Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından 2022 yılında üretilmeye başlanacak olan yerli otomobil Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle tanıtıldı. Bu yazıda ise Yerli Otomobil hakkında tüm detayları aktardık. İşte A’dan Z’ye Türkiye’nin Otomobili!
Yerli otomobil hakkında detaylara geçmeden önce, bu süreç yani yerli araba macerası nasıl başladı ondan bahsetmek istiyorum.
Türkiye’de 58 yıl önce “Devrim” arabalarıyla başlayan ve fakat istenildiği gibi gitmeyen yerli otomobil macerası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)’un üstlendiği çalışmalarla yeniden filizlenmiş oldu.
Bu arada o dönem “Siyah”, “Beyaz”, “Mavi Boncuk” ve “Gecekondu” isimleri verilerek 4 adet üretilen Devrim’den sadece biri çalışır durumda günümüze ulaştı. Halen Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ‘nin (TÜLOMSAŞ) bahçesinde müzeye dönüştürülen camlı mekanda muhafaza edilen Devrim’den sonra bu defa daha kararlı bir politikayla yeniden “Türkiye’nin otomobili” macerası başladı
Türkiye’nin Otomobili Projesi Nasıl Başladı?
Evet, yarım asırdan daha uzun bir süredir devam eden Türkiye’nin otomobil hayali aradan geçen on yıllara rağmen bir türlü gerçek olmadı. Adeta Devrim arabalarından sonra, Türk milletinin yerli otomobile dair misyonu sona ermişti. Zira siyasi, sosyal ve ekonomik nedenler bahane edilerek ötelenen yerli araba meselesi 2 Kasım 2017’de atılan adıma kadar pek gündem olmadı. Fakat o gün itibariyle yapılan çalışmalar ve bu konudaki kararlı ilerleme sayesinde yerli araba konusu, ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi.
Böylece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) liderliğinde başlayan yatırımcı arayışı kısa sürede tamamlandı. Sonuç itibariyle yerli otomobilin üretimine dair protokol, Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü, Anadolu Grubu, BMC, KÖK Grubu, Turkcell Grubu, Zorlu Holding ve TOBB‘la imzalandı.
Türkiye’nin Otomobil Projesi’ndeki 5 büyük grubun yüzde 19’luk hisselerinin olduğu girişim grubuna, TOBB yüzde 5 hisseyle dahil oldu. TOGG Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuruluş ve ortaklık sözleşmelerine imzalar ise 31 Mayıs 2018’de atıldı. En son 1 Eylül 2018 tarihinde Mehmet Gürcan Karakaş, TOGG’un Üst Yöneticisi (CEO) olarak belirlendi. Böylece yerli otomobile dair yasal, ekonomik ve idari süreç tamamlanmış oldu.
Bakan Varank’tan Yerli Otomobil Sürprizi
Yerli otomobil yalnızca ekonomi, tasarım ve/veya teknoloji meselesi değil aynı zamanda bir algı yönetimi meselesidir. Zira aslında Türkiye’nin Otomobili Projesi ile yalnızca yerli araba üretileceği vurgusu yapılmadı aynı zamanda Türkiye’nin katma değeri yüksek teknoloji hamlelerine hızlı bir geçiş yapacağı algısı da oluşturulmuş oldu. Fakat bunu sürdürmek dolayısıyla da kamuoyunun ilgisini canlı tutmak gerekiyordu. Bu gerçekten yola çıkarak, projenin lansmanından önce bazı stratejik pr hamleleri gerçekleştirildi. Tüm bunlar ise işin sürdürülebilirliği için gerekli olan kamuoyu ilgisini oluşturmaya yetti.
Örneğin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 27 Aralık’ta ön gösterimi yapılan yerli otomobilin brandalı fotoğrafını paylaştı. Bu paylaşım bir anda gündemin ilk sırasına yerleşti.
“Türkiye’nin Otomobili”nde Lale Detayı
Hazır PR ve algı yönetimi demişken “yerli araba” vurgusuna katkı sağlayan Türkiye’nin Otomobili’ndeki sembollere değinmek gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun resmi Twitter sayfasından 27 Aralık’taki lansmandan önce “Türkiye’nin Otomobili”nin panjur ve ön tamponun bir bölümünü gösteren yeni bir fotoğraf yayınlandı.
Bu paylaşımda otomobilin panjur kısmında lale motifinin olması dikkat çekti. Paylaşımda ayrıca“#TürkiyeninOtomobili derken çok ciddiydik! İlhamı sensin #DoğumYeriİstanbul #YeniliğeYolculuk #TOGG” açıklaması yer aldı. Bu twit an itibariyle 38 bin beğeni ve 6 bin 500 rt almış durumda.
Türkiye’nin Otomobili Tanıtılıyor
27 Aralık 2019 tarihi için Türkiye ekonomisi daha doğrusu Türkiye’nin üretim stratejisi için bir milattır diyebiliriz. Zira 27 Aralık’ta, dünya kamuoyuna katma değeri yüksek teknoloji temelli sanayi atılımını benimseyen bir Türkiye, mesajı verildi. Bu mesajın odağında yerli otomobil (TOGG) var. Zira 27 Aralık’ta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması”nın fuaye alanında öncelikle yerli otomobile ait modüler ve elektrikli güç ünitesi sergilendi.
Yerli Otomobil Hakkında Her Şey
Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde 27 Aralık 2019’da düzenlenen “Yeniliğe Yolculuk Buluşması” programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, TOBB başkan ve yardımcıları, TOGG hissedarları, otomotiv endüstrisi, otomotiv tedarik sanayisi, iş dünyasının temsilcileri, medya temsilcileri ile TOGG çalışanları ve yakınlarının yer aldığı 2 bin kişilik bir davetli topluluğu katıldı
Yerli arabanın özelliklerine değinmeden önce lansmana dair detayları aktarmakta yarar var. Yoğun bir katılımcı grubunun şahitliğinde gerçekleştirilen lansmanda TOGG bünyesindeki görevliler, katılımcıları otomobilin bazı özellikleri hakkında bilgilendirdi. Hatta fuaye alanında otomobile ait simülatör ile katılımcılara sürüş deneyimi şansı dahi verildi
Yerli Otomobilin Özellikleri
Lansmanda yerli otomobile dair birçok detay paylaşıldı. Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin, teknik özellikleri duyanları şaşkına çevirdi desek abartmış olmayız.
Peki nedir bu özellikler? İşte cevabı;
Örneğin; Türkiye’nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Öte yandan, doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak olan yerli otomobil, merkeze sürekli bağlı kalacak. Güncellemeleri ise uzaktan yani 4G/5G bağlantısıyla alacak
∴
Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
Yerli otomobil ayrıca; YEuro NCAP 5 yıldız seviyesine uyumlu, platforma entegre edilmiş batarya ile yüksek çarpışma dayanımı ve yüzde 30 daha fazla burulma direncine sahip olacak. Araç menziline yüzde 20’ye kadar katkı sağlayan geri kazanımlı frenleme de otomobilin önemli özelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. (AA.)
Bir Otomobilden Daha Fazlası
Sonuç itibariyle Türkiye’nin Otomobili için bir otomobilden daha fazlası demek yanlış olmaz. Gerçekten de akıllı teknolojilerle donatılmış olan yerli otomobil; kullanıcılar için ev ve iş yerlerinden sonra adeta üçüncü bir yaşam alanı olacak diyebiliriz.
Sonuç itibariyle Türkiye’nin Otomobili için bir otomobilden daha fazlası demek yanlış olmaz. Gerçekten de akıllı teknolojilerle donatılmış olan yerli otomobil; kullanıcılar için ev ve iş yerlerinden sonra adeta üçüncü bir yaşam alanı olacak diyebiliriz.
Öte yandan Türkiye’nin otomobili, bağlantılı altyapısıyla sürekli internetin içinde yerini alacak. Ancak düşünülenin aksine yerli otomobil, internete bağlanabilmek için farklı bir cihaza ihtiyaç duymayacak. Bu yönüyle yerli otomobil; tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ile iletişim halinde olacak ve yaşamın birçok farklı alanında adeta kullanıcısının yerine düşünen bir asistana dönüşecek. (AA)
∴
Yerli otomobilde ayrıca “Holografik Asistan” olarak tanımlanan 3 boyutlu ve artırılmış gerçeklik barındıran yepyeni bir teknoloji de uygulamaya konulacak. Bu konuya dair detayları Branding Türkiye‘den aktarıyor olacağız. 2023 yılında ilk kez Türkiye’nin Otomobili’nde kullanılacak olan bu özelliğin yanında, yerli arabada düşük toplam sahip olma maliyeti detayı da mevcut… Ayrıca yerli araba; sessiz, keyifli ve sıfır emisyonla temiz bir sürüş vaat ediyor. Son olarak, elektrikli otomobillerin içten yanmalı otomobillere göre sağladığı en temel avantajlar yerli arabada da öne çıkıyor
DESTEKLİYORUZ!
Evet, Yerli Otomobil hakkında tüm detayları aktarmaya çalıştık. Bitirmeden önce söylemek istediğimiz bir şey daha var. Türkiye’nin çok okunan bütünleşik pazarlama mecrası Branding Türkiye, girişimcilik ekosistemini destekleyen bir misyona sahip. Dolayısıyla sektör profesyonelleri ve akademisyenlerden oluşan yazar ve konuşmacı kadrosuyla Branding Türkiye, KOBİ’leri ekonominin önemli birer oyuncusu haline getirmek adına daimi olarak bilgi ve tecrübe aktarımı yapıyor.
Bu misyon doğrultusunda hareket eden ve iş dünyası, yöneticiler, girişimciler, akademisyenler, kamu çalışanları, eğitmenler, KOBİ’ler, danışmanlar, CEO’lar başta olmak üzere iş ve akademik kariyerin içerisindeki herkes tarafından takip edilen Branding Türkiye; Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG)” öncülüğündeki “Yerli Araba” aksiyonunu DESTEKLİYOR!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.