Teknoloji Haberleri (8 – 14 Ekim 2021)

Dünya ve Türkiye gündeminden derleyerek hazırladığımız “Teknoloji Haberleri”nde bu hafta teknoloji ve dijital odaklı birçok gelişmeye yer verdik. İşte Ekim ayının ikinci haftasını kapsayan Haftanın Teknoloji Haberleri (8 – 14 Ekim 2021)
Ekim ayının ikinci haftasını bitirdik. Bu hafta da yine teknoloji ve dijital odaklı birçok gelişme yaşandı. Diğer bir ifadeyle bu hafta da her zamanki gibi gerek yerel gerekse global markaların gündemi belirleyen aksiyonlarına şahit olduk. Bu arada Branding Türkiye’nin YouTube özelinde faaliyet gösteren alt markası Branding Türkiye Tv, “Yeni Nesil Tematik Kanal” mottosuyla yayınlarını sürdürüyor.
Bütün bunlarla birlikte işte, Ekim’in 2. haftasını kapsayan “Haftanın Teknoloji Haberleri (8 – 14 Ekim 2021)”
Bu haftanın (8 – 14 Ekim 2021) öne çıkan dijital ve teknoloji odaklı haberleri arasında şu başlıklar yer alıyor;
∴
Evet, geride bıraktığımız hafta; teknoloji odaklı yenilikler, uygulamaların yeni sürüm güncellemeleri, yeni uygulamaların piyasaya çıkması, hisse senetlerindeki düşüşler / yükselişler ile dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte oldukça hareketli geçti.
Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan haftanın öne çıkan teknoloji haberlerine şimdi daha detaylı bir şekilde hep birlikte göz atalım.
“Paris İklim Anlaşması”nı en yalın şeklile tanımlamak gerekirse, bu anlaşma; Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan bir anlaşmadır. Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi ise 2016 yılına tekabül eder. Günümüz açısından değerlendirecek olursak örneğin Mart 2021 itibariyle BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Buna karşın anlaşmayı onaylamayan 6 BMİDÇS üye devlet bulunuyor.
Dijital Dünyanın Marka Mecrası mottosuna sahip Branding Türkiye tarafından hazırlanarak sosyal medya özelinde yayınlanan #GününGündemi adlı konsept paylaşımlar, ilgili güne dair en önemli gelişmenin paylaşılması misyonuna sahip. Aynı zamanda bir “zaman tüneli” mantığına sahip olan Günün Gündemi içerikleri, bilindiği üzere her ayın sonunda “Günün Gündemi” başlığıyla yayınlanıyor. Böylece o ay özelinde gün be gün neler olduğuna dair arşivsel nitelikte özgün ve sürdürülebilir içerik üretilmiş oluyor. Bu yazıda ise Eylül ayına dair “Günün Gündemi”ni okuyacaksınız.
Enflasyon Rakamları (Eylül 2021) TÜİK tarafından açıklandı. Buna göre Eylül ayında TÜFE aylık %1,25 artarken, yıllık bazda enflasyon %19,58 oldu. Eylül ayının zam şampiyonu ise fiyatı %33,72 artan “kömür ücreti” oldu.
Teknoloji Haberleri temalı haftanın gündemine önemli bir raporla devam ediyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon rakamlarını ve fiyatı en çok artan ürünleri Eylül 2021 için açıkladı. Buna göre Eylül (2021) ayı zam şampiyonu kömür ücreti oldu.
Teknoloji Haberleri temalı haftanın gündemine önemli bir raporla devam ediyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu, Üretici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre Ağustos ayında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) aylık %2,77 artarken, yıllık bazda %45,52 oldu. Ağustos ayında Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) ise aylık %0,92 azalırken yıllık ise %30,81 arttı.
OECD, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye’nin de yer aldığı, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 90’ınından fazlasını temsil eden 136 ülkenin uluslararası vergi reformuna yönelik anlaşmayı kabul ettiğini açıkladı. Bu bağlamda çok uluslu şirketler, 2023’ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulacak.
Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 16. ayağı Türkiye Grand Prix’sinin sıralama turları, 5,3 kilometrelik Intercity İstanbul Park Pisti’nde gerçekleştirildi. Sıralama turlarının galibi Lewis Hamilton oldu. Ancak 10 sıra grid cezası olan Hamilton’un yerine yarın pole pozisyonunda Valtteri Bottas başlayacak.
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası kapsamında kamuoyuna yapılan açıklamada her şehre özel olarak üretilen toplu ulaşım kartlarının tek bir ulaşım kartı altında toplanmasını sağlayacak olan “Tek Kart” çalışmasının başladığı duyuruldu.
Teknoloji Haberleri temalı haftanın gündemine önemli bir son dakika gelişmesiyle devam ediyoruz.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner, Meclis’te yaşanan nisap sorunları (yeter sayı) nedeniyle Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin istifasını sundu.
Dijital ve teknoloji dünyasında gerçekleşen hareketli bir haftayı daha bitirdik. Aynı zamanda Ekim (2021) ayının ikinci haftasını da (8 – 14 Ekim 2021) geride bıraktık. Şunu söyleyebiliriz ki Ekim’in 2. haftası teknolojik gelişmeler adına epey hareketli geçti. Ayrıca yeni teknolojilerin ve girişimlerin olduğu bir haftaydı. Buna ek olarak Branding Türkiye’de de dikkate değer gelişmeler oldu. Ve hepsini bu köşeden sizlere aktardık.
Markaların teknoloji / dijital odağında sundukları güncellemeleri, değişimleri gelişmeleri sizlerle paylaşmayı sürdürüyoruz. Bir sonraki hafta Ekim 2021’deki gelişmeleri sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz. Yeni haftada, haftanın teknoloji haberleri köşemizde görüşmek üzere.
Güncel makaleler, sektörel haberler ve ücretsiz etkinlikler için mail listemize abone olun.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
Asla spam yapmayacağız.