Dünyaca ünlü Alman lastik markası Continental, Türkiye’yi haritadan sildi. Ege’deki ufak adalar dâhil bölgeye dair tüm detaylar haritada yer alıyorken Türkiye’nin yayınlanan haritada olmayışı, bunun bir hatadan çok bilinçli yapılmış bir davranış olduğunu düşündürdü.

Dünyanın en büyük lastik markalarından biri olan Continental skandal bir hataya imza attı. Firma, hazırladığı son reklamda kimsenin anlam veremediği ama Türkleri çok kızdıran bir şey yaptı. Buna göre; Continental’in reklam videosunda Türkiye, olması gereken yerde görünmüyordu. Diğer bir ifadeyle Continental Türkiye’yi haritadan silip Türkiye’nin olduğu bölgenin tamamını deniz olarak gösterdi.

Continental Türkiye’yi Haritadan Sildi

Başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan Türkler birkaç gündür sosyal medya üzerinden bir boykot çağrısı başlattı. Bu çağrının hedefinde Continental vardı.

Boykotun nedeni, dünyaca ünlü lastik markası Continental’in son reklamıydı. Şirket, gerçekten de yayınladığı reklamda kabul edilemez bir hata yaptı. Çoğunluk, bunun bir hatadan çok daha öte bir davranış olduğunu düşünse de şirket resmî bir açıklama yaparak durumu toparlamaya çalıştı. Tabi bu açıklama durumu toparlamak için yeterli mi orası muamma!

Olayın Detayları

Dünya çapında tüm Türklerin katıldığı boykota neden olan meselenin ayrıntılarına gelecek olursak, Continental son reklam filminde yer alan haritada Türkiye’yi sildi. Oysa Ege’deki adacıklar ve diğer ufak detaylar dahi gözden kaçırılmamış. Durum böyleyken Türkiye’nin, reklam filminde yer alan dünya haritasında olmayışı akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu. Sonra da başta Twitter olmak üzere tüm sosyal ağlarda şirkete karşı haklı bir tepki oluştu.

Boykot çağrıları ve herkesin bu durumdan haberdar edilmesine dair çabalar Continental’i bir hayli zor duruma sokmuş olsa gerek ki şirket hiç vakit kaybetmeden resmi bir açıklama yapmak zorunda kaldı

Continental Odağında Online İtibar Yönetimi

Bu sürecin yönetimi için gereken olgu son yılların trendi olan  online itibar yönetimi kavramını gündeme getiriyor.

Bakalım şirket bu süreçte online itibar yönetimini de kullanarak nasıl bir aksiyon alacak hep birlikte göreceğiz.

Evet, bakalım web sitesinde ya da sosyal ağlarda yayınlanan özür metni ya da görseli Türk tüketicilerin daha da ötesi Türk halkının gönlünü almaya yetecek mi yoksa Continental, Türkiye pazarında güç mü kaybedecek bunu kısa ve uzun vadede hep birlikte görmüş olacağız.

Yerli gelmişken belirteyim; online itibar yönetiminde markalar son yıllarda iki şekilde davranış sergiliyorlar.

Birincisi; bazı markalar hatalarını kabul edip özür diliyorlar. Sonra da kendilerini affettirmek için bir takım reklam ve pazarlama kampanyaları kurguluyorlar.

İkincisi; bazı markalar süreç boyunca sessiz kalıyorlar. Hiçbir tepkiye olumlu ya da olumsuz yanıt vermiyorlar. Yani hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlar.

Continental özür dilemiş olabilir ama özür dilemesi bu özrün kabul edileceği anlamına gelmiyor. Bu arada şirket için ilk 1 haftalık süreç ve sonrasındaki ilk 1 ay çok önemli. Çünkü bu tip olaylarda tepkinin sıcaklığı 30 ile 45 gün sürmektedir. Eğer bu süreçte etkili ve ikna edici bir itibar yönetimi kampanyası kurgulanmazsa Continental için Türkiye pazarı toparlanamaz ölçüde bitebilir. Tabi burada önemli olan Türk halkının haklılığıdır. Bu hazin ve kabul edilemez durum tüm markalara ders olmalıdır. Zira özellikle online platformlarda yapılan aksiyonların geri dönüşü yoktur. 40 kere düşünüp 1 kere adım atmak lazım aksi halde bu şekilde rezillikler olabilir

Continental’in Özür Mesajı

Markanın konuyla ilgili özür mesajına, Continental’ın sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.