85 kişi çalışmaktadır.
- Medium’un tahmini piyasa değeri 600 Milyon Dolar.
- 2016’da Medium’daki en popüler etiket: Politics.
- 2016’da Medium’daki en popüler içerik: History tells us what may happen next with Brexit & Trump
Branding Türkiye Arşivi Medium’da
Bütünleşik pazarlama mecrası Branding Türkiye Medium’da! Dijital dünyanın marka mecrası mottosuna sahip Branding Türkiye’nin kurumsal ve resmî Medium hesabında Branding Türkiye arşivi haftalık olarak paylaşılmaktadır.
Branding Türkiye’yi Medium’da takip etmek için @BrandingTurkiye bağlantısına tıklayabilirsiniz. Ayrıca 2018 ve 2019 yıllarına dair tüm ayları ve haftaları kapsayan Branding Türkiye içeriklerini incelemek ve okumak için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz.
∴
Evet, bir sosyal ağı daha tüm detaylarıyla inceledik. Bu bölümde Medium’u tüm yönleriyle değerlendirerek sizlere aktarmaya çalıştık. Buna göre Medium Tarihçesi, Medium Nedir?, Medium Niye Önemlidir?, Medium Terimleri Nelerdir?, Medium Türkiye’den Niye Çekildi?, Medium Ve Dijital Markalaşma, Medium İstatistikleri gibi başlıklar çerçevesinde konuyu derinlemesine değerlendirdik.
Bir sonraki bölümde“Sosyal Ağlar” yazı dizisine farklı bir sosyal ağ ile devam edeceğiz.
💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı’na katılın!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Mükemmel içeriğiniz için teşekkür ederim.
Günümüzde bu tür özgün yazı bulmak neredeyse imkansız.
faydalı ve bir o kadarda başarılı bir makale olmuş,tebrikler
Elinize sağlık 🙂
Benimle ilgili sadece