Yayıncılık sektörü; kitapta KDV’nin sıfıra indirilmesini memnuniyetle karşılarken aynı kolaylığın e-kitap için de yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Yani yayıncılar e-kitap için de KDV istisnası istiyor.
Son zamanlarda yaşanan ekonomik bunalım kağıt fiyatlarında büyük bir artışa neden oldu. Bu durumdan en çok yayıncılık sektörü etkilendi.
Yapılan bir düzenlemeyle kitapta KDV’nin sıfıra çekilmesi yayıncılık sektörünü bir nebze umutlandırsa da sektörün hareketlenmesi için bu aksiyon yeterli değil. Mesela aynı kolaylığın e-kitap için de yapılması gerekiyor. Zira çağımızda her şey dijitalleştiği gibi kitap okuma deneyimi de dijitalleşmiş durumda. Ve bu gerçeği gözardı edemeyiz.
∴
Ben iş hayatına bir yayın grubunda çalışarak başladım. Ardından kendi şirketimi (Ajans Paradise) kurarak kariyerime yön çizdim. Ancak yayıncılıktan hiç kopmadım. Gerek kendi kitaplarımın yayınlanması süreçlerinde gerekse sektöre hizmet ve danışmanlık vermiş olmanın meydana getirdiği bilgi ve tecrübeyle yayıncılığın hangi zorlu aşamaları barındırdığını çok iyi biliyorum.
Kısacası yayıncılık zor bir sektördür. Ve sektörde bu kadar sıkıntı varken bir de kitaptan KDV alınması yayıncılar için ekstra bir yükümlülük oluyor. Geçtiğimiz aylarda bu yük arttırılarak %18’e çıkarılmıştı. Sonradan gelen tepki ve taleplerle kitapta ve süreli yayınlarda alınan KDV sıfırlanmış ve bu iyi niyetli yaklaşım yayıncıların yanı sıra milyonlarca kitapseveri de bir hayli mutlu etmişti. İşte, şimdi aynı adım e-kitap konusunda atılmalıdır.
Yayıncılar e-Kitap İçin KDV İstisnası Talep Ediyor
Türkiye’de henüz e-kitap konusunda, sektörü hareketlendirecek düzeyde bir yoğunluk ve talep yok. Bunun farkındayım. Ancak son 2-3 senede e-kitap konusunda bir farkındalık oluştuğunu ve okur kitlesinin e-kitaba olan bakış açısının değiştiğini söyleyebilirim.
Öngörüm; 2020 itibariyle e-kitap, kitap kurtları için vazgeçilmez bir tercih olacak. Bu sayede kağıt, matbaa, dağıtım, raf maliyeti gibi kalemlerde masraflar düşecek bu da kitap fiyatlarına yansıyacak. Daha doğrusu yansımalıdır. İşgüzar yayıncılar mutlaka e-kitabı yüksek fiyattan satmak için bir bahane bulacaktır. Öte yandan kötü niyetli yayıncılara okur her zaman tepki koymayı bilmiştir.
Branding Türkiye Yayınları
Branding Türkiye’nin yayıncılık odaklı alt markası Branding Türkiye Yayınları etiketiyle bu yıl sektör profesyonelleri ve akademisyenlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz kitaplar yayınlamayı planlıyoruz. 3F Fenomeni odağındaki yayıncılık prensibimizle yayınlayacağımız kitapların %80’ninden fazlası ise e-kitap formatında olacak.
TYB Başkanı e-Kitap Açıklaması Yaptı
Şimdi e-kitap konusunda kdv istisnasının yapılmasının şart olduğuna dair Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk’ün açıklamalarını aktarmak istiyorum. TYB Başkanı konuya ilişkin; “Basılı kitaptaki KDV sıfıra çekilirken, önerimiz e-Kitap’ta da KDV’nin istisnaya tabi tutulmasıdır.” şeklinde bir açıklama yaptı;
Kocatürk açıklamasının devamında ise şu ifadeleri kullandı;
“Basılı kitaptaki KDV sıfıra çekilirken, önerimiz e-Kitap’ta da KDV’nin istisnaya tabi tutulmasıdır. İçeriğin yayılması ve zenginleşmesi açısından bakıldığında e-Kitap’taki KDV’nin sıfıra çekilmesinde uzun vadede fayda olacaktır.”
Kitap / e-Kitap Ayrımı Yapmıyoruz
Türkiye Yayıncılar Birliği olarak kitabı, basılı kitap ya da e-Kitap şeklinde ayırmadıklarını belirten Kocatürk, yapılacak düzenlemenin bu haliyle eksik olacağının altını çizerek şu açıklamada bulundu:
“Stratejik olarak baktığımızda ithal ettiğimiz kağıt, döviz artışına bağlı olarak maliyetlerimizi çok yükseltmiş durumda. Yüksek tirajlı olmayan küçük kitaplarımızı yavaş yavaş e-Kitab’a dönüştürüyoruz ve bir portalla da üniversite kütüphanelerine topluca bunu kiralıyoruz. Kiralama bedeli açısından bakıldığında da yüzde 18 KDV ödenecek. Basılı kitaptaki KDV sıfıra çekilirken, önerimiz e-Kitap’ta da KDV’nin istisnaya tabi tutulmasıdır. İçeriğin yayılması ve zenginleşmesi açısından bakıldığında e-Kitap’taki KDV’nin sıfıra çekilmesinde uzun vadede fayda olacaktır.”
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.