Venezuela belki de tarihinin en büyük ve içinden çıkılmaz ekonomik kriziyle uğraşıyor. Peki neden? İşte Venezuela’daki ekonomik krizin tüm detayları!
Geçenlerde Branding Türkiye’de Venezuela’da yaşanan ekonomik krizin boyutlarını paylaşmıştık. Temel gıda ve yaşam malzemelerini temin etmek için dahi bir çanta dolusu para harcamak zorunda kalan Venezuela halkının yakın gelecekte krizi atlatması pek mümkün görünmüyor. Peki Venezuela neden böyle bir krizle karşı karşıya kaldı?
Venezuela’da Büyük Kriz
Venezuela’da yaşanan ekonomik kriz yüksek enflasyona, elektrik kesintilerine, yiyecek-içecek ve ilaç kıtlığına neden oldu. Bu nedenlerden dolayı milyonlarca Venezuela’lı ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Komşu ülkelere yaşamını sürdürmek için iş bulma umuduyla göç eden Venezuela halkı, yaşanan krizin sorumlusu olarak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümetini görüyor.
Peki Venezuela’da yaşanan bu ekonomik kriz nasıl meydana geldi?
Venezuela’da muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis bu konu hakkında bir araştırma yaptı. Ulusal Meclis tarafından yapılan araştırmaya göre, Venezuela’nın enflasyonu Temmuz ayında %83 bine ulaştı.
Venezuela’da fiyatlar her 26 günde bir ikiye katlanmaya devam ediyor. Kontrolsüzce artan fiyatlar nedeniyle halk en temel ihtiyaç olan yiyecek-içecek temininde dahi zorluk çekiyor. Venezuelalılar bir kahve alabilmek için en büyük banknot olan 100.000 bolivardan 25 tane veriyor. Bu da yaklaşık bir valiz dolusu paraya denk geliyor.
Bir valiz parayla alışveriş…
Venezuelalılar alışverişe bir valiz dolusu nakitle gitmek istemedikleri için dijital bankacılığa yöneldiler. BBC (British Broadcasting Corporation)’nin Caracas’taki Güney Amerika muhabiri, Venezuela’da çalışan garsonların bahşiş için hesap numaralarını bıraktığına tanık oldu.
Venezuela’daki Ekonomik Krizin Tüm Nedenleri
Ekonomik krizin en önemli nedeninin arkasında; Venezuela’nın, dünyadaki en büyük petrol rezervine sahip olması var. Venezuela, bu kadar fazla ve değerli petrole sahip olduğu için başka hiçbir şey üretme ihtiyacı gütmedi. Kısacası Venezuela sadece petrol ihraç ediyordu. Petrol ihracından kazandığı dolarlarla da hemen hemen her şeyi ithal ediyordu.
Hatta petrol ihracatı Venezuela’nın toplam ihracatının yüzde 95’ini oluşturuyor. Fakat 2014 yılında petrol fiyatları düştü. Dolayısıyla da Venezuela’nın döviz gelirleri azaldı. Bu yüzden Venezuela eskisi gibi rahat ürün ithal edemez oldu. Ve piyasada temel ihtiyaçların da içinde olduğu ithal ürünler giderek azaldı. Sonuç olarak, şirketler bu ürünlerin fiyatlarını artırdı. Bu da enflasyonun aniden yükselmesine sebep oldu.
Venezuela Krizden Kurtulmak İçin Ne Yapıyor?
Venezuela hükümeti, ülkede yaşanan ekonomik kriz için krizin etkilerini hafifletmek adına bir mücadele planı başlattı. Öncelikle Venezuela’nın güçlü para birimlerinden olan Bolivar’dan 5 sıfır atıldı. Ve yeni para biriminin adı “Egemen Bolivar” oldu.
Hükumet, paradan sıfır attıktan sonra 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500‘lük banknotlar ve iki madeni para bastırdı. Hükumet yeni para birimini “sihirli formül” olarak yorumluyor. Ayrıca bunu “ekonomik önlem paketi”nin bir parçası olarak görüyor.
Ekonomik Önlem Paketi’nde Neler Var?
- Asgari ücreti 1 Eylül’de 34 katına çıkarmak
- Egemen Bolivar’ı “Petro” adlı yerel kripto para birimine çıpalamak
- “Vatan Kartı” sahibi olmayan kişilere petrol sübvansiyonunu kaldırmak
- KDV (Katma Değer Vergisi)’yi yüzde 4’ten 16’ya çıkarmak
Venezuela Halkının Ekonomik Krize Tepkisi Ne Oldu?
Milyonlarca insan tepkisini Venezuela’yı terk ederek gösterdi. Birleşmiş Milletler (BM)’in verilerine göre 2014 yılından beri 2,3 milyon Venezuelalı başka ülkelere göç etti.
Venezuela halkının çoğu komşu ülkelerden biri olan Kolombiya‘ya göç ediyor. Geri kalanlar ise kıtadaki diğer ülkelere dağıldı. Diğer kıtalara dağılan Venezuela halkından 200 bin kadarı ise İspanya’ya göç etti.
💡 Anlık bilgi paylaşımı için Branding Türkiye Telegram Kanalı‘na katılın!
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.