TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2018 yılının Haziran ayına dair “Perakende Satış Endeksleri Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından perakende sektörünün mevcut durumunu gösteren önemli bir dinamik olarak belli periyotlarda açıklanan “Tüik Perakende Satış Endeksi Raporu”, geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaşıldı. 2018 yılının Haziran ayına dair verilerin yer aldığı raporda perakende sektörüne dair çıkarımlar yapmaya yarayacak önemli veriler yer alıyor. Dilerseniz sözü çok uzatmadan direkt olarak Tüik tarafından yayınlanan Perakende Satış Endeksi raporuna bir göz atalım.
Tüik Perakende Satış Endeksi (Haziran 2018)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan ve Haziran 2018’e dair verilerin yer aldığı “Perakende Satış Endeksi Raporu”na göre arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2017 yılına göre %4,3 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları %6,7 gıda dışı satışları (otomotiv yakıtı hariç) %5,5 arttı. Otomotiv yakıtı satışları ise %1,5 oranında azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Haziran ayı, Mayıs ayına göre %0,3 azaldı. Gıda, içecek ve tütün satışları %0,8 otomotiv yakıtı satışları %0,5 azaldı. Gıda dışı satışlar ise aynı seviyede kaldı.
Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende cirosu 2017 yılına göre %21,7 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları %19,7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %21,9 ve otomotiv yakıtı satışları %24,3 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende cirosu Haziran ayında %1,9 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları %2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %2, otomotiv yakıtı satışları ise %1,3 arttı.
Telegram kanalımıza katılarak topluluğumuzun bir parçası olabilirsiniz.
TÜİK Hakkında
Türkiye İstatistik Kurumu, kısaca TÜİK, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir araştırma kurumudur. Osmanlı döneminde, 1891 yılında Merkezi İstatistik Encümeni olarak faaliyetine başlamıştır. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, Merkezi İstatistik Dairesi adı ile 26 Şubat 1926 tarihli ve 3517 sayılı Merkezi İstatistik Dairesi Hakkındaki Talimatnamenin Meriyetine Vaz’ına Dair Kararname ile kurulmuştur. 1930 yılında Daire’nin tüm görevleri yeniden düzenlenerek İstatistik Umum Müdürlüğü adını almıştır. 1962 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü adını alan Kurum, 18 Kasım 2005 tarihi itibarı ile adı Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştirilmiştir. Merkezi Ankara’da bulunan Kurumun, Türkiye genelinde 26 tane Bölge Müdürlüğü bulunmaktadır.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.