Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Ataşehir’de yer alan Hazine Ve Maliye Bakanlığı’na bağlı yerleşkede Yeni Ekonomi Programı (2020) ile ilgili açıklama yaptı. İşte YEP ile ilgili tüm detaylar!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; “Yeni Dengelenme”, “Yeni Normal” ve “Yeni Ekonomi” ana temalarına sahip “Yeni Ekonomi Programı”nı (2021 – 2023), İstanbul Ataşehir’de yer alan Hazine Ve Maliye Bakanlığı’na bağlı yerleşkede gerçekleştirdiği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. İş dünyası tarafından merakla beklenen YEP’te dikkat çeken başlıklar var. Ancak bundan önce Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırılan misyonun ne olduğunu kısaca aktaralım.
Yeni Ekonomi Programı (YEP) Nedir?
YEP olarak kısaltılan Yeni Ekonomi Programı; Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye ekonomisinin mevcut durumu ile ekonomiye dair hedeflerin yer aldığı bir misyon olarak özetlenebilir. Her yıl açıklanan ve ekonomiye dair yeni göstergeler ile hedeflerin kamuoyuyla paylaşıldığı programın bugünkü kısmı 2021 – 2023 yıllarını kapsıyor.
YEP’in içerisinde; ilgili yıllara dair enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık başta olmak üzere temel makro göstergeler yer alırken YEP ile çeşitli metrikler etrafında ekonomik iyileştirmelere dair ayrıntılar da yer alıyor.
Bu arada geçen yıl sizlerle paylaşmış olduğumuz YEP’i bugünle kıyaslayarak incelemek isterseniz Yeni Ekonomi Programı (YEP) Açıklandı (Detaylı Sunum) başlıklı makaleyi okuyabilirsiniz.
Yeni Ekonomi Programı (2020)
Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından bugün saat 11 sularında açıklanan ve Türk ekonomisinde gelecek 3 yılın bir nevi yol haritası olan “Yeni Ekonomi Programı”nın bu seneki ana teması “Yeni Dengelenme”, “Yeni Normal” ve “Yeni Ekonomi” olarak belirlendi. Bu çerçevede Bakan Albayrak, açıkladığı programa dair detayları aktarırken büyüme hedeflerine de değindi. Buna göre; Yeni Ekonomi Programı’nda büyüme hedefleri, 2021 için yüzde 5,8 olurken 2022 ve 2023 için bu oran yüzde 5 olarak açıklandı.
YEP (2020) Konu Başlıkları
“Yeni Ekonomi Programı (2020)”de ekonomideki iyileştirmelere dair birçok temel metrik değerlendirmeye alınırken Bakan Albayrak’ın dikkat çektiği ve üzerinde durduğu konuları sizler için sıraladık.
İşte Yeni Ekonomi Programı (2020) ile ilgili öne çıkan başlıklar:
- 18,7 milyar lira kısa çalışma ödeneği, 4,4 milyar lira nakdi destek ve 3,6 milyar liralık işsizlik ödeneği yaptık.
- Yılın tamamında büyümenin pozitif olmasını ve %0,3 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz
- İşsizliği 2020’de %13.8, 2021’de %12.9 olarak öngörüyoruz
- YEP’te 2020’de TÜFE beklentisi yüzde 10.5
- YEP’te 2021’de TÜFE beklentisi yüzde 8
- Enflasyonu 2022’de %6, 2023’te %4.9 öngörüyoruz
- Salgının turizme etkisi 25 milyar dolar civarında
- “Yeni Ekonomi Programı”nda 2020 cari denge/GSYH beklentisi – %3.6
Kaynak: AA
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.