Türk-İş tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması, Temmuz 2022 için yayınlandı. Rapora göre Temmuz 2022’de 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 22.278,98 TL oldu.
Türk-İş, geçim şartlarına dikkat çekmek ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişiminin aile bütçesine olan yansımasının ne boyutta olduğunu belirtmek adına her ay “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” adlı bir rapor yayınlıyor. Raporun Temmuz 2022 sonuçları ise geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.
Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Temmuz 2022
TÜRK-İŞ tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Temmuz 2022 verileri genel hatlarıyla şöyle;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 6.839,64 TL’ye yükseldi.
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım,eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 22.278,98 TL’ye yükseldi.
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 8.929,14 TL’ye yükseldi.
Enflasyon Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Enflasyona yol açan uygulamalar çalışanların alım gücünü olumsuz etkiliyor. Üç büyük derecelendirme kuruluşunun (Moody’s, S&P ve Fitch) ortalamasına göre Türkiye yüksek spekülatif düzeyde, yatırım yapılamaz ülke konumundadır (yatırım eşiğinin 5 basamak altı).
Bu ay CDS ülke risk pirimi 900 puanı aşarak tarihi seviyeyi gördü (300’ün üzeri aşırı kırılgan ekonomi kabul edilmekte). TCMB brüt rezervleri $98,3 milyar. Rezervden daha az olması gereken Türkiye’nin kısa vadeli dış borçları $182,3 milyar seviyesi ile rezervin 2 katına yakın. Sadece bu üç gösterge aracılığıyla bile Türkiye’ye yönelik doğrudan dış sermaye yatırımlarının gerilediği, dış borç kullanımının zorlaştığı ve oldukça pahalı hale geldiği değerlendirmesi yapılabilir.
Döviz talebi artarken TL hızla değer kaybediyor. Bunun sonucunda üretim ve ulaştırma giderlerinde dışa bağımlılığı yadsınamaz bir seviyede olan Türkiye’de fiyatlar süratle artmaya devam ediyor. Ancak gelirler aynı hızda bile artmadığından, hayat pahalılığı süreğen hale gelmiş durumda. Sadece asgari ücretliler değil aynı zamanda ortalama ücretlinin de geliri görece düşük kaldı ve yaşaması için yapması gereken harcamaları yapmakta zorlanıyor. OECD (2020) verilerine göre Türkiye’de asgari ücretin medyan ücrete oranı 0,69’dur. 0,6’nın üzerinde ücret dengesinin bozulmuş olduğu kabul ediliyor ve Kolombiya, Şili, Kosta Rika’dan sonra en kötü durumda olan ülke Türkiye’dir.
Mutfak Enflasyonu (Temmuz 2022)
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “Mutfak Enflasyonu”ndaki değişim Temmuz ayında şu şekilde gerçekleşti:
- Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %7,01 oranında gerçekleşti.
- Son on iki ay itibariyle artış oranı %128,44 olarak hesaplandı.
- Yedi aylık değişim oranı %66,90 oldu.
Temmuz 2022’de Gıda Fiyatlarındaki Değişim
Türk-İş’in her ay hazırlamış olduğu Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre Temmuz 2022’de çeşitli kategorilerdeki gıdalar ayrı ayrı değerlendirilerek bir fiyat endeksi ortaya koyulmaktadır.
Buna göre raporda yer alan gıda grupları şöyle;
- Süt, yoğurt, peynir grubu
- Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat grubu
- Meyve, sebze grubu
- Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik grubu
- Son grup (Yağ, tereyağı, margarin, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, siyah zeytin, yeşil zeytin, fındık, ceviz, fıstık, ayçekirdeği vb, karabiber, nane, kimyon vb, çay, bal, şeker, reçel, pekmez, tuz, salça)
Yukarıda yer alan gıda kalemlerine ilişkin fiyat değişimlerine dair bilgi sahibi olmak ve Türk İş tarafından hazırlanan “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Raporu (Temmuz 2022)”detaylı incelemek için buraya tıklayın.
∴
TÜRK-İŞ‘in hazırladığı Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu (Temmuz 2022) verilerinin yer aldığı raporu sizler için analiz edip aktardık. Detaylı değerlendirmelerin yer aldığı Türk-İş raporlarını her ay eş zamanlı olarak sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.
Kaynak: Türk İş (Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu)
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.