Amerika Birleşik Devletleri, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan skandal bir iddia nedeniyle çalkalanıyor. Reddit’te bir kullanıcı tarafından ortaya atılan iddialara göre dünyaca ünlü bir e-ticaret sitesinde insan kaçakçılığı yapılıyordu. İşte Wayfair iddialarıyla ilgili tüm detaylar
Birkaç gündür Twitter’da dünya geneli gündem “Wayfair”di. 2002’de Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan, dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya sahip olan, milyarlarca dolar geliri ve binlerce çalışanı bulunan mobilya ve ev eşyaları odaklı bir ürün yelpazesine sahip olan Wayfair, iddialara göre insan kaçakçılığı yapıyordu. Özellikle son birkaç gündür tüm sosyal ağlarda, sözlüklerde, haber sitelerinde, bloglarda, televizyonlarda, radyolarda bu skandal iddiayla ilgili haberler dolaşıyor. Peki bu işin aslı nedir? İşte skandal olarak anılan Wayfair iddialarıyla ilgili tüm detaylar!
Wayfair İddialarıyla İlgili Tüm Detaylar
Geçtiğimiz günlerde bir Reddit kullanıcısı tarafından ortaya bir iddia atıldı. Kısa sürede Twitter başta olmak üzere tüm sosyal ağlarda ve haber kanallarında paylaşılan dolayısıyla da tüm dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen bu iddiaya göre; ABD’de kaybolan çocuklarla aynı isme sahip ürünler, on binlerce dolar fiyatla Wayfair’de satışa çıkarılmıştı.
Evet, bir Reddit kullanıcısının Reddit’teki “Komplo” kategorisinde ortaya attığı iddiaya göre; Wayfair’in internet sitesinde listelenen söz konusu pahalı ürünlerin stok tutma birimine verilen isim olan SKU kodları, arama motoru Yandex’e yazıldığında genç kızların ve çocukların fotoğraflarıyla karşılaşılıyor.
İddialar karşısında çoğu kişi, bu e-ticaret sitesinde çocuklara yönelik insan kaçakçılığı mı yapılıyor diye düşünmeye başladı. Ve bu yönde sosyal medyada paylaşımlar yaptı. Böyle olunca da gündemin bir numaralı maddesi Wayfair oldu. Ancak şirket hemen bu iddiaları reddeden bir açıklama yaptı.
Wayfair İddiaları Reddetti
Tüm bu iddiaların akabinde Wayfair sözcüsü Susan Frechette FOX Business’e e-mail yoluyla bir açıklamada bulundu ve iddiaları reddettiklerini belirtti. İşte o açıklama;
“Bu iddialar elbette gerçek değil. İnternet istesi üzerinde yüksek fiyata satılan dolaplar, endüstriyel kategoride yer alıyor ve fiyatlamalar doğrudur.”
Öte yandan NBC muhabirlerinden Ben Collins de ‘Wayfair skandalı’nı Pizzagate ve QAnon iddialarına benzetirken, iddianın çıkış noktasının ‘Reddit’in isim verilmeden dile getirilen paranoyaların takas edildiği bir bölümü’ olduğuna dikkat çekti.
∴
Collins konuya dair “İkinci, daha derin ve siyaseten önemli bir Şeytani Panik döneminde yaşıyoruz. Bu sefer buna herkes katılıyor” ifadelerini kullanırken, konuya dair açıklamasını şöyle sürdürdü;
“İnsanlar, mobilya sitelerindeki fiyatlandırma kusurları kadar dar ve aptalca tesadüfleri, küresel bir kabalın çocukları yediğinin ve dünyayı kontrol ettiğinin ‘kanıtı’ olarak görüyor.”
Ürünler Kaldırıldı
Bu arada şirket, tüm bu olayların akabinde iddialara neden olan ürünlere dair resimleri web sitesinden kaldırdı. Fox Business’ta yer alan habere göre ürünleri yeniden adlandırmayı planladığını söyleyen Wayfair, bu duruma dair şöyle bir açıklamada bulunmuş;
“Tedarikçi tarafından sağlanan fotoğrafların ve açıklamaların yüksek fiyat noktasını yeterince açıklamadığını kabul ederek, ürünleri yeniden adlandırmak ve ürünü netleştirmek için ürünü doğru bir şekilde tasvir eden daha ayrıntılı bir açıklama ve fotoğraflar sağlamak için ürünleri geçici olarak siteden kaldırdık.”
∴
Wayfair ile ilgili iddialar böyleydi. Komplo diyen de var algoritma hatası diyen de… Gerçek olduğunu söyleyen de var iddiaları yalanlayanlar da… Yakın zamanda yeni bilgiler kamuoyuna yansıyacaktır. Biz de iddialara dair detaylar kamuoyuna yansıdıkça sizlerle paylaşıyor olacağız.
Kaynaklar
- Wikipedia
- Fox Business
- Euronews
- Gazete Duvar
- WebTekno
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.