Biri çıkıp da “Son yıllarda tüm toplum tarafından bilinen, herkesi etkileyen ve herkesi ilgilendiren, aynı zamanda herkesin her an aklında olan ve herkesin maruz kaldığı yasa nedir?” diye sorsa, tereddütsüz “ücretli poşet” uygulaması derdik. Peki poşet 25 kuruş olunca ücretli poşet kullanımı ne kadar azaldı?

Bildiğiniz üzere artık eskisi gibi her alışverişin ardından -ihtiyacımız olmadığı halde- bir sürü poşet alıp çıkamıyoruz. Çünkü bu yıl itibariyle çıkarılan yeni yasa nedeniyle poşet 25 kuruş oldu. Ancak bu şikayet edilesi bir durum değil. Zira ücretli poşet uygulaması her şeyden önce “çevre”yi koruma amacı taşıyor. Bu yüzden de toplumun büyük çoğunluğu tarafından tereddütsüz destekleniyor. En azından benim gözlemlediğim kadarıyla böyle.

Poşet Kullanımı Ne Kadar Azaldı?

Tıpkı eski zamanlarda olduğu gibi yine filelerle ve bez poşetlerle alışverişe gitmeye başladık. Ve bundan hiç rahatsız değiliz. Yani bu duruma kısa sürede alıştık denilebilir. Demek ki isteyince oluyormuş.

Peki poşet kullanımı hangi seviyede? Gerçekten de ücretli poşet uygulamasına yönelik çıkarılan yasa, poşet kullanımı ile ilgili yoğunluğu azalttı mı? Eğer azalttıysa bunun oranı nedir? Şimdi dilerseniz bu soruları yanıtlayalım.

Poşet Kullanım Oranı

Uygulamanın başarılı olduğunu anlamamız adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un plastik poşet kullanımına ilişkin açıklaması dikkate değer. Bakan Kurum konuya ilişkin; “Yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 olan kullanım sayısı, şu an yüzde 70’e varan oranda azalmış durumda.” ifadelerini kullandı. Ancak Çevre Ve Şehircilik Bakanı’nın asıl hedefi bu oranın %90’a ulaşması. Böylece kişi başı poşet adedi 40’a kadar düşecek.

Bütün bu açıklamalar ve istatistikler gösteriyor ki Türk toplumundaki çevre bilinci takdir edilesi bir seviyede. Demek ki yapısal ve sürdürülebilir eğitim reformlarıyla çevreye olan duyarlılık maksimum seviyede tutulabilir.

Hedef: 2023’te Sıfır Atık 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet odağında başlayan ancak uzun vadede “sıfır atık” gibi nihai bir hedefin olduğunu belirttiği konuşmasında, 2023 yılına gelindiğinde tüm Türkiye’de sıfır atık uygulamasına geçileceğini ifade etti.

İşte Bakan Kurum’un konuya ilişkin yaptığı açıklama:

“Geri dönüşüme girecek atıklarımızı ayrı bir yerde, organik atıklarımızı da ayrı bir yerde toplamak suretiyle geri dönüşüme katkı sağlamış olacağız. Yıllık 20 milyar lira tasarruf öngörüyoruz ve 100 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlıyoruz.”

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.