Türkiye’de En Çok Kazandıran Meslekler Hangileri?

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de en çok kazandıran meslekler belli oldu. İşte detaylar!
2019’un sonlarında Çin’de başlayan ancak kısa sürede tüm dünyaya yayılarak pandemi halini alan Koronavirüs sadece insan sağlığını bozmakla kalmadı. Salgın, birçok dinamiğin değişmesine de neden oldu.
Gerçekten de pandemi sürecinde; iş yaşamına dair olguların yeniden yorumlanması, eğitimin dijitalleşmesi, alışverişin çevrimiçi ortama taşınması, bazı mesleklerin önem kazanması, bazı iş kollarının ise önemini kaybetmesi gibi durumlar yaşandı.
Bu süreçte gençler de geleceklerini şekillendirmek üzere en doğru mesleğin hangisi olduğunu araştırmaya başladı. Bu doğrultuda yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de en çok kazandıran meslekler listelendi. Sabah’ta yer alan habere göre en çok kazandıran meslekler ve yıllık ortalama kazançları sizler için derledik.
Çalışılan şirkete veya departmana göre farklılık gösterse de, yaklaşık olarak en çok para kazanılan 10 meslek şöyle;
Bu arada belirtilen rakamlar ortalama yıllık kazançlardır.
∴
Evet, araştırmalara göre Türkiye’de en çok kazandıran meslekler bu şekilde. Siz de geleceğinizi şekillendirirken bu detayları göz önünde tutabilirsiniz ve bu alanlarda eğitim alarak kariyerinizi planlayabilirsiniz. Ayrıca geleceğin meslekleriyle de ilgilenebilirsiniz. Serinin ikinci makalesinde dünya genelinde önümüzdeki yıllarda önem kazanacak 30 mesleği anlatacağız.
Bu konuyla bağlantılı olması nedeniyle Branding Türkiye himayesinde Mürsel Ferhat Sağlam ve Serenay Palabıyık tarafından hazırlanarak Branding Türkiye Yayınları etiketiyle ücretsiz bir şekilde kamuoyuyla paylaşılan “Koronavirüs Sonrası İş Hayatı Raporu”nu sizlerle paylaşmak isteriz.
Raporu incelemek ve ücretsiz bir şekilde cihazınıza indirmek için buraya tıklayın.
Koronavirüs Sonrası İş Hayatı Araştırması adlı bu çalışmanın kapsamı; ayırt edici faktörler (sektör, gelir düzeyi, eğitim durumu, mevki pozisyon vs.) baz alınmaksızın “çalışan” statüsündeki bütün iş dünyası profesyonellerinin pandemi öncesi çalışma biçimini (tam zamanlı, home office) öğrenmek, pandemi süreci boyunca tutumunu (uzaktan çalışmaya adapte oldu / uyum sağlayamadı) tespit etmek ve pandemi sonrası planını (çalışma şeklini değiştirmek) anlamak şeklindedir. Bu çalışma kapsamında ayrıca; çalışanların karantina sonrası yeni çalışma biçimlerine ilişkin kararları uygulamak için hangi planı yaptıklarını (iş kurma, eğitim / oryantasyon alma vs.) öğrenmek de hedeflenmiştir.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.