Önceki yıllara göre daha kurak bir kış geçirmemizin bir sonucu olarak barajlardaki suların azalması nedeniyle Sağlık Bakanlığı, “Su Kesintisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler” temalı bir broşür hazırladı. İşte Sağlık Bakanlığı’ndan su kesintileri için 10 kritik uyarı!

Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesinde “İçme Kullanma Suları” adını taşıyan bir içerik yayınlandı. Kamuoyunu bilgilendirme misyonuyla yayınlanan içeriğin odağında ise su kesintilerine karşı yapılması gerekenler var.

Sağlık Bakanlığı’ndan Su Kesintilerine Karşı Uyarı

2020 yılı hem Koronavirüs salgını hem doğal afetler hem de sosyo-ekonomik sorunlar nedeniyle tüm dünya için bir hayli zor geçti.

2021 ise Türkiye için “kuraklık” söylemleriyle başladı. Zira geçmiş yıllara nazaran daha az yağışlı bir kış geçiren Türkiye’de, barajlardaki su seviyesi endişe verici boyutlara ulaştı. Bu bağlamda bir broşür hazırlayan Sağlık Bakanlığı, azalan baraj suyu seviyelerinin ardından ortaya çıkabilecek sıkıntılara yönelik vatandaşların suyla ilgili dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

İşte Sağlık Bakanlığı’ndan su kesintilerine karşı 10 uyarı;

  1. Kişisel temizlik ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan hastalıklara neden olabilmekte, bit ve uyuz salgınlarına yol açabilmektedir.
  2. Sürekli kaşıntı durumlarında bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  3. Tankerle izinsiz taşınan sulara etkin dezenfeksiyon yapılamadığından bu sular asla içilmemeli ve bu suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmelidir.
  4. Su kesintilerinde özellikle çocuklar ve yaşlıların ishalli hastalıklara yakalanması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  5. Evlerde yıkanma, çamaşır, bulaşık, genel temizlik vs. için kullanılan suların da içme suyu niteliğinde olması gerektiği unutulmamalıdır.
  6. Tuvalet temizliği, 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan solüsyonla yapılmalıdır.
  7. Sebze ve meyveler 1 litre suya 20-30 damla %1’lik klor solüsyonu damlatılıp hazırlanan karışımda 15 dakika bekletildikten sonra tüketilmelidir.
  8. Sular, güneş almayan yerlerde muhafaza edilmeli, açık renkli bidonlar tercih edilmelidir. Kapağı açılınca anormal kokan bidonların suyu tüketilmemelidir.
  9. Su kesintisinden sonra gelen ilk suyun kirli olma olasılığı yüksek olup sağlık açısından risk teşkil etmektedir. Suyun bulanıklığı gidene kadar ortalama 3 ‐ 5 dakika akıtılmalıdır.
  10. Musluklardan akan sular, büyük ölçüde bina içi depo ve tesisatlardan kirlenmektedir. Depo temizliğine dikkat edilmeli ve bina içi depolar yılda en az bir kez temizlenmelidir.

💡 OECD İstanbul Merkezi Açıldı Mı?

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.