Türk-İş tarafından her ay hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılan “Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” raporu Şubat 2019 için yayınlandı. Rapora göre Şubat 2019’da 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6.609 TL.

Türk-İş, geçim şartlarına farkındalık sağlamak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine olan yansımasının ne boyutta olduğunu vurgulamak adına her ay “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” adlı bir rapor yayınlıyor. Raporun Şubat 2019 sonuçları geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı.

Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Şubat 2019

TÜRK-İŞ’in her ay hazırlayıp kamuoyuyla paylaştığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması‘nın Şubat 2019 verileri genel hatlarıyla şöyle;

  • Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.028,84 TL
  • Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.608,60 TL,
  • Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.478,33 TL olarak hesaplandı.

Açlık Sınırı: 2.028,84 TL

TÜRK-İŞ tarafından gerçekleştirilen “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması (Şubat 2019)”a göre bu ay (Şubat 2019) 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gıda odağında yapması gereken harcama tutarını temsil eden “Açlık Sınırı”, 2 bin 29 lira olarak tespit edildi.

Dört Kişilik Ailenin Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2019

Yoksulluk Sınırı: 6.608,60 TL

TÜRK-İŞ tarafınca gerçekleştirilen araştırmanın 2019 Şubat sonuçlarına göre “Yoksulluk Sınırı”; 6 bin 609 TL olarak belirlendi. Yoksulluk Sınırı ile ilgili analiz yapılırken; gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı dikkate alınmaktadır. Buna göre 4 kişilik bir ailenin Yoksulluk Sınırı 6 bin 609 lira.

Gıdadaki Artış Satın Alma Gücünü Etkiliyor

Ücretli çalışanlar ile dar ve sabit gelirli kesimlerin aylık harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıdadaki fiyat artışları, satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle sebzede görülen fiyat artışlarıtanzim satışları ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi. Çoğu markette sürdürülen “enflasyonla topyekûn mücadele” kampanyasının olumlu etkisi ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı.

Son bir ayda mutfak harcaması 20 TL artış gösterirken, yılın ilk 2 ayı itibariyle mutfağa gelen ek gıda harcaması tutarı 88 TL oldu. Geçen yılın aynı ayına göre artış 392 TL’ye ulaştı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 66 TL artarken geçen yıla göre ek harcama gereği 1.278 TL oldu.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksindeki aylık gelişim aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Görüleceği üzere gıda fiyatlarındaki değişim -özellikle TÜİK Gıda Endeksinde– aylar itibariyle keskin iniş-çıkışlarla olmaktadır. Ancak son aylarda sürekli artış dikkat çekmektedir.

Türk İş - TÜİK Gıda Endeksi Şubat 2019

Mutfak Enflasyonu (Şubat 2019)

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Şubat ayında şu şekilde gerçekleşmiştir:

  • Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre %1,00 oranında arttı.
  • Yılın ilk iki ayında fiyatlardaki artış %4,52 oranında oldu
  • Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı %23,97 olarak hesaplandı.
  • Yıllık ortalama artış oranı ise %18,86 oldu.

Şubat 2019’da Gıda Fiyatlarındaki Değişim

Türk-İş’in her ay hazırlamış olduğu Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre Şubat 2019’da çeşitli kategorilerdeki gıdalar ayrı ayrı değerlendirilerek bir fiyat endeksi ortaya koyulmaktadır.

Buna göre raporda yer alan gıda grupları şöyle;

  • Süt, yoğurt, peynir grubu
  • Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat grubu
  • Meyve, sebze grubu
  • Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik grubu
  • Son grup (Yağ, tereyağı, margarin, ayçiçeği yağı, zeytinyağı, siyah zeytin, yeşil zeytin, fındık, ceviz, fıstık, ayçekirdeği vb, karabiber, nane, kimyon vb, çay, bal, şeker, reçel, pekmez, tuz, salça)

Süt, Yoğurt, Peynir Grubu

Son zamanlarda haber kanallarının da işlediği bir konu olan, markaların sabit fiyat – düşük gramaj stratejisi TÜRK-İŞ‘in raporunda da yer alıyor. Buna göre süt, yoğurt, peynir grubunda; süt ve yoğurt fiyatı aynı kalan ürünler arasında görülüyor. Ancak 1 kg olan paketlerin 800 grama düşürüldüğünü atlamamak lazım. Bununla birlikte peynirin kilogram fiyatında artış olduğu vurgulandı. Ayrıca hesaplamada tulum peyniri, kaşar peyniri vb. gibi diğer peynir türlerine nazaran daha pahalı olan peynir türleri bu ay yine değerlendirilmeye alınmayarak kapsam dışında tutuldu.

Et, Tavuk, Balık, Sakatat, Bakliyat Grubu

Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Şubat 2019 raporunda et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu gruba dair dikkat çekici detaylar bulunuyor. Örneğin kıyma ve kuşbaşı etin fiyatında bir değişiklik olmadığı görülüyor. Buna ek olarak marketler ile tanzim satıştaki fiyat farkı -örneğin bir kilogram kıymada- 9 TL olarak hesaplandı. Böyle olunca da et ürünlerinin yer aldığı tanzim satış mağazalarında uzun kuyruklar olduğu gözlendi.

Et fiyatındaki sabit fiyatın yanı sıra tavuk fiyatının geçen aya göre düştüğü belirtildi. Ayrıca geçen ay fiyatı artan yumurtanın tane fiyatında birkaç kuruş ucuzlama oldu. Bununla beraber balık fiyatında bir artış yaşandı. Sakatat fiyatı ise dana ciğerde meydana gelen artış dışında aynı kaldı.

Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) ise bu ay dikkate değer, önemli bir fiyat değişimi yaşanmadı.

Ekmek, Pirinç, Un, Makarna Grubu

Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta da dikkat çekici detaylar yer aldı. Ekmek fiyatında kararlaştırılan artışın yerel seçimler sonrası uygulanması bu ayrıntılardan biri olarak yorumlanabilir.

Türk - İş Ekmek Grubu

Diğer yandan makarna fiyatındaki fiyat ayarlaması dışında bu ürün grubunda diğer ürünlerin fiyatının aynı kaldığı gözlemlendi.

Yağ, Zeytin, Yağlı Tohum, Çay Grubu

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı fiyatı aynı kaldı. Bazı margarin ürünleri marketlerde yer almazken ikame ürün fiyat ortalaması biraz yükseldi. Zeytinyağı ile ayçiçeği yağı fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatı bazı çeşitlerde yapılan indirimin etkisiyle biraz geriledi.

Raporda ayrıca yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlerinden ceviz ve ayçekirdeği fiyatının aynı kaldığı da görülüyor. Ancak rapora göre fındık ile fıstık fiyatında artış olduğu görülüyor. Baharat (kimyon, nane, karabiber vb.) kategorisinde de fiyatların aynı olduğu görüldü. Şeker, bal, pekmez ve tuz fiyatı da değişmedi, ancak salçada zam yapıldı. Uygulanan kampanya çerçevesinde geçen ay biraz gerileyen reçel fiyatı bu ay yeniden arttı. Çay ve ıhlamur fiyatı ise bu ay yine değişmedi.

TÜRK-İŞin hazırladığı Açlık Ve Yoksulluk Sınırı Araştırması Raporu Şubat 2019 verilerinin yer aldığı raporu sizler için analiz edip aktardık. Detaylı değerlendirmelerin yer aldığı Türk-İş raporlarını her ay eş zamanlı olarak sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.


💡 Rapora dair detayları buradan inceleyebilirsiniz.

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.