Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük Koronavirüs tablosu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülke gündeminin ilk sırasına oturan açıklamasında Bakan Koca: Her Vaka Hasta Değil ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı kamuoyu açıklamasında günlük Koronavirüs istatistikleri ile ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, yaptığı açıklamada her vaka hasta değildir ifadelerini kullanınca ülke gündemi bir anda değişti.
Peki sosyal medyanın da ilk gündem maddesi haline gelen bu açıklama aslında ne anlama geliyor?
İşte detaylar!
Bakan Koca: Her Vaka Hasta Değil
Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının yaşandığı Mart ayından itibaren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazen Twitter üzerinden bazense kameralar karşısına geçerek günlük Koronavirüs istatistiklerini kamuoyuyla paylaşıyordu. Ancak bir süre önce artık istatistikleri Twitter’dan paylaşmayacağını açıklayan Bakan Koca, dün de “her vaka hasta değil” ifadelerini kullanarak yeni bir gündem oluşturdu.
Bu arada Bakan Koca’nın istatistikleri Twitter’da paylaşmama kararına ilişkin detayları Sağlık Bakanı Koronavirüs Tablosunu Twitter’dan Paylaşmayacak başlıklı makaleden okuyabilirsiniz.
Evet, dün gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında her vakanın hasta olmadığını vurgulayan Bakan Koca konuya ilişkin şunları söyledi;
Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. İz sürücüler olan filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Bunların salgın açısından önemi, bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır. Eğer tespit ve izole edilmezlerse, salgının büyümesine yol açarlar. Gerekli destekle izole edildiklerinde, bu kişilerin testi, ortalama 1 hafta sonra zaten negatif çıkmaktadır.
Söz konusu şartlar yerine getirildiği için bu gruptakilerin salgın açısından artık birinci derece önemi olmadığını dile getiren Fahrettin Koca açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Bu durum, salgının rutini olmuştur. Asemptomatik koronavirüs pozitifleri, sürecin birinci dereceden sorunu görmek, salgına bakışta hala mart ayında kalmış olmak demektir. Küresel ölçekte geçerli bakış açısı da budur. Yukarıdaki açıklığa ilave olarak, basitçe bilmemiz gereken diğer şey, semptom gösteren kişinin taşıyıcı olduğu gerçeğidir.”
Meselenin daha iyi anlaşılması için vaka kavramına dair biraz daha detay veren Fahrettin Koca şunları söyledi;
“Test sonucu pozitif çıkanların her biri bir vakadır. Bunların büyük kısmı belirti göstermeyen taşıyıcılardır. Kalan kısmı ise hastalık bulgusu olup tedavi altına alınan hastalardır. Bir kısmını evde, önemli bir kısmını da hastanede takip ve tedavi ediyoruz. Hastanede tedavi altına aldıklarımızı ayrıca yatan hasta olarak raporluyoruz.”
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.