Birkaç gün önce, sabah uyanır uyanmaz Whatsapp’a göz atanlar Whatsapp’ın gizlilik politikasıyla ilgili bir duyuruyla karşılaştılar. Bazıları “Şimdi Değil” seçeneğini işaretlerken bazıları uyku sersemi “Kabul Et”e tıkladı. Peki nedir bu meselenin detayları? Konuyu tüm yönleriyle araştırıp sizler için derledik. İşte 8 Şubat 2021 itibariyle yürürlüğe girecek olan yeni gizlilik ilkeleri!
3 – 4 gün önceydi. Sabah kalkıp çalışma masamda duran telefonuma baktığımda Whatsapp’tan bildirimler geldiğini gördüm. Uygulamayı açar açmaz mesajları okuyacağımı umuyordum fakat bir ekranla karşılaştım. Şaşırdım. Ama karşıma çıkan duyuruyu okumaya başladım. Meseleyi daha iyi anlamak adına “Şimdi Değil” seçeneğini işaretledim yani politikayı kabul etmedim. Zira o gün aklıma Whatsapp’ın gizlilik politikasıyla ilgili yapacağı güncellemelere dair birkaç hafta önce okuduğum bir yazı gelmişti.
Whatsapp’ın Gizlilik Politikasıyla İlgili Detaylar
2020’nin Aralık ayında bazı yerli ve yabancı teknoloji blogları WABetaInfo ekibinin araştırmalarından edindikleri bilgiyi okuyucusuyla paylaştı. Habere göre Whatsapp, gizlilik ilkeleriyle ilgili 2021’nin ilk aylarında bir güncelleme yapacaktı. Diğer bir ifadeyle birkaç gün evvel duyurulan güncelleme aslında 2020’nin son ayından beri konuşuluyordu.
Son Tarih 8 Şubat 2021
Evet, birkaç gündür gündemi meşgul eden Whatsapp’ın yeni gizlilik ilkeleri 8 Şubat 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Popüler mesajlaşma uygulamasının resmi sitesinde yapılan açıklamaya göre Whatsapp bundan böyle Facebook ile tamamıyla “yasal” şekilde veri alışverişi yapabilecek.
Peki bu şartları kabul etmeyenler ne olacak diye soracak olursanız, ne yazık ki gizlilik şartlarını onaylamayan kullanıcılar Whatsapp’ı kullanamayacak.
Bu arada bir dipnot verelim; şirketin aldığı karara göre bu veriler sadece Facebook ile paylaşılmayacak. Kullanıcı verileri aynı zamanda Facebook tarafından kurulmuş diğer şirketlerle de paylaşılacak. Peki kullanıcılar yeni gizlilik politikasını onayladıklarında hangi verileri paylaşacaklar?
Whatsapp Hangi Verileri Toplayacak?
Yeni gizlilik politikası kapsamında Whatsapp, kullanıcılardan 8 Şubat 2021 tarihi itibariyle şu verileri toplayacak;
- Hesap Bilgileri
- Mesajlar
- Bağlantılar
- Durum Bilgisi
- İşlem ve Ödeme Verileri
- Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler
- Kullanım ve Kayıt Bilgileri
- Cihaz ve Bağlantı Bilgileri
- Konum Bilgileri
- Çerezler
- Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)
- Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)
Toplanan Verilerin Kullanım Alanları
- Yan Hizmetler
- Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük
- Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler
- Kurumsal Etkileşimler
Whatsapp’tan Resmi Açıklama
Whatsapp konuya dair resmi bir açıklama yaptı. İşte şirketin yeni gizlilik politikasına dair kamuoyuna yaptığı bilgilendirme;
Hizmetlerimizi yürütmemize, sağlamamıza, iyileştirmemize, anlamamıza, özelleştirmemize, desteklememize ve pazarlamamıza yardımcı olmaları için üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarıyla ve diğer Facebook Şirketleriyle çalışırız. Teknik altyapı, teslimat ve diğer sistemleri sağlamak, Hizmetlerimizi pazarlamak, anket ve araştırma yaptırmak, kullanıcıların ve başkalarının güvenliğini, emniyetini ve bütünlüğünü korumak ve müşteri hizmetlerine yardımcı olmak gibi Hizmetlerimizi desteklemek için bu şirketlerle birlikte çalışırız. Bu kapsamda üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarıyla ve diğer Facebook Şirketleriyle bilgi paylaştığımızda, bu sağlayıcıların sizin bilgilerinizi bizim adımıza, kendi talimat ve koşullarımız uyarınca kullanmasını şart koşarız.
Siz veya başkaları üçüncü taraf hizmetlerini veya Hizmetlerimizle entegre olan diğer Facebook Şirketi Ürünlerini kullandığınızda, bu üçüncü taraf hizmetleri sizin veya başkalarının onlarla paylaştıkları hakkında bilgi alabilir. Örneğin, iCloud veya Google Drive gibi, Hizmetlerimize entegre olan bir veri yedekleme hizmeti kullanırsanız bu hizmetler WhatsApp mesajlarınız gibi kendileriyle paylaştığınız bilgilere sahip olur. Üçüncü taraf bir platformdan içerik oynatmak için uygulama içi oynatıcıyı kullandığınızda olduğu gibi, Hizmetlerimiz aracılığıyla bağlantılı bir üçüncü taraf hizmeti veya başka bir Facebook Şirketi Ürünü ile etkileşimde bulunursanız IP adresiniz ve bir WhatsApp kullanıcısı olduğunuz gibi sizinle ilgili bilgiler, bu tür üçüncü taraflara veya Facebook Şirketi Ürününe sunulabilir. Üçüncü taraf hizmetlerini veya diğer Facebook Şirketi Ürünlerini kullandığınızda, ilgili hizmetleri ve ürünleri kullanmanızın bu hizmetlerin kendi koşullarına ve gizlilik ilkelerine tabi olacağını lütfen unutmayın.
Karar AB Ülkelerini Kapsamıyor
Meselenin Türkiye’de bu denli olay olmasının bana kalırsa nedenlerinden biri de kararın AB ülkelerini kapsamıyor oluşu. Evet, WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya göre; 8 Şubat 2021’e kadar onaylanması gereken yeni gizlilik politikası AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamıyor.
Açıklamada yer alan ve kapsam dışında tutulan ülkeler “Avrupa Bölgesi” olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla bu ülkelerde Whatsapp kullanıcılarının verileri herhangi bir amaçla (reklam vs.) Facebook şirketleri ile paylaşılmayacak.
İşte Whatsapp’ın resmi sitesinde paylaşılan ve gizlilik sözleşmesinin hangi ülkeleri kapsamadığını gösteren liste;
Almanya, Andorra, Avusturya, Azorlar, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanarya Adaları, Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs’taki Birleşik Krallık egemenlik bölgeleri (Ağrotur ve Dikelya), Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Maderia, Malta, Man Adası, Manş Adaları, Martinique, Mayotte, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Réunion, Romanya, Saint-Martin, San Marino, Slovakya, Slovenya, Vatikan, Yunanistan.
Evet, bu ülkeler yeni gizlilik sözleşmesini onaylamak zorunda olmayacak. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi Türkiye’de bu durum zorunlu.
WhatsAppSiliyoruz Gündem Oldu
Whatsapp’ın gizlilik politikasıyla ilgili yaptığı duyurunun akabinde başta Twitter olmak üzere birçok sosyal ağda Whatsapp ile ilgili eleştirel paylaşımlar yapıldı. Hatta Twitter’da #WhatsAppSiliyoruz uzun süre Trend Topic listesinde ilk sırada yer aldı. Sosyal medya kullanıcıları konuya ilişkin tepkilerini göstermek için bu etiketi kullanarak sadece eleştiride bulunmadı. Birbirinden esprili paylaşımların da olduğunu gördük.
“Whatsapp Geri Adım Attı” İddiası Doğru Değil
Dijital dünyanın karakteristik özelliği olan bilginin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde yayılması, Whatsapp’ın gizlilik politikasıyla ilgili meselede de kendini gösterdi. Bazı global medya şirketlerini referans göstererek yapılan paylaşımlarda Whatsapp’ın geri adım attığı iddia edildi. Ancak bu doğru değil.
Bu arada birçok doğrulanmış profil tarafından, bu bilginin teyit edilmeden paylaşılması haberin viral olmasına neden oldu. Öte yandan bence bu durum sosyal medyadaki her içeriğin doğrulanmaya muhtaç olduğunu kanıtlaması açısından büyük önem taşıyor.
Yeniden belirtmek gerekirse “Whatsapp geri adım attı” iddiası doğru değil.
Whatsapp’tan Yöneticisi Güncellemeyi Savundu
Birkaç gündür hemen herkesin birinci gündem maddesi olan Whatsapp ile ilgili Whatsapp yöneticilerinden Will Cathcart, tartışmalara neden olan gizlilik güncellemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cathcart, şirketin gizlilik ilkelerine dair yaptığı güncellemeyi savundu.
Kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Will Cathcart bu güncellemenin iş iletişimiyle alakalı olduğunu belirterek Whatsapp’ın Facebook ile veri paylaşımı uygulamalarını değiştirmeyeceğini söyledi. Cathcart ayrıca yapılan güncellemenin kullanıcıların aileleri veya arkadaşlarıyla kurduğu iletişimi etkilemeyeceğini ifade etti.
Whatsapp’a Alternatif Uygulamalar
Evet, bu mesele gündeme geldiğinden beri insanlar bir taraftan gizlilik politikasını kabul edip etmemeyi düşünürken bir taraftan da alternatif uygulamaları araştırmaya başladı. Bu kapsamda kamuoyunun gündemine gelen Whatsapp’a alternatif uygulamaları sizler için listelemek istedim. İşte Whatsapp benzeri mesajlaşma uygulamaları;
- Signal
- Telegram
- Viber
- ICQ
- Google Duo
- Turkcell BiP
- Discord
- Dedi
- İleti
Bu arada Branding Türkiye’nin kurumsal Telegram kanalına katılarak güncel içeriklerden anında haberdar olabilirsiniz. Katılmak için buraya tıklayın.
Kaynak
- Bloomberg
- Whatsapp.com
- Branding Türkiye Arşiv
- Webtekno
- BBC
- NTV
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.