Kitkat’ın origamiye dönüşen ambalajı sayesinde KitKat markasını bünyesinde barındıran Nestle çevreci bir aksiyon gerçekleştirmiş oldu.

Marka olmanın ne yazık ki veya iyi ki belli bir formülü yok. Yani 2 X 2 = 4 şeklinde değişmez bir matematiksel hesaplamayla marka olmak mümkün değildir. Sanırım biraz da durumun böyles olması “marka” denilen olguyu değerli ve özel kılıyor.

Bu yazıda bir ambalajla markalaşma sürecine nasıl katkı sağlandığını KitKat’ın origamiye dönüşen ambalajı üzerinden anlatacağız. Böylece gerçekten de markalaşmanın bir formülden ibaret olmadığını her şeyin iletişim, strateji, içerik ve kreatif düşünceyle mümkün olduğunu görmüş olacağız.

Marka Olma Süreci

Konuya girerken belirtmekte yarar var; markalaşma sözcüğü öz itibariyle bir süreci temsil eder. Bugün “marka” olarak adlandırdığımız şirketlerin ortak özelliğine baktığımızda “markalaşma” olarak adlandırılan süreci çok iyi ve bütünleşik bir bakış açısıyla değerlendirdiğini görürüz.

Marka olmak; bütünleşik pazarlama adı verilen ve içerisinde yüzden fazla kavramı, uzmanlığı, disiplini (Örn; reklam, pazarlama, iletişim, medya, kurumsal iletişim, halkla ilişkiler, dijital pr, sosyal medya, dijital pazarlama, marka yönetimi, marka iletişim, dijital markalaşma, kurumsal sosyal sorumluluk vs.) barındıran sürecin; iyi, etkin ve sürekli uygulanması neticesinde gerçekleşir. Diğer bir ifadeyle bu süreç boyunca yapılan tüm aksiyonlar şirketin marka olma hedefine hizmet eder.

Bu, marka yönetimi, bazen bir reklam filmi, bazen bir gerçek zamanlı pazarlama kampanyası, bazen de ambalaj değişikliği ile sağlanır.

Bu yazıda ise bir ambalajla markalaşma sürecine nasıl katkı sağlandığını KitKat’ın origamiye dönüşen ambalajı üzerinden anlatacağız

Nestle’den Çevreci Hareket

Nestle, çevreci hamleleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. Şirket bu defa da ürünlerinden biri olan KitKat ile çevreye olan duyarlılığını gösterdi.

Marka, bir süre önce, ambalajının tamamını geri dönüştürülebilir / tekrar kullanılabilir hale getirmek için bir anlaşmaya imza atmıştı. Nestle ayrıca ilk geri dönüştürülebilir kağıt şeker sarma makinesini icat etmesiyle de biliniyor. Bu makine kakao çekirdeklerini tam olarak kullanıp şekersiz çikolataları tatlandırmayı sağlıyor. Şirketin son hamlesi ise sadece çevre duyarlılığı olarak değerlendirilemez. Çünkü işin içinde kreatif bir düşünce ve başarılı bir uygulama var. Buna göre Nestle bünyesindeki markalardan biri olan KitKat ambalajları ile bundan böyle origami yapılabilecek.

KitKat Origami

KitKat’ın Origamiye Dönüşen Ambalajı

Satın aldığımız hızlı tüketim ürünlerinin, özellikle de çikolata gibi gıdaların, ambalajlarıyla istemsizce çeşitli şekiller yaparız. Bu durum bir nevi alışkanlıktır. Nestle, lezzetli ürünlerinden biri olan KitKat ile tüketicilerin bu alışkanlığına kreatif bir soluk getirmiş.

Nestle Japonya, önümüzdeki Eylül ayında büyük boyuttaki KitKat’ın parlak plastik ambalajlarını mat kağıt ambalaj ile değiştirecek. Çevresel duyarlılıkla yapılan bu ambalaj güncellemesinin güzel bir tarafı daha var. O da KitKat ambalajıyla origami yapmanın mümkün olması!

KitKat tarafından gerçekleştirilen “origamiye dönüşen ambalaj” kampanyası çevreci ve kreatif olduğu kadar aynı zamanda bir markanın yerelde nasıl pazarlama yapacağını gösteren güzel bir örnek. Darısı Türk markalarına ya da global markaların Türkiye’deki aksiyonlarına diyelim. 🙂


💡 Çoklu Marka Yönetimi Yürek İster

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.