Youtube’da en çok izlenen çocuk videolarındaki reklamlar skandala neden oldu. Reklam; çocuk izleyicilerin favorisi olan Frozen, Minecraft ve Lego videolarında kullanıldı.

YouTube ve Sony Pictures UK, “Insidious: The Last Key” filminin reklamında yer alan çığlık içinde yerde yatmış genç bir kadının boğazını parçalayan insansı yaratık sahnesini çocuk izleyicilere gösterdi. Reklamın çocuklar tarafından en çok izlenen Frozen, Minecraft ve Lego videolarında kullanılması eleştirilere neden oldu.

YouTube’da En Çok İzlenen Çocuk Videolarında Skandal

İngiltere’deki ebeveynler Youtube‘ un bu ürkütücü reklam ihmalini görmezden gelmedi ve harekete geçti. Reklam Standartları Kurumu (ASA),  filmin pazarlama kampanyasını içeren beş şikayet aldığını söylemesiyle kamuoyunu şoke etti. Şikayetlerden üçü, çocuklarının reklamları gördüklerini söyleyen ebeveynlerden, ikisi ise reklamda ki korku içeriğinden haberdar olarak üzüntü duyan yetişkinlerden geldi.

Filmin dağıtımcısı Sony Pictures, ASA’ya yapmış olduğu açıklamada reklamların, çocuk içeriklerine dikkate alarak 18 yaşın altındaki izleyici kategorisinden hariç tutulduğunu, bu yüzden de yetişkin bir kitle hedeflendiğini söyledi. YouTube’un içerik kategorize etme algoritmalarının hatalı olabileceğini ek olarak belirtti. Bunun karşılığında Youtube cephesinden bir yanıt gecikmedi. Yapılan açıklamada, reklam verenlerin kendi kampanyalarını sürdürmekten sorumlu olduklarını ve çocukların YouTube Çocuk uygulamasını kullanmaları gerektiğini önerdi. BBC, Sony tarafından yapılan bir soruşturmada, YouTube’un algoritmalarının suçlandığı sonucuna vardı.

ASA karar olarak şunları iletti:

“Reklamların çocuklar için uygun olmadıklarını çünkü aşırı derecede korkutucu,  şok edici, korku ve sıkıntıya neden olabileceğini düşündük. Platformda yayınlanan her iki reklam da rahatsız edici içerikler barındırıyordu. Bazı sahnelerde, yaratıkların yüzünün aniden ortaya çıkması, beyaz göz bebekleri olan bir kadının belirmesi ve gergin ses efektlerinin sahnelere eşlik etmesi filme etki ediyor.”

Sony Pictures ise reklamın, filmin İngiliz izleyicilere tanıtılması için gerektiğini ve “Youtube“un kendi onay süreçlerinden geçtiğini vurguladı. Bunun üzerine ASA, şikâyetçilerin doğrultusunda, reklamların 5 saniye boyunca atlanamadığı, reklam filminin içeriğiyle ilgili bir uyarı içermediğini ve çocuklara beklenmedik bir şekilde sunulduğunu belirtti.

Youtube özelinde yayınlanan bu reklamların hem çocuklar hem de yetişkinler için aşırı korku veya sıkıntıya neden olduğu sonucuna varan ASA, reklamların kaldırılmasına karar verdi.

Bu arada Branding Türkiye’nin Youtube özelinde faaliyet gösteren alt markası Branding Türkiye Tv’ye abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.


💡 Markalar Youtube’u Boykot Etti

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.