İSİG Meclisi tarafından hazırlanan, “Temmuz Ayı İş Cinayetleri Raporu” yayınlandı. Rapora göre, tedbirsizlik yüzünden iş cinayetleri Temmuz ayında 195’e ulaştı. En çok ölüm inşaat sektöründe yaşandı.

İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği) tarafından yayınlanan Temmuz Ayı İş Cinayetleri Rapor’na göre; ölenlerin %98’i sendikasız. İSİG, %86’sını ulusal ve yerel basından, %14’ünü işçilerin mesai arkadaşlarından, ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, iş yeri hekimlerinden ve sendikalardan bilgiler toplayarak bir araştırma yaptı.

İSİG İş Cinayetleri Raporu

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından hazırlanan “İş Cinayetleri Raporu”na göre Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı şöyle;

  • Ocak ayında 144,
  • Şubat ayında 128,
  • Mart ayında 129,
  • Nisan ayında 188,
  • Mayıs ayında 169,
  • Haziran ayında 150,
  • Temmuz ayında 195

Bu listeye göre Ocak ile Temmuz ayları arasında toplamda 1103 işçi hayatını kaybetti.

Temmuz Ayı İş Cinayetleri Raporu

Temmuz ayında hayatını kaybeden 195 işçinin 156’sı ücretli (işçi ve memur), 39’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölen işçilerin 8’i kadın, 187’si erkek olarak gözüküyor.

En çok kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, inşaat, enerji ve sağlık sektörlerinde yaşandı. 14 yaş ve altında olan 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. En çok çocuk işçi cinayetleri tarım, gıda ve inşaat sektörlerinde yaşandı.

Bunlara ek olarak 16 mülteci işçi de Temmuz ayında hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden mülteci işçilerin 11’i Suriyeli, 3’ü Afganistanlı, 1’i Iraklı ve 1’i Pakistanlı olduğu tespit edildi. Ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, metal, enerji ve gıda sektörlerinde gerçekleşti.

Gerçekleşen iş cinayetlerinin yüzde 29’u inşaat sektöründe oldu. Ölüm nedenleri ise şöyle sıralanmakta; yüksekten düşme, trafik/servis kazası ve ezilme/göçük. Temmuz ayında elektrik çarpması nedenli iş cinayetlerinde de artış yaşandı.

İş cinayetleri Temmuz ayında Türkiye’nin 55 şehrinde ve yurt dışında 3 ülkede gerçekleşti. En çok iş cinayeti Türkiye’nin İstanbul, Antalya, Kocaeli, Adana, Ankara, Denizli, Aydın, Düzce, Mersin, Samsun, Urfa ve Tekirdağ illerinde yaşandı. Ölenlerin 4’ü sendikalı işçi, 191 işçi ise sendikasız olduğu tespit edildi.

İş Cinayetleri İnfografiği (Temmuz – 2018)

İş Cinayetleri - İnfografik

 

Bülten Aboneliğinizi Aktifleştirin

Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.