IBM, “Women, Leadership, and the Priority Paradox” (Kadın, Liderlik ve Öncelik Paradoksu) adlı bir araştırma yayınladı. Bu rapora göre üst düzey liderlik pozisyonlarının sadece %18’ini kadınlar oluşturuyor.
IBM tarafından kamuoyuyla paylaşılan Women, Leadership, and the Priority Paradox adlı rapor Oxford Economics iş birliğiyle gerçekleştirildi. Araştırmada 2300 yönetici ve profesyonelle anket yapıldı. Böylece ortaya kadınların üst düzey yöneticilik pozisyonlarındaki durumu ortaya çıktı.
Rehber Niteliğinde Araştırma
IBM tarafından Oxford Economics iş birliğiyle gerçekleştirilen “Women, Leadership, and the Priority Paradox” (Kadın, Liderlik ve Öncelik Paradoksu) adlı araştırma, “değişim”in nasıl sağlanacağı ile ilgili deyim yerindeyse rehber niteliği taşıyor.
IBM’in bu araştırması, kadınların iş hayatındaki konumunun güçlenmesi için firmaların kadınlara herhangi bir öncelik tanınmadığı gerçeğini ortaya çıkardı. Diğer yandan bu rapor; çalışma ortamlarındaki liderlik pozisyonlarında cinsiyet ayrımının devam edeceğini de gösteriyor.
Üst Düzey Liderlik Pozisyonlarının %18’i Kadın
Ankete katılım sağlayan kuruluşlara bakıldığında ilginç bir detayla karşılaşıyoruz. Şöyle ki; bu firmalardaki üst düzey liderlik pozisyonlarının sadece %18’ini kadınlar oluşturuyor. Bu da raporun ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor.
Neden Üst Düzey Liderlik Pozisyonlarının %18’i Kadın?
- Kuruluşlar iş değerine yeterince önem vermiyor. Katılımcıların %79’u finansal başarıdaki üstünlük ve rekabet avantajıyla cinsiyet eşitliğini ilişkilendiren birçok kanıta karşılık liderlikte cinsiyet eşitliğini gerçekten öncelik haline getirmiyor.
- Erkekler, çalışma ortamlarında cinsiyetçiliğin boyutunu hafife alıyor. Erkek yöneticilerin %65’i kadın olsalardı da liderlik pozisyonuna atanma olasılıklarının eşit düzeyde olabileceğini söylüyor.
- Bu sorun hakkında çok az sayıda kuruluş bir aciliyet veya sahiplenme gösteriyor. Kuruluşlar, kurumsal performansın diğer taraflarında uyguladıkları disiplinli operasyonel odaklanma yerine “iyi niyete” çok fazla güveniyor ve ayrımcılık konusuna müdahale etmiyor.
İlk Harekete Geçenler
Araştırmada bu engellere karşılık liderlik pozisyonlarında cinsiyet eşitliğini yakalamaya özen gösteren kuruluşlar da yer aldı. Bu kuruluşlar araştırmada “İlk Harekete Geçenler” olarak yerini aldı.
“İlk Harekete Geçenler” olarak adlandırılan kuruluşların cinsiyet katılımı hakkında ciddi bir duruş sergilediği ortaya konuldu. Bu kuruluşlar eşitliğin finansal açıdan daha çok başarı getireceğine inandıklarını açıkladılar.
IBM Değişim İçin Yol Haritası Hazırladı
IBM tarafından Oxford Economics işbirliğiyle hazırlanan Women, Leadership, and the Priority Paradox temalı raporun akabinde IBM, değişim için bir yol haritası hazırladı. İşte IBM tarafından cinsiyet eşitliğini sağlamaya yardımcı olacak değişime dair adımlar!
1- Liderlikte Cinsiyet Eşitliğini İş Önceliği Yapın
Temel performans göstergeleri, bütçe ve atanan kaynaklarla resmi iş planına kadınların güçlendirilmesini da dâhil edin. Bu konuda önünüzü açacak bir veya daha çok üst düzey yönetici seçin.
2- Bir Katılım Kültürü Oluşturun.
Daha esnek iş düzenlemelerini ve resmi sponsorluk girişimlerini destekleyen programlar oluşturun.
3- Cinsiyet Eşitliğini Sağlama Sorumluluğunu Liderlere Verin.
Kadınların liderlik pozisyonlarına yükseltilmesini temel bir stratejik iş önceliği haline getirecek güce sahip olan kişiler üst düzey yöneticilerdir. Yönetim kurulu da bu noktada işletmenin büyümesi için güvene dayalı sorumluluklarının bir parçası olarak etkin bir rol oynayabilir.
∴
IBM tarafından hazırlanan ve üst düzey liderlik pozisyonlarının cinsiyet dağılımını gösteren “Women, Leadership, and the Priority Paradox” (Kadın, Liderlik ve Öncelik Paradoksu) adlı araştırmanın detaylarına aşağıdaki buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.