Teknolojideki ilerlemenin ve dijitalleşmenin birçok mesleğin geleceğini tehlikeye soktuğu düşünülür oysa tam tersi bir durum söz konusudur. Dijital teknolojideki hızlı ilerleme beraberinde bir çok yeni iş kolunun oluşmasını sağladı. İşte, dijitalleşmeyle ortaya çıkan meslekler!

Çağımızın kaçınılmaz bir gerçeği olan dijitalleşme, hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Sektörler, alışkanlıklar, iletişim, üretim, tüketim kısacası her şey dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte dönüşürken doğal olarak meslekler de değişmeye ve dönüşmeye başladı. İşte, dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan meslekler!

Dijitalleşmeyle Birlikte Oraya Çıkan Meslekler

Bazıları bugün bize çok uzak gelen ancak kısa bir zaman sonra normalleşecek olan birçok meslek var. Bu makalede sizler için dijitalleşmeyle birlikte bugün hayatımıza giren ve geleceğin meslekleri olarak adlandırabileceğimiz iş kollarına dair bir liste hazırladık. Bunlar;

  • Robot Mühendisliği
  • Bulut Teknolojisi / Bulut Hesaplama
  • Aktüerya Uzmanlığı
  • Yapay Zeka Uzmanlığı
  • 3D Yazıcı Mühendisliği
  • Gerontoloji ve Geriatri Uzmanlığı
  • Veri Analiz Uzmanı
  • Endüstriyel Veri Bilimciliği
  • Finans Yöneticisi
  • Epidemiyolog

Şimdi lafı çok uzatmadan bu mesleklere kısa kısa değinelim.

Yeni Ortaya Çıkan Meslekler

Robot Mühendisliği

Makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği ve elektrik elektronik mühendisliğinin birleşimi ile oluşan robot mühendisliği günümüzdeki mekatronik mühendisliği ile eşdeğerdir. İşlevsel olarak multidisipliner bir meslek dalı olan robot mühendisliğinin bilimsel özellikleri ve yaşama katkısı tahminlerin çok ötesindedir. İnsan hayatının daha kolay bir hale gelmesi için çalışılan bu alan, geleceğin mesleği olarak görülmektedir.

Bulut Teknolojisi

Bulut teknolojisi; yazılım veya donanım ihtiyaçlarının internet aracılığı ile uzaktan ve birçok bilgisayardan karşılanabilmesidir. İhtiyaç duyulan veriler ve hesaplamalar sabit bir bilgisayarda / cihazda değil de uzaktaki farklı herhangi bir bilgisayarda ise internet üzerinden oraya kolayca erişerek istenen işlem yapılabilmektedir. Bulut teknolojisinin mantığı kısaca bu şekilde işlemektedir. Platform bağımsızlığını sağlayarak dünyadaki tüm kullanıcılara kolektif bir anlayışla hizmet verecek şekilde ortak bir alan oluşturan bulut teknolojisi, geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.

Aktüerya Uzmanlığı

Bu meslek grubundaki insanlar günlük hayatta; hastalık, ölüm, doğum, emeklilik gibi yaşamlarını etkileyen olaylar ile ilgilenirler ve bu tür olayların risk analizini yaparlar. Ayrıca olasılıklarını tahmin ederek finansal etkileri hafifletici güvenlik programları oluştururlar.

Yapay Zeka Uzmanlığı

İnsanların düşünce sistemlerinin elektronik cihazlara aktarılması ile ortaya çıkacak ürünleri pazarlayacak diğer bir ifadeyle yapay zeka pazarlamacılığı konusunda uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle dijitalleşme ile geleceğin meslekleri arasına yapay zeka uzmanlığı da girmiş bulunmaktadır.

3D Yazıcı Mühendisliği

3D yazıcılar, insan beyni tarafından tasarlanan dijital ortamdaki çizimleri somut hale getirmeye yaramaktadır. 3D yazıcı mühendisi ise bu alanda çalışmalar yapar. Diğer taraftan, 3D yazıcılar sayesinde mühendisler büyük çaplı sistemlere sahip olmadan da üretim gerçekleştirebilmektedir.

Gerontoloji ve Geriatri Uzmanlığı

Gerontoloji uzmanı, yaşlanmanın sebeplerini ve şartlarını, yaşa göre davranış biçimlerini, yaşlanma süresince değişen tutum ve davranış kalıplarını araştırırken; geriatri uzmanı ise daha çok yaşlı hastalarda görülen hastalıkların tedavisi üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Veri Analiz Uzmanı

Bu meslek grubundakiler; şirketlerin veya kurumların kayıtlarında yer alan verileri, bilgisayar destekli olarak çeşitli programlar aracılığı ile analiz edilip, yorumlanması ve raporlanmasını sağlarlar. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde veri analiz uzmanlığı sektörünün %20’ye varan bir artış göstereceği ve bu alandaki uzmanlığın en çok tercih edilen meslekler arasında yer alacağı bilinmektedir.

Endüstriyel Veri Bilimciliği

Bu meslek grubundaki kişiler endüstriyel verileri hazırlayarak analizler oluşturmak ve elde edilen sonuçlar sayesinde üretilecek olan ürünlerin üretim sürecini sağlamak gibi görevlerle yükümlüdürler.

Finans Yöneticisi

İşletmelerin büyüklüğü veya faaliyet alanlarına göre değişiklik gösteren finans yöneticiliği adlı bu meslek, genel olarak kaynak temin etmek, gerekli ham madde ve mal alışlarını düzenlemek, vergisel yükümlülükleri yerine getirmek gibi birçok görevi üstlenir.

Epidemiyolog

Bu meslek grubunda olan kişiler; sağlık problemini veya hastalığı ortaya çıkaran nedenleri ve yayılma sebeplerini araştırarak, sağlık problemini ve hastalığı önlemek amaçlı ele alınması gereken önlemleri ortaya koyan nitelikli kişilerdir.

Dijital Markalaşma Uzmanlığı

Bu meslek grubundaki kişiler dijital pazarlama ve marka yönetimi – iletişimi kavramlarının bütünleşik bir şekilde uygulanmasını baz alan ve Mürsel Ferhat Sağlam tarafından kavramsallaştırılarak literatüre kazandırılan “dijital markalaşma” kavramının uygulayıcısıdırlar.


💡 İletişimci Mezun Olmuş Ya Nasip Demiş

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.