ÖSYM ve YÖK bir süredir gündemi meşgul eden ve yaklaşık 2,5 milyon adayın gireceği YKS’nin ertelenmeme sebebini mahkemede açıkladı.

Koronavirüs nedeniyle normalde olması gereken her şey ya iptal edildi ya da ertelendi. Global etkinlikler, spor müsabakaları, AÖF sınavları, ilköğretim / lise ve üniversite eğitimleri, final sınavları, ligler, yarışmalar, ödül törenleri vs. derken gerçekten de çok farklı bir sürecin içerisinde bulduk kendimizi… Diğer bir ifadeyle salgının etkisini iliklerimize kadar hissettik.

Bu arada Türkiye, dünyayla kıyaslandığında salgın süresince en iyi sınavı veren ülke olmuş ve Koronavirüs krizini etkin bir şekilde yönetmeyi başarmıştır. Akabinde normalleşme kararları açıklanmış ve kademeli olarak “Yeni Normal” olarak tabir edilen sürece geçiş yapılmıştır. Tabi normalleşme kapsamında ertelenen veya iptal edilen bir takım faaliyetler de normal tarihine çekilerek yapılmaya karar verilmiştir. YKS de bunlardan biri…

YKS Twitter Gündeminden Düşmüyor

Evet, 25 – 26 Temmuz tarihine ertelenen fakat sonradan 27 – 28 Haziran tarihlerine çekilen YKS’nin ertelenmesi gerektiğini düşünen binlerce kişi hemen her gün Twitter‘da Trend Topic (TT) gündemi oluşturarak konuya dair farkındalık sağlamaya çalışıyor. Buna karşın sınav tarihine ilişkin bir değişiklik yapılmadı. Hatta konu yargıya kadar intikal etti. Lakin ÖSYM ve YÖK YKS’nin ertelenmeme nedenini anlatarak adeta konuya son noktayı koymuş oldu.

Mesele Yargıya Taşındı

YKS 2020’de kızı da sınava girecek olan İyi Parti  İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, YKS’nin ertelendiği 25 – 26 Temmuz’dan yeniden 27 – 28 Haziran’a çekilmesinin, Kovid-19 salgının devam etmesi gerekçesiyle kamu yararına olmadığını ve hukuka aykırı olduğunu gerekçe göstererek yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay‘a dava açmıştı. İşte, bu davada taraflar ilk savunmalarını yaptı.

YÖK YKS’nin Ertelenmeme Nedenini Açıkladı

YÖK, mahkemede konuyla ilgili yaptığı savunmada şu ifadeleri kullandı:

“Salgın dolayısıyla “YKS”yi hazirandan Temmuz’a alsak da, salgın kontrol altına alındığı için önceki doğal zamanında sınavın yapılması zorunluluğu ortaya çıktı. Öğrencilerin sınav çalışmalarına odaklanma ve motivasyonları yaz aylarında düştüğü için temmuz sonuna kadar uzatılmış bir sınav takviminin, bu anlamda öğrenciler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağı açıktır. YKS tüm ülkede gerçekleştiriliyor. Güney illerinde 50 dereceyi bulan sıcaklıkta sınava giren öğrencilerin önemli bir güçlükle karşılaşacağı aşikar.

Ülkemizin başta yasama ve yargı olmak üzere, bir çok alanda faaliyet gösteren kurumu çalışmalarını doğal alarak mevsim koşullarının dikkate alarak düzenliyor. Eğitim sistemi de bunlardan biridir. Ancak içtimai hayatta en etkili olanı kuşkusuz eğitimdeki tatil zamanı tespitidir. İlk, ortaöğretim ve yükseköğretimde ara verme zamanı ülkemizin en sıcak olduğu aylar esas alınarak yapılır. Bu durum sıcağın öğrencilerin öğrenme sürecine olumsuz etkisiyle açıklanabilir.

Salgının hazirandaki durumu öngörülebilir olarak değerlendirilirken sonraki bir tarih olan temmuz ayında salgının ne şekilde seyredeceği hususu hazirana oranla daha belirsiz bir zaman dilimine işaret etmektedir. Temmuz ayının haziran ayına göre salgın bakımından daha güvenli bir zaman dilimi olduğunu söyleme imkanı yoktur. Bu yılki sınav, geçtiğimiz yıla ve gelecek yıllara oranla avantajlı bir sınav olarak formüle edilmiş, Sağlık bakanlığı ve Bilim Kurulu görüşleriyle koruyucu önlemler alınarak ÖSYM tarafından ve uygun şartlarda ÖSYM tarafından gerçekleştirilmesi planlanmıştır.”

     Kaynak

  • T24.com.tr

💡 Koronavirüs’te En Güvenli Ülkeler

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.